21 C
Gandia
Dilluns, 27 maig, 2024

‘PULL&PLAY’ la proposta escènica més inclusiva

– El projecte pioner de LaCasaCalba creat amb persones sordes es presentarà al sisé RRRR! Festival d’Art i Reciclatge

PULL&PLAY, el projecte dirigit per la Companyia Sonora el qual serà estrenat durant el sisé RRRR! Festival d’Art i Reciclatge que impulsa LaCasaCalba, està quasi a punt. Es tracta de la proposta més ambiciosa a la qual mai s’ha encarat la companyia, i pocs precedents similars hi ha a l’escena valenciana, si no cap.

PULL&PLAY’ està concebut perquè la comunitat sorda s’inicie en el procés creatiu escènic. La companyia ha estat mesos preparant-lo i durant l’estiu hi ha intensificat la feina juntament amb membres de l’Associació de Persones Sordes de Gandia i La Safor (APESORGA), que des del primer moment s’han implicat al 100%.

PULL&PLAY’ és el resultat del projecte seleccionat al programa Art for Change de la Fundació La Caixa entre més de 300 propostes d’àmbit estatal i l’única centrada exclusivament en la comunitat sorda, tant en l’edició de 2020 com en les cinc convocatòries que ja suma el programa. A més, s’inclou en el programa de Residències Artístiques Graners de Creació. Art for Change és una iniciativa que busca la millora social a través de l’art i la cultura, amb processos creatius liderats per un artista en els quals participa tota mena de persones, especialment, de col·lectius en situació de vulnerabilitat.

La Companyia Sonora ha assolit una mutació artística per tal d’aconseguir un espectacle sonor inclusiu a partir del silenci, les vibracions, la llum, els gestos i la creativitat dels mateixos convidats. Aquest era l’objectiu, la plena inclusió de les persones sordes no com a simples espectadors sinó com a part proactiva en la concepció i naixement d’una peça escènica sonora, en aquest cas, a més, a partir d’una màquina musical creada ex professo. També el col·lectiu artístic s’ha format a propòsit d’aquesta nova aventura amb l’artista escènic, ambientòleg i activista cultural Francesc Burgos; Cento Carbó, músic i pedagog; l’inventor i lutier musical de reciclatge Ángel Di Stéfano; i Ruth Palonés com a directora d’escena.

A hores d’ara, està pràcticament enllestit un espectacle pioner, sorprenent i desconegut que s’obrirà al públic en unes poques setmanes.

“Està sent una experiència molt engrescadora, tant artísticament com humanament, gràcies al qual hem tingut la sort d’endinsar-nos i entendre millor el particular món de la comunitat sorda. Esperem poder aconseguir l’objectiu de què les persones sordes que vinguen al teatre, malgrat la seua sordera, puguen gaudir de l’espectacle. Està sent tot un repte ben enriquidor”, explica Francesc Burgos, coordinador del projecte.

SOBRE L’ESPECTACLE

El joc creatiu es desenvolupa a través del so de les màquines sonores construïdes, les quals seran manipulades en diferents etapes, escenes i moviments. Tot açò amb una clara vocació inclusiva, performativa i interactiva entre els participants. ‘PULL&PLAY’ busca no sols el gaudi musical i del fet artístic acabat sinó també l’apoderament que esdevé durant tot el procés de gestació. El gest es converteix en so, el so esdevé llum i la llum, moviment en una autèntica experiència ‘sordonora‘.

La línia constructiva de les màquines sonores de reciclatge està basada en el concepte de “corda que acciona mecanisme que sona”, com el d’una campana, elaborada amb diferents materials i artefactes, els quals abans foren residus o objectes quotidians. El repte ha estat a adaptar-les al món sensorial de les persones sordes i crear dinàmiques al voltant del joc, l’experimentació i la comunicació no-verbal per tal d’integrar a tota classe de públic.

PULL&PLAY’ s’estrenarà durant el 6é RRRR! Festival d’Art i Reciclatge que es durà a terme del 13 al 28 d’octubre al Teatre del Raval de Gandia.

Articles relacionats