9.7 C
Gandia
Divendres, 3 desembre, 2021

El PSOE demana eleccions a Catalunya i una reforma de la Constitució

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha assegurat que ni el Govern ni qualsevol altra formació política, excepte Ciutadans amb Albert Rivera al capdavant, vol aplicar l’article 155 de la Constitució Espanyola sobre Catalunya, al mateix temps que ha defensat unes eleccions que permeten “il·luminar una majoria diferent i transversal” a Catalunya.
“Ningú vol, excepte Albert Rivera, aplicar el 155. Està en la mà del senyor Puigdemont no aplicar el 155. A partir d’ací, el PSOE, en les diferents converses que he tingut amb el president del Govern, té una opinió i una interpretació pròpia de l’article 155”, ha assenyalat Sánchez en una entrevista amb ‘eldiaro.es’.
El líder del partit socialista ha explicat que es necessiten d’unes eleccions que permeten il·luminar una majoria diferent i fins i tot transversal a Catalunya, així com que el citat article permet a l’Estat espanyol plantejar una resposta davant el desafiament sobiranista. “És una mesura homologable al conjunt de països europeus que tenen articles semblants a este”, ha indicat.
Així mateix, ha recalcat que la defensa de la Constitució implica també la seua “actualització”. “L’acord que s’ha aconseguit amb el PP i el president és, davant una eventual fallida unilateral per part del bloc sobiranista, començar a activar el 155, però també resoldre el problema de fons que implica una reforma constitucional”, ha subratllat.
Segons ha assegurat Sánchez, PP i PSOE s’han marcat un termini de sis mesos per a l’avaluació del sistema autonòmic i, en particular, del problema de Catalunya. Una vegada transcorregut el termini, entraran en un “procés de debat” sobre la reforma constitucional.
El secretari general de la formació socialista ha explicat que ha parlat “molt” amb el president del Govern, Mariano Rajoy, durant aquestes “últimes setmanes i últims mesos”, període en el qual han fet una “reflexió compartida” sobre el què ha de fer Espanya per a “resoldre aquesta crisi”.
“Crec que el president del Govern ha entès l’envergadura de la crisi que estem vivint i que és necessari donar els passos per a resoldre-la. Des d’eixe punt de vista, el PSOE va a treballar i ho anem a fer amb sentit d’Estat. Quan parlem de convivència, que és del que es tracta aquesta crisi, és una qüestió prepolítica, que res té a veure amb les ideologies. La ideologia sí que pot plantejar diferents espanyes”, ha matisat.
No obstant açò, ha volgut deixar clar que el PSOE té una conceptualització d’Espanya “molt diferent a la dreta espanyola”, a causa que en el partit d’esquerres creuen en la “plurinacionalitat” i “en la voluntat de reconèixer la voluntat de ser nació de Catalunya”.
“No significa que eixa diversitat estiga contraposada o siga antagònica a la igualtat econòmica i social necessària entre ciutadans i, en segon lloc, açò no implica que en l’aspecte prepolític puguem entendre’ns amb la dreta d’aquest país”, ha sostingut.

Articles relacionats

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

últims articles