Ricard Camarena, millor cap de cuina 2018 : “el premi li ho dedique a tots els que m’ajuden a perseguir els meus somnis”

 • Ricard Camarena, Premi Nacional de Gastronomia com a Millor Cap de Cuina 2018
 • El cuiner valencià estava nominat al costat de Paco Morales i Iván Cerdeño.
 • El lliurament del guardó ha tingut lloc en el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia.
 • Camarena tanca un 2018 pletòric en el qual també va ser distingit amb la segona estrela de la ‘Guia Michelin’ i com a millor cuiner internacional per «Identità Golose».

  Ricard Camarena, nascut a Barx,  ha rebut el Premi Nacional de Gastronomia com a Millor Cap de Cuina 2018, que atorga la Reial Acadèmia de Gastronomia, durant l’acte que s’ha celebrat aquest dilluns 4 de novembre en el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia de Madrid.

  Camarena, després de rebre el premi, s’ha volgut acordar de tot el seu entorn “especialment” de la seua dona i sòcia, Maricarmen Bañuls que és “la que m’ajuda a tocar de peus a terra i la mirada posada en el més alt per a poder aspirar a tot”. El cuiner li ha volgut dedicar el premi també al seu equip més pròxim “que són els que m’han ajudat a perseguir els meus somnis”, i a la família i als amics “per entendre la meua professió”.

  Camarena ha afirmat sentir-se “aclaparat” per aquest guardó que reconeix la labor de molts anys. “És un reconeixement que em fa molta il·lusió, a més d’un premi que et donen i ja no et lleven perquè no cal revalidar-lo cada any”, ha explicat. El valencià ha apuntat que aquest premi “pot semblar el fermall a una carrera, i la veritat, és que tinc la sensació que la meua carrera està començant, i encara tinc moltes coses a dir” en això de la gastronomia.

  El Premi Nacional de Gastronomia com a Millor Cap de Cuina 2018 li arriba dos anys i mig després de traslladar Ricard Camarena Restaurant a Bombas Gens Centre d’Art. Durant el poc temps que porta en el nou emplaçament “s’han canviat moltes coses tant en l’espai com en l’experiència que es viu, i hem fet major recalcament en la importància de cuidar el factor humà”. El restaurant només obri de dimecres a dissabte.

  El “segell” de la cuina de Camarena es manté amb el trinomi: sabor, respecte pel producte i temporalitat, en una cuina que cada vegada està més lligada a l’horta i el que ella produeix. “És una relació que va començar a poc a poc en 2005, i ara ja no sabríem cuinar sense mantindre aquest diàleg constant amb tot el que ens ofereix la terra i la gent que la treballa”, ha agregat.

  A més de Ricard Camarena Restaurant, el cuiner compta a València amb la seua versió més mediterrània com és HABITUAL; amb Canalla Bistro, que és un viatge pel món a través dels sabors; amb Central Bar, l’única barra que hi ha a l’interior del Mercat Central de València, i amb Cocaloka, #nipizzanicoca un restaurant efímer o no, ja que ha deixat la seua continuïtat en mans dels clients i seguidors a través d’una votació. A Madrid també té presència amb Canalla Bistro en Platea Madrid.

Et Pot Interessar