13.7 C
Gandia
Dijous, 22 febrer, 2024

Un programa pioner donarà l’oportunitat a 15 joves de Bellreguard de reprendre els estudis

Bellreguard posarà en marxa a principis de gener, finançat pel Fons Social Europeu, el Jove oportunitat (JOOP), un programa pilot que oferirà l’oportunitat d’inserir de nou en el sistema educatiu a 15 joves d’entre 16 i 21 anys. Com valora la regidora de Joventut, Alícia Boigues, «tot el món mereix segones oportunitats, però especialment els joves perquè tenen tota la vida per davant», i ha agraït la tasca de la tècnica de joventut, Gemma Pellicer, per a aconseguir que el programa pilot de l’IVAJ es desenvolupe a Bellreguard. De fet, serà l’únic poble de la Safor que comptarà amb este programaadreçat a joves que abandonen els estudis sense haver aconseguit ni una titulació de Batxillerat ni completar un cicle formatiu (FP) de Grau Mitjà.

Durant mig any en sessions de quatre hores diàries, els 15 escollits treballaran de forma intensiva la motivació i el projecte de vida amb l’orientació d’un equip de psicòlegs i coachs. Es tracta de joves que han deixat de banda elsestudis però que no estan preparats per enfrontar un programa de segona oportunitat ambcontingut acadèmic per a entrar, amb opcions sostenibles, al mercat laboral.El coaching grupal aprofitarà les sinergies de la interacció entre participants, mentre queamb el coaching personal s’establirà una relació basada en la confiança, mitjançant sessionsindividuals de cada jove amb el seu coach, el contingut de les quals serà confidencial.

L’execució de JOOP es basa en la col·laboració entre l’IVAJ i els ajuntaments ipartix dela idea que només actuant a nivell local és possible que tingui èxit una actuació com la que esproposa, que requereix la coordinació eficaç dels diferents agents que actuen sobre el terreny.El JOOP pretén actuar com a revulsiu, ser un punt d’inflexióque done un gir radical en la seua manera de pensar i de fer. Unaexperiència vital de canvi, en la qual cada jove estarà acompanyat com a referent pel seu coach, peçaangular del programa i que atendrà de manera personalitzada la diversitat de situacions.

Es tracta d’actuar sobre el col·lectiu juvenil que hi ha darrere de les estadístiques de fracàs escolar i abandonament educatiu primerenc, un problema amb enorme incidència al País Valencià on els nivells són superiors a la taxa mitjana estatal i dels més alts d’Europa.Davant d’altres programes que actuen sobre joves de baix nivell de formació que ni estudien nitreballen, el JOOP presenta com a singularitat l’actuació prèvia sobre l’actitud, donant-li suport en laconstrucció d’un projecte de vida integral en el qual es definixen una sèrie de metes a assolir.

Articles relacionats