Ricardo Costa torna a implicar als líders del PP en el control de les finances

L’ex-secretari general del PP valencià Ricardo Costa ha assegurat davant el jutge de l’Audiència Nacional que investiga el presumpte finançament irregular del PP, José de la Mata, que durant el temps en què va exercir aquest càrrec (2007-2009) tots els presidents regionals del partit assumien les competències sobre gestió i administració de les finances, i que aquesta estructura es reproduïa també a nivell nacional.

Així ho ha explicat Enrique Santiago, advocat d’EU que exerceix l’acusació popular en la causa també coneguda com a ‘papers de Bárcenas’ o ‘caixa B’ del PP, després de la declaració com a testimoni de Costa davant el Jutjat Central d’Instrucció número 5, que ha durat quasi dos hores.

L’ex-secretari general del PPCV ha comparegut davant el magistrat arran de les revelacions que va fer davant la Fiscalia i en el juí de les activitats de la trama Gürtel a la Comunitat Valenciana sobre l’existència d’una comptabilitat B en el partit que aleshores presidia Francisco Camps.

Costa ha afirmat que des d’aleshores està rebent amenaces anònimes, sobretot per telèfon, i que està preocupat, motiu pel qual ha presentat un escrit al magistrat.

«Ha manifestat que en totes les estructures del PP, les secretaries generals, a més de les competències polítiques, assumien les competències sobre gestió i administració, i que per damunt estaven els presidents, també amb competències per a controlar el relatiu a administració i gestió. Tant en les comunitats autònomes com en l’estructura nacional, es reproduïa idènticament tractant-se d’un partit absolutament jerarquitzat», ha explicat l’advocat d’EU.

En el cas concret del PPCV, Costa ha indicat que era «una pràctica habitual» de l’aleshores vicepresident de la Generalitat Víctor Campos rebre diners d’empresaris de la Comunitat Valenciana i que ho entregava a la gerent del partit per a ingressar-ho en els comptes de la formació en quantitats no superiors a 3.000 euros per a eludir la llei de finançament de partits.

«Ha dit que era habitual que el senyor Campos tinguera multitud de sobres i que hi havia una caixa de cabals en un despatx on habitualment es guardaven els diners en efectiu per als actes electorals», ha apuntat l’advocat.

L’ex-secretari general també ha reconegut que ell personalment va rebre en 2008 una entrega de 150.000 euros en efectiu, en bitllets de 500, procedent del directiu de FCC José Mayor Oreja. «Eixos diners eren per al finançament de campanyes electorals, concretament per a les generals de 2008», ha explicat el lletrat.

Costa, ha afegit EU, ha relatat al jutge que el míting en el qual va participar Mariano Rajoy en aquesta campanya va ser finançat en part per aquests pagaments d’empresaris, els quals eren els que obtenien contractes públics a la Comunitat Valenciana.

«Encara que no ha establit relació directa entre els pagaments i els contractes, tots eren empresaris amb contractes a la Comunitat Valenciana. Més de 600 milions d’euros en contractes van ser entregats a empresaris que havien fet aportacions», ha apuntat.

Et Pot Interessar