5.3 C
Gandia
Dimecres, 1 febrer, 2023

Sanitat aprova el seu protocol contra l’assetjament sexual i per raó de sexe

– Incideix en la prevenció i garanteix que tots els casos comunicats s’investigaran en 15 dies, es protegirà la víctima i se sancionarà a l’assetjador

– Si es determina que el millor és un canvi de lloc de treball, la víctima decidirà si es mou ella o la persona inculpada

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, compromesa en la lluita contra la discriminació per raó de gènere, ha elaborat un protocol d’actuació contra l’assetjament sexual i per raó de sexe, tal com preveu l’I Pla d’Igualtat de la institució.

“Fa anys que estem lluitant per la igualtat i això ens ha permés avançar en sensibilitat i compromís social, però cal continuar fent passos en la mateixa senda perquè l’assetjament sexual o per raó de sexe és un atemptat contra la dignitat de treballadores i treballadors, i no ho tolerarem”, ha declarat la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló.

El document és aplicable no sols al personal que presta servei en les Institucions Sanitàries de la Conselleria sinó també a les empreses externes contractades per ella. En ell s’incideix en la necessitat de previndre aquest tipus de comportaments i es descriu, entre altres qüestions, la tipologia de casos. Per exemple, pot donar-se assetjament en sentit descendent, però també en sentit ascendent o entre iguals. Es contempla a més el ‘ciberassetjament’ quan la persecució es realitza a través de les noves tecnologies.

Així mateix, el protocol detalla les circumstàncies agreujants (entre altres, que la víctima estiga en període de prova o immersa en un procés de selecció o que hi haja diverses) i el procediment d’actuació a seguir quan es té coneixement d’una situació d’assetjament sexual.

Per a poder intervindre com més prompte millor, es fixa un termini màxim de 15 dies perquè la Comissió de Gestió Interna de Conflictes de Sanitat investigue i resolga els fets comunicats i les mesures que s’han d’adoptar. Si es determina que el millor és un canvi de lloc de treball, la víctima decidirà si ho realitza ella o la persona inculpada.

Si l’informe conclou que és pertinent iniciar un procediment disciplinari, es proposarà a més la seua obertura a la Gerència/Direcció del centre. En aquest sentit, el Text Refós de l’Estatut Bàsic de l’Empleat públic qualifica l’assetjament sexual o per raó de sexe com falta disciplinària molt greu. L’aplicació del protocol tampoc impedirà el recurs, si s’estima oportú, a la via judicial.

El protocol estarà vigent a partir de l’endemà al de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana i serà aplicable fins a l’aprovació d’un nou.

La Comissió d’Igualtat vetlarà pel seu compliment i podrà modificar-lo per a la millora de la prevenció i actuació davant situacions d’assetjament sexual o per raó de sexe en el treball.

Articles relacionats