Rosa Pérez Garijo, nova coordinadora d’EUPV amb Nahuel González a l’executiva

El Consell Polític Nacional d’Esquerra Unida del País Valencià ha triat a Rosa Pérez com a nova coordinadora de la formació d’esquerres amb 64 vots a favor, 47 en contra i 6 abstencions. La candidatura de Pérez Garijo ha sigut l’única presentada davant el Consell Polític Nacional d’EUPV.

A continuació, el màxim òrgan de direcció de la formació d’esquerres ha procedit a votar la proposta d’Executiva de la coordinadora, que ha sigut aprovada amb 60 vots a favor, 37 vots en contra i 16 vots en blanc.

La Comissió Executiva està conformada provisionalment per 12 persones. Acompanyen a la coordinadora, Sergi Rodríguez (àrea d’organització i finances), Luis Poveda (secretari d’organització), Cristian Veses (extensió organitzativa), Aurora Mora (secretària de comunicació), Alba Quesada (comunicació interna), Nahuel González (acció política), Esther López Barceló (confluències), Manu Clemente (política municipal), Rosana Montalbán (adjuntia d’àrees) i Jaume Giner (estudis, programa i elaboració política).

Queden vacants 11 llocs en l’Executiva, que seran coberts per 10 persones proposades per la candidatura que va encapçalar Rosa Albert i 1 per la candidatura d’Òscar Navarro, si s’arriba a un acord, al que ha emplaçat la coordinadora. Així es manté la proposta que Pérez Garijo ha fet sempre de conformar una Executiva integradora i plural, on hi haja una representació proporcional al resultat de l’assemblea.

Manifest contra la direcció d’IU

Militants i càrrecs d’IU, d’altra banda, han signat un manifest en el que denuncien manca de demoocràcia interna a la formació. Entre els signants al manifest es troba Ricardo Sixto, diputat en el Congrés; Eberhard Grosskeex, coordinador d’Esquerra Unida dels IllesBalears; José Luís López Tapias, membre de la coordinadora federal; Cristian Ibáñez coordinador provincial d’IU Albacete, o Glòria Marcos excoordinadora d’EUPV.
El manifest constata la preocupació per la situació d’IU i “el paper que no està jugant” en l’actualitat política per a seguir representant a “l’esquerra transformadora”. I açò es deu, fonamentalment, a tres motius, el primer ”la delegació d’una bona part de l’acció política i institucional en altres forces polítiques o en àmbits informals de caràcter cupular”. El fet de ser una força minoritària en el conjunt d’Unidos Podemos, “no hauria d’impedir-nos ser actius a l’hora d’incidir. En no fer-ho així posem en solfa la necessitat de la nostra pròpia existència, deixem d’aportar el fruit de la nostra experiència i de la nostra cultura política”, afigen.
Un altre, és la creixent preocupació per la política de convergència, “entesa com suma d’organitzacions i voluntats al voltant d’un programa i que s’està reconvertint en una negociació cupular amb Podemos poc transparent i que, en el cas de les eleccions municipals i autonòmiques, sembla voler ignorar el caràcter federal d’IU i les competències de les diferents federacions en aquesta matèria”. 
A més, denuncien “la pobresa democràtica del debat polític intern i un autoritarisme creixent en la resolució dels conflictes interns o el burocratisme i la rigidesa dels òrgans de direcció; l’actitud de partits que formen part d’IU i que han tornat a imposar la política de «braç de fusta» rebutjada expressament des de la III Assemblea d’IU i, finalment, l’autoritarisme de la direcció federal a l’hora de resoldre conflictes interns i que s’ha materialitzat en una intervenció en el País Valencià que vulnera clarament els Estatuts federals i els de aquesta federació”.
Els signants reclamen a la direcció federal la necessitat d’establir mecanismes de participació, així com el respecte a les competències i a l’autonomia de les federacions de cara a les eleccions de 2019 pel que fa a la política d’aliances en les municipals i autonòmiques.
Finalment, manifesten el seu rebuig a la nova proposta de la direcció federal “que pretén dissoldre l’estructura federal d’IU per a convertir-la en una organització centralista”.

Et Pot Interessar