16.7 C
Gandia
Dijous, 23 maig, 2024

Sanitat notifica per SMS els resultats de les proves de coronavirus

 

 

 

– Sanitat notifica per SMS els resultats de les proves de coronavirus per a acurtar els terminis de resposta

– La mesura afecta els tests (PCR i antígens) fets en Atenció Primària i punts centralitzats de presa de mostres, i suposarà agilitar la comunicació dels resultats

– El missatge de text inclou un enllaç a l’actualització del protocol de casos perquè els positius i els seus contactes estrets sàpien les mesures a adoptar

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública notificarà des d’aquest divendres per SMS els resultats de les proves diagnòstiques de coronavirus (PCR com a test d’antígens) realitzades en Atenció Primària i punts centralitzats de presa de mostres per a acurtar els terminis de resposta.

Al costat de la informació de si la prova és positiva o negativa, s’adjuntarà un enllaç a una adreça electrònica de la pàgina web de la Conselleria de Sanitat (www.san.gva.es/estrategiaactual) amb instruccions del protocol actualitzat de l’Estratègia del Sistema Nacional de Salut sobre les mesures a adoptar tant les persones contagiades com els seus contactes estrets.

Així mateix, punxant en l’enllaç indicat en el SMS s’accedirà a informació detallada sobre com realitzar correctament l’aïllament domiciliari.

Davant un resultat positiu, el pacient ha d’aïllar-se immediatament i romandre així almenys set dies des de l’inici de la simptomatologia. A més, serà contactat pel seu metge d’atenció primària.

Fins als deu dies posteriors a l’inici dels símptomes o a la data de diagnòstic, la persona amb COVID ha de limitar les seues relacions socials al màxim i usar sempre mascareta.

Durant l’aïllament, la persona contagiada comptarà amb seguiment actiu realitzat des del centre de salut si es considera necessari, si té 70 o més anys, si és una persona immunodeprimida, està embarassada o no s’ha immunitzat (perquè té la vacuna contraindicada o per qualsevol altra causa).

En tot cas, si la persona malalta adverteix un empitjorament en el seu estat, ha de contactar per telèfon amb el seu centre de salut, telefonar al 900 300 555 o, en casos greus, avisar al 112.

Al final del període d’aïllament, es considerarà d’alta clínica i laboral llevat que el professional sanitari que l’atén li indique el contrari.

Quan han de fer quarantena els contactes estrets?

Les instruccions contingudes en el missatge de text estableixen també que, tal com indica la nova estratègia nacional, la persona contagiada ha d’informar els seus contactes estrets que té COVID.

Si el contacte estret no està vacunat amb pauta completa o està immunodeprimit, ha de guardar quarantena. En canvi, els contactes estrets que sí que estan vacunats amb la pauta completa queden exempts de quarantena, però sí que han de limitar les interaccions socials (especialment amb població vulnerable) i usar mascareta sempre.

Als contactes estrets, tal com estableix l’última actualització de l’Estratègia nacional, se’ls farà PCR o test d’antígens si pertanyen a col·lectius especialment sensibles (persones amb immunosupressió, majors de 70 anys o dones embarassades), són professionals o familiars que cuiden a aquesta població vulnerable, o si és personal sanitari o sociosanitari.

En tot cas, la persona considerada contacte estret ha d’estar atenta a la seua evolució i, si presenta símptomes, telefonar al 900 300 555.

Articles relacionats