28.8 C
Gandia
Dissabte, 30 setembre, 2023

Ròtova presenta el llibre ‘Ascens social i poder senyorial. La memòria del comtat de Ròtova (segles XVII-XX)’, de Frederic Barber Castellà

  • L’acte tindrà lloc el dissabte 3 de desembre, a les 11:30h, al pati del Palau dels Comtes de Ròtova

Ròtova presenta el llibre Ascens social i poder senyorial. La memòria del comtat de Ròtova (segles XVII-XX), de Frederic Barber Castellà. L’acte tindrà lloc el dissabte 3 de desembre, a les 11:30h, al pati del Palau dels Comtes de Ròtova (Carrer Major, 31) i comptarà amb la presència del propi autor. La publicació ha estat editada per l’Editorial Afers, dins de la col·lecció Arxius i famílies. l’Ajuntament de Ròtova n’ha finançat l’estudi i l’edició, que ha estat copatrocinada per l’Arxiu Històric de Gandia, el Centre d’Estudis i Investigacions Comarcals (CEIC) Alfons el Vell i la col·laboració de la Mancomunitat de Municipis de la Safor. A l’acte prendran part membres de les diferents institucions, i es farà un reconeixement als municipis que han format part del comtat al llarg de la història. El llibre es pot trobar en les llibreries.

La publicació

Ascens social i poder senyorial. La memòria del comtat de Ròtova (segles XVII-XX)

El llibre que es presentarà té dues parts que estan relacionades entre elles. D’una banda, s‘analitza l’evolució històrica i el procés d’ascens social de la família del comte de Ròtova que, des d’uns orígens força discrets, va aconseguir un títol nobiliari l’any 1800. D una altra, es posa a la disposició d investigadors una completa caracterització de l arxiu nobiliari del comtat de Ròtova. Malgrat les conseqüències negatives de l’expulsió dels moriscos l’any 1609, aquest fet va suposar una finestra d’oportunitat per a diversos personatges que, utilitzant diferents recursos, es van enriquir, van ocupar parcel·les de poder i van aconseguir distincions nobiliàries. Com ara els descendents de Joan Escrivà, llaurador de la Font d’en Carròs, i els de Josep Faus d Ador que, al final de la seua vida, havien assolit un sòlid patrimoni i projectaven la nissaga a l’ennobliment.

Aquest estudi és un viatge a l’esdevenir històric dels senyors i comtes de Ròtova i de la seua xarxa de parents: als seus negocis, compra de llocs de vassalls (Favara, Benirredrà, Ròtova), matrimonis per interès i aliances no tolerades, requesta de privilegis, però també l’altra cara de la moneda: la lluita antisenyorial. El contingut s’emmarca en un període cronològic extens per tal conèixer la història dels comtes durant el segle XIX i XX.

L’autor

Frederic Barber Castellà (l’Alqueria de la Comtessa, 1971) és doctor en Història Moderna per la Universitat de València. Les seues investigacions, que ha publicat en forma d’articles en revistes especialitzades i obres col·lectives, se centren en els comportaments, estratègies i la vida quotidiana de les elits de poder a l’antic Regne de València. El 2022 ha estat premiat amb la beca d’investigació Josep Camarena del Centre d’Estudis Alfons el Vell de Gandia per tal de dur a terme un treball sobre famílies en procés d’ascens social en la Safor durant l’Edat Moderna.

Articles relacionats