14.8 C
Gandia
Dissabte, 9 desembre, 2023

Quatre municipis de la Safor s’adhereixen a la Xarxa contra la Violència de Gènere de la Diputació de València

• Almiserà, Palma de Gandia, Benifairó de la Valldigna i Llocnou de Sant Jeroni s’adhereixen a la xarxa provincial, amb el que la Safor suma un total de 26 membres, el 84% de les localitats de la comarca

La Diputació de València incorpora quatre nous ajuntaments (Almiserà, Palma de Gandia, Benifairó de la Valldigna i Llocnou de Sant Jeroni) de la Safor a la seua Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere, que compta ja amb 211 localitats de la província adherides. En concret, formen part de la xarxa un total de 26 municipis de la Safor.

El president Mompó ha lamentat les 51 dones mortes a les mans de les seues parelles o exparelles a Espanya des de principi d’any, així com les 3.109 víctimes de violència de gènere registrades a la província en el segon trimestre de 2023, “dades molt preocupants que demostren que esta xacra social és una qüestió que no entén d’ideologies i que mereixen la resposta més contundent per part de les institucions”. En el cas de la Diputació de València, ha continuat Mompó, “continuem amb valentia i determinació, fomentant el treball en xarxa dels nostres ajuntaments i fent un esforç educatiu per a acabar amb els maltractadors”.

Durant la desena Assemblea de la Xarxa impulsada per la  Diputació, Natalia Enguix ha avançat que l’àrea que dirigeix “incrementarà les línies pressupostàries en matèria d’Igualtat i les ajudes a la Xarxa de Municipis contra la Violència de Gènere, i també s’incentivarà l’adhesió dels ajuntaments a esta xarxa de treball conjunt, ja que serà un dels criteris que tindrem en compte en el repartiment del Pla d’Inversions”. En la seua opinió, “esta assemblea en la qual participen alcaldes, alcaldesses, responsables d’Igualtat i tècnics locals és una demostració de la importància del municipalisme en la lluita contra la violència de gènere”. Enguix ha destacat que la Igualtat “és la política més transversal que es pot desenvolupar en les institucions públiques”, i ha reconegut el treball realitzat per la Xarxa i per les seues predecessores en el càrrec, Isabel García i Eli García, com a “punta de llança del moviment feminista i la lluita enfront de la violència exercida contra les dones”.

La vicepresidenta primera ha exposat els eixos principals de l’àrea d’Igualtat de cara a la present legislatura, entre ells “promoure la formació especialitzada en violència de gènere dirigida a les policies locals, en col·laboració amb l’IVASPE, i impulsar la creació d’una xarxa comarcal de cases d’acolliment en col·laboració amb la Generalitat i les entitats socials”. Els responsables locals que han participat en l’assemblea han sigut informats, a més, que disposaran d’una guia de recursos i serveis per als consistoris adherits a esta plataforma de treball conjunt enfront de la violència exercida contra les dones.

Membres de la Safor

Almiserà, Palma de Gandia, Benifairó de la Valldigna i Llocnou de Sant Jeroni s’uneixen així als ajuntaments de Gandia, Tavernes de la Valldigna, Bellreguard i La Font d’en Carròs, membres fundadors de la Xarxa; així com a Piles, que es va sumar el maig de 2019; el Real de Gandia, Ador, Rafelcofer, L’Alqueria de la Comtessa, Alfauir, Xeraco, Vilallonga i Guardamar, que ho van fer durant 2020; Almoines i Xeresa, que van passar a formar part de la Xarxa en 2021; Miramar, Barx, Ròtova i Beniarjó, que es van incorporar l’abril de 2022; Beniflà, el desembre de 2022; i Oliva i Benirredrà, a l’abril d’este mateix any. Són 26 de 31 municipis, la qual cosa suposa el 84% dels pobles de la comarca.

A tots ells ha instat la responsable provincial d’Igualtat, Natalia Enguix, a “crear un front comú contra la violència de gènere”. Enguix, que ha escoltat les propostes dels responsables locals, ha insistit que “us necessitem a tots i totes per a mantindre’ns fermes en la lluita per erradicar la violència exercida contra les dones i oferir la millor resposta institucional enfront d’esta xacra social”.

En una assemblea que ha tingut com a principal novetat la invitació a tots els ajuntaments de les comarques valencianes, pertanguen o no a la Xarxa contra la Violència de Gènere, la titular d’Igualtat ha repassat les novetats i incentius que es treballaran des de l’àrea, inclòs el foment de les actuacions urbanístiques i infraestructures amb visió de gènere i dels projectes basats en les bones pràctiques.

Bones pràctiques

En este sentit, l’assemblea ha inclòs un apartat d’exposició de projectes i iniciatives que promouen les bones pràctiques, amb la participació dels ajuntaments d’Alzira, Oliva, Olocau, Albal i Torrent. L’agent d’Igualtat d’Alzira, Raquel José Chàfer, ha obert el torn expositiu amb el desenvolupament del programa de prevenció de les agressions sexuals en àmbits festius.

A continuació, la responsable en la Prefectura de Família, Menors i Dona de l’Ajuntament d’Oliva, Carmen Teresa Girbés, ha explicat el programa de prevenció del consum de prostitució que s’està implementant des del consistori. Per l’Ajuntament d’Olocau, la regidora d’Igualtat, Olga Brinquez, ha presentat el projecte desenvolupat amb Mabe Lozano que aprofundix en la relació entre les noves tecnologies, la pornografia i l’explotació sexual.

Els últims a exposar les seues iniciatives han sigut l’Ajuntament d’Albal, on la tècnica d’Igualtat i Joventut, Laura Hervás, ha detallat el programa d’intervenció i prevenció Empodera-TE, dirigit a dones de serveis socials víctimes de la violència de gènere; i l’Ajuntament de Torrent, amb la intervenció de la cap de la Unitat Tècnica d’Igualtat, Ana Roca Marugán, sobre el programa d’intervenció implementat a través de tallers d’autoestima dirigits a dones.

Cal recordar que els requisits bàsics per a accedir a la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere de la Diputació de València, que inclou ja a 211 dels 266 municipis de la província, són disposar d’una Regidoria i un Pla d’Igualtat o contra la violència de gènere propis, i estar adherits al Servei Telefònic ATENPRO d’atenció i protecció a les víctimes, en el cas dels municipis de menys de 20.000 habitants.

Articles relacionats