19.6 C
Gandia
Diumenge, 24 setembre, 2023

Sanitat ofereix recursos formatius per a previndre el tabaquisme, i teràpia i fàrmacs finançats 

– La prevalença de població fumadora (diàriament o ocasional) es concentra entre els 25 i 44 anys i augmenta a mesura que es redueix la classe social

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ofereix recursos formatius multimèdia per a previndre el tabaquisme, especialment entre la població jove, i teràpia de deshabituació i fàrmacs finançats per a tractar a la població fumadora. Les dades es donen a conéixer en la vespra del Dia Mundial sense Tabac, que es commemora cada 31 de maig.

En concret, un 17,6% de la població adulta (major de 15 anys) en la Comunitat Valenciana es declara fumadora habitual i un 2,6% fumadora esporàdica, segons dades de l’Enquesta de Salut de la Comunitat Valenciana 2022.

En aquest exercici, l’hàbit tabàquic modifica el patró d’edat observat en les enquestes anteriors, ja que la prevalença de persones que fumen (diàriament o esporàdicament) baixa el seu màxim de prevalença al grup d’edat de 25-44 anys. En canvi, en les enquestes de salut anteriors la prevalença màxima es donava entre els 45-64 anys, seguit del de 25-44 anys.

S’considera, a més, que la presència de persones fumadores (diàriament o ocasional) augmenta conforme la classe social a la qual pertany és més desfavorida. Mentre un 28% de les persones de classe més desfavorida són fumadores, només un 14,1%, de la població de classe més afavorida es considera fumadora.

L’edat mitjana en la qual es produeix el primer consum de tabac, tant en xics com en xiques, és als 14,1 anys, segons les dades recollides en l’enquesta Estudes de 2021. Respecte al nombre mitjà de cigarrets de tabac fumats al dia, els xics, malgrat ser menys fumadors, tenen un hàbit més intens (6,8 cigarrets) que les xiques (5,4 cigarrets).

D’altra banda, la prevalença d’estudiants que alguna vegada en la vida ha fet ús de cigarrets electrònics és 46,3%, sent major en xics (48,1%) que en xiques (44,5%).

La Direcció General de Salut Pública i Addiccions treballa per a erradicar el tabaquisme en la societat valenciana, sobretot entre la joventut, amb diferents projectes com l’Aula Virtual de prevenció del tabaquisme, Classes sense Fum, Xarxa de Platges sense Fum.

L’Aula Virtual és un instrument didàctic per a fomentar la disminució de la iniciació al consum de tabac, que compta amb una pàgina web, un documental i una guia temàtica, una pàgina web i una aplicació mòbil.

Per part seua, el certamen Classes sense Fum busca previndre el tabaquisme i es dirigeix a escolars de 1r d’ESO dels centres d’Educació Secundària Obligatòria de la Comunitat Valenciana. En 2022, van participar més de 2.000 alumnes de 35 centres educatius.

Finalment, la Comunitat Valenciana compta amb 54 platges lliures de fum després de la incorporació de Castelló de la Plana, Almassora, Moncofa, Xilxes, Cullera, Gandia, Dénia, Xàbia, Teulada, la Vila Joiosa, Alacant i Argeleta (que ha declarat la seua zona de bany en el riu Vilafermosa com a Platja (fluvial) sense Fum).

Fàrmacs per a deixar de fumar

En matèria assistencial, el tabac és un objectiu prioritari de la Prevenció Universal (accions dirigides a la població general valenciana en diferents àmbits d’intervenció; i desenvolupades sobretot en l’àmbit escolar, familiar i comunitari) que duen a terme les 86 Unitats de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives (UCA) de la Comunitat Valenciana.

Aquestes Unitats de Conductes Addictives de la xarxa sanitària en la Comunitat Valenciana reben i tracten a pacients que no han pogut abandonar el consum de tabac en els seus últims intents de deshabituació, majoritàriament remesos des d’Atenció Primària. L’any passat van acudir 1.658 persones, més dones (53%) que homes (47%). Aquest indicador inverteix la tendència de l’exercici immediatament anterior, quan eren el 73% d’homes i el 27% de dones.

Aquests pacients, units als quals van ser atesos en els seus propis centres de salut, van sumar 91.785 casos de dependència al tabac en 2022, un 9% més que l’any anterior. D’ells, el 53,3% van ser homes i el 46,7%, dones.

Hui dia, Sanitat finança dos tractaments de deshabituació tabàquica (bupropión, la marca comercial de la qual és Zyntabac®, i citisina –Todacitan®). En el que portem de 2023 s’han estés 30.975 receptes a 20.392 pacients, enfront de les 15.416 receptes i 11.414 persones del mateix període de 2022 (aquest any es finançava la Vareniclina- Champix® i bupropiónZyntabac®, no estant comercialitzada encara la Citisina-Todacitan®).

Els i les metges de capçalera prescriu aquests tractaments a pacients inclosos en un programa de suport farmacològic (individual i/o grupal) de deshabituació tabàquica i que compleixen dos requisits: Tindre motivació expressa de deixar de fumar que es puga constatar amb un intent de deixar de fumar en l’últim any; i fumar 10 cigarrets o més al dia i tindre, a més, un alt nivell de dependència.

Articles relacionats