19.2 C
Gandia
Dijous, 23 maig, 2024

“Salvem les platges al sud de Gandia” denuncia la situació que pateix el litoral sud  

“Salvem les platges al sud de Gandia” denuncia la històrica situació que pateixen les platges 

– La falta d’arena provoca el tancament en hores punta de les platges del sud de la Safor per a no superar el seu aforament.

Comunicat de premsa:

Diversos estudis realitzats pel Servei Cartogràfic de Gandia i la Universitat Politècnica de València, conclouen que la construcció de l’espigó del port de Gandia, des dels seus inicis, ha causat un efecte barrera frenant els corrents marins que van de nord a sud, retenint i depositant l’arena a les platges al nord de l’espigó. L’estudi del Servei Cartogràfic conclou que la platja de Gandia ha guanyat a la mar més de 230 metres per aquest fenomen.

És obvi que aquesta arena retinguda no ha arribat a les platges del sud provocant l’efecte contrari; erosió de les seues platges, destrucció el cordó*dunar que protegia dels temporals els habitatges i els camps de cultiu el segle passat. D’això es dedueix que aquesta distància de 230 metres l’han perduda les platges al sud: Daimús, Guardamar de la Safor, Bellreguard, Miramar, Piles i Oliva.

“La mar ha anat recuperant l’espai que li ha llevat l’acció humana, però en un altre lloc. Ara el just és que l’acció humana retorne a aquest altre lloc, el seu espai original”

Són diverses les evidències que confirmen aquesta alteració del cicle ecològic. Només a la platja de Bellreguard en els anys 40, més de 30 habitatges protegits pel seu passeig marítim van ser engolides per la mar.

En els anys 90 Demarcació de Costes, a petició de l’Ajuntament de Bellreguard per acord del Ple de data 26 Juliol de 1995, va destruir i recular al passeig marítim una superfície total de 7000 m², d’un tram lineal de 350 metres que anava des de l’edifici Mirador fins a la platja de Guardamar de la Safor. Enguany la tempesta Glòria afecta principalmet a la plaça de la Font, la superfície afectada va ser de 360 m².

En aquests moments hi ha zones amb menys de 3 metres d’arena, arribant a tancar zones de platja i en el cas de Bellreguard durant tot l’estiu s’ha limitat la capacitat de persones, tancant els accessos tots els dies perquè no es disposava de suficient espai per a més ombrel·les.

No obstant això en l’altra cara de la moneda veiem com el propietari del port de Gandia, només en 2018 va guanyar més de 33 milions d’Euros. A la platja de Gandia en mantindre excedents d’arena, en els anys 50 es va autoritzar construir sobre les dunes 3 línies d’edificis i l’actual passeig marítim sobre l’arena guanyada a la mar. D’aquesta forma els seus habitants hui gaudeixen d’una de les millors platges d’Espanya, mentre que en les del sud es tanquen per falta d’arena impedint a moltes famílies gaudir de la platja.

Des d’aquest col·lectiu no pretenem que es destruïsca l’espigó ni que es deteriore la platja de Gandia, més aviat reconeixem que són un motor econòmic necessari per a la nostra comarca, que cal protegir perquè continuen generant riquesa i llocs de treball, però de manera justa, sense greuges i aplicant adequadament les lleis que el regulen.

No és admissible que la mateixa administració, com a conseqüència de no exigir a les seues empreses públiques (port de Gandia) complir amb les seues obligacions mediambientals, es provoque la regressió de les platges i s’aprofite per a aplicar arbitràriament la Llei de Costes i així justificar l’apropiació, entenem que indeguda, del patrimoni i béns dels nostres pobles i veïns, a més de posar en perill la vida de les persones per no protegir i restaurar les platges a l’estat original, tal com exigeix la Llei 26/2007 de Responsabilitat mediambiental.

Des de “Salvem les platges al sud de Gandia” hem promogut i impulsat la unió de tots els Ajuntaments afectats per a acumular forces i demanar al Govern es comprometa a executar solucions definitives. Ara que tots han decidit unir-se deixant a un costat els colors polítics, els demanem major implicació i el compromís per a lluitar per uns drets que fins ara ens han sigut negats i fins i tot calcigats.

Als ministeris implicats els demanem responsabilitat, que és l’obligació, moral o legal, d’acceptar les conseqüències d’un fet evident. Aquell que ha comés el mal, ha d’intentar fer el pas amb honestedat. Tots han de prendre consciència dels errors i assumir amb humilitat la situació. Sense demora s’ha de traçar un pla d’actuació que pose de manera imminent un projecte viable, amb pressupostos aprovats i dates d’execució. Només d’aquesta manera es respectaran els drets humans i es protegirà el nostre hàbitat en tots els seus aspectes.

Si aquestes platges tornen el seu estat original, es restaurarà l’ecosistema, es recuperarà la qualitat de vida dels seus veïns, es retornarà el patrimoni als seus pobles, s’impulsarà un turisme de qualitat, es generaran llocs de treball, es potenciarà l’economia i per fi es farà justícia.

Articles relacionats