21 C
Gandia
Dilluns, 27 maig, 2024

Ròtova continua recuperant el Palau Comtal

Ròtova duu a terme una nova fase de recuperació del palau comtal. L’execució ascendeix a 226.000 €, fruit del cofinançament de dos subvencions: del Pla d’Inversions de la Diputació de València i de Presidència de la Generalitat, destinada a promoure la protecció, el foment i el desenvolupament del patrimoni i la dinamització cultural.

“El projecte per a la millora de l’accessibilitat del Palau de Ròtova suposa abordar una nova fase fonamental per al desenvolupament de les futures actuacions i servicis que ha d’incorporar el conjunt del Palau Comtal de Ròtova”, ha explicat Jordi Puig, alcalde i regidor de Patrimoni de Ròtova.

En esta fase es preveu la realització d’actuacions que pretenen traure a la llum els elements patrimonials existents ocults darrere de les diferents transformacions que s’han realitzat sobre l’edifici en època contemporània. Actuacions que, com sabem, van modificar l’edificació de manera intensa per a convertir els espais del palau en habitatges.

Sens dubte, el més destacable, de la fase que escometem, ara és el potencial que suposarà per a la identificació d’elements ornamentals que han d’establir els verdaders valors patrimonials del conjunt. En este sentit, es farà un buidatge complet dels barandats moderns i revestiments que oculten, des de l’interior i l’exterior, la vertadera morfologia i aspecte de les façanes principals del palau, possibilitant la recuperació del verdader ritme de buits de finestres i la imatge original del palau. Això hauria de permetre recuperar la fisonomia i façanes originals del palau, almenys les que donen al pati d’accés i al pati enjardinat.

Per al primer cas, la façana que dona al pati d’accés on tenim l’escala monumental, es procedirà a l’eliminació dels revestiments de façana esperant en este cas recuperar la geometria o almenys identificar els finestrals originals d’este front principal.

Per la seua banda, la façana posterior, que dona sobre el jardí, haurà de recuperar igualment el ritme de buits i finestrals que es van perdre en afegir-se les estructures i ampliacions dels habitatges que es van eliminar en la fase anterior.

El resultat d’este projecte haurà de ser la recuperació de la imatge exterior de les dos façanes principals i el buidatge interior de totes les compartimentacions i barandats existents per a poder identificar decoracions i valors ornamentals existents i ara presumiblement ocults. Finalment, es planteja la reincorporació d’una escala interior que possibilite l’accés des de planta baixa al nivell superior, aparellada a l’estudi arqueològic en la fase inicial d’estos treballs.

Articles relacionats