El presumpte frau al Palau de les Arts de València senta a la banqueta cinc acusats

El Jutjat d’Instrucció número 15 de València ha obert juí oral contra l’exintendent del Palau de les Arts Helga Schmidt (a la imatge) i altres quatre persones pel presumpte frau al coliseu. Estan acusades de delictes de prevaricació, malversació i falsedat.

Així consta en una interlocutòria en la qual el jutge acorda l’obertura de juí contra Schmidt, per a qui el fiscal demana set anys i mig de presó; qui fóra director financer del Palau Ernesto Moreno, que s’enfronta a huit anys de presó; el president del consell d’administració de Patrocini -empresa vinculada al Palau i dedicada a captar patrocinadors-, José Antonio Noguera Puchol -set anys-; Joaquín Maldonado -altres set anys-, i l’excónsul de França a València i administrador de la societat Radcliffe -mercantil que actuava d’intermediària en les contractacions-, Pablo Broseta -set anys més-.

El magistrat inclou les empreses Patrocini i Radcliffe com a responsables civils subsidiaris i acorda que es mantinga la llibertat provisional de tots els encausats amb les mesures cautelars vigents.

També requereix fiances: a Schmidt, Maldonado i Noguera un total de 495.603,72 euros cadascun; a Moreno 899.667,77 euros; i a Broseta 404.064,05 euros. Tenen 10 dies per a presentar les fiances i, en cas de no fer-ho, es procedirà a l’embargament dels seus béns.

Segons recorda el magistrat, la Fundació Palau dels Arts Reina Sofia es va constituir al gener del 2005, sent una fundació pública adscrita a la Conselleria. Les funcions executives les desenvolupava Schmidt des de la constitució de l’entitat fins a gener del 2015. Entre altres clàusules en el seu contracte, se li exigia exclusivitat.

Tot i això, en un moment determinat, Schmidt es va reunir amb Noguera i Maldonado, i amb coneixement de Moreno, van decidir crear una societat de naturalesa mercantil –Patrocini– per a gestionar la captació de patrocinadors, malgrat que el Palau tenia un departament que es dedicava a aquesta funció.

D’esta societat, “que tenia un evident ànim de lucre, doncs no era ni una ONG ni una fundació sense ànim de lucre”, va ser consellera Schmidt, “amb incompliment no solament de la llei 53/1984, d’incompatibilitats del personal al servici de les Administracions Públiques, sinó també del seu contracte”.

Durant el període en què Schmidt va compatibilitzar de manera il·lícita els càrrecs d’intendent i consellera de Patrocini, va subscriure un total de cinc contractes que “suposaven un evident benefici econòmic per a la societat privada”.

Per a això “no es van seguir en cap moment els tràmits essencials de la contractació administrativa i, per tant, es va eludir la publicitat, concurrència i transparència dels procediments que pretenen garantir la normativa vigent”.

L’empresa privada va rebre de la fundació 508.040 euros en concepte de preu fix per l’organització d’esdeveniments ‘Viva Europa’ i comissions per captació de patrocinadors, “sense que s’haja pogut establir prèviament la capacitat de l’empresa, la possible existència d’ofertes més avantatjoses o si el preu establit resultava ajustat a dret”.

Et Pot Interessar