21.7 C
Gandia
Dijous, 30 juny, 2022

Pressupostos 2020 : “Generació d’oportunitats per a Gandia”

– Els pressupostos de 2020 ascendeixen a 86 milions i suposen “la generació d’oportunitats per a Gandia”

– Els comptes revelen que Gandia està consolidant la recuperació econòmica i que creix en inversions

– La rehabilitació i millora de les instal·lacions esportives disposarà d’una partida d’1,6 milions d’euros i contempla prop de 30 actuacions diferents

– S’incrementen les partides de Smart City i la de Cultura i Política Festiva

– Els serveis bàsics a la ciutadania comptaran amb una inversió de 20,8 milions d’euros, fet que suposa un augment del 14,2% durant els dos últims anys

– L’apartat destinat a la generació d’oportunitats per a la ciutadania i per a les empreses s’incrementa un 10,7% fins als 2,1 milions d’euros

L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant; el vicealcalde, Josep Alandete; i el regidor delegat d’Economia i Hisenda, han presentat aquest matí en roda de premsa les línies bàsiques del pressupost de la ciutat que serà aprovat en el pròxim plenari municipal que se celebrarà el 27 de febrer.
El document compta amb el vistiplau del Ministeri d’Hisenda després d’haver estat remés a Madrid i també ha estat verificat per la Intervenció Municipal.

Els comptes municipals compten amb un capítol d’ingressos de 86.163.000 € i despeses per valor de 85.421.000 € que permetrà, tal com s’ha explicat durant la roda de premsa, que la xifra total que gestionarà aquest any el govern de la ciutat ascendisca a 140.000.000 € gràcies a les inversions d’organismes superiors amb la construcció del Palau de Justícia, el pla Edificant o l’Espai Sociosanitari de Roís de Corella, entre altres.

Sobre el document, Diana Morant ha volgut destacar que es tracta dels cinquens pressupostos del govern de progrés i que en tots els casos han estat legals i realistes. “Ja estem consolidant la recuperació econòmica, després de molt esforç i d’una bona gestió on es van posar en ordre els comptes; es va eliminar el deute comercial i les factures en els calaixos; vam tancar IPG; i on s’ha reduït el Període Mitjà de Pagament a proveïdors a 18,7 dies” “Encara trigarem tres legislatures a tornar a la situació d’abans del PP, la veritat és que en cinc anys hem normalitzat les arques municipals, i seguirem en el mateix camí“.

L’alcaldessa de Gandia ha qualificat els pressupostos com els de la generació d’oportunitats que permetran el creixement de la ciutat amb uns comptes realistes.

Durant la roda de premsa, s’ha destacat que les xifres d’aquest any comptaran amb set línies mestres:

1. Millora generalitzada dels serveis bàsics que es presten a la ciutadania.

Els serveis bàsics (neteja, recollida de fem, parcs públics, enllumenat públic…) segueixen sent un dels objectius principals d’aquest govern, i per això aquest pressupost augmenta el muntant econòmic respecte a l’any passat un 3,5% i arriba a 20,8 milions d’euros (24,4% de tot el pressupost de la ciutat), consolidant i millorant la gran aposta que ja es va realitzar en el pressupost de 2019 de manera que aquest apartat s’ha vist incrementat en un 14,2 % en dos anys.

2. Recuperació econòmica en la generació d’oportunitats per a la ciutadania i per a les empreses

Se segueix apostant pel desenvolupament de polítiques de generació d’ocupació. Els pressupostos estipulen 2,1 milions d’euros en partides que impulsen i dinamitzen l’economia d’aquesta ciutat, com Turisme (1,3 milions d’euros), Promoció Econòmica (276.000 euros) i Comerç (490.000 euros). L’increment respecte a l’any passat és del 10,7%.

En aquest apartat, l’alcaldessa de Gandia ha recordat que a aquesta xifra que gestiona el consistori, caldrà sumar els plans d’ocupació que venen finançats al cent per cent per la Generalitat, els ajuts de l’IVACE per continuar millorant els polígons, o la inversió d’1,5 milions d’euros que realitzarà la Diputació de València entre altres línies d’ajuda.

“A totes aquestes xifres hem de sumar al Pla Edificant, el Palau de Justícia, l’Espai Sociosanitari de Roís de Corella, o l’ARRUR de Raval. En total, a més del pressupost la ciutat gestionarà un total de 66,4 milions d’euros als quals cal sumar els més de 86 milions del pressupost municipal.

3. Reducció de la desigualtat social

La partida de Benestar Social inclou tres milions d’euros (un augment del 20% respecte a l’any passat) per fer més fàcil la vida de les persones que més ho necessiten. A més, a aquesta partida se sumaran les ajudes i subvencions que es rebran d’instàncies superiors com són la Generalitat o la Diputació, i que ascendiran a més de 300.000 €.

4. Transformació de les instal·lacions esportives

Els comptes contemplen una inversió d’1,6 milions d’euros per a la reforma i millora de les instal·lacions esportives. “Gandia vol ser pionera en instal·lacions esportives i era absolutament necessari abordar polítiques d’inversió que les actualitzen de manera que aquesta ciutat es mereix” va declarar l’alcaldessa qui ha avançat que durant aquest any es procedirà a la substitució de la gespa artificial dels camps de futbol de Roís de Corella, es renovaran els vestuaris de la piscina coberta o s’instal·laran zones de workout a la platja i el poliesportiu. En total, el pressupost contempla prop d’una trentena d’actuacions

5. Augment de la partida d’inversions

Aquesta partida arriba als set milions d’euros i possibilitarà actuacions concretes al Castell de Bairén i el Morabito; la modernització de pàrquings, la finalització de la zona d’equipaments; la finalització de les urbanitzacions de Les Foies i Sanxo Llop, a més d’una altra sèrie d’iniciatives.

6. Revolució digital per fer de Gandia una Smart City

Es destinen 400.000 € per abordar projectes de turisme intel·ligent, l’oficina d’assistència al ciutadà, projectes de mobilitat intel·ligent, i serveis bàsics, entre altres. Tot un seguit d’inversions que es veuran incrementades a través d’ajudes d’altres administracions les quantitats destinades a innovació i transformació digital.

7. Promoció de la cultura, la identitat de les nostres festes i les tradicions

Aquest apartat passa d’1,4 milions a Cultura el 2019 a gairebé 2 milions en 2020 si sumem Cultura més Política Festiva i Escena Urbana.

A manera de balanç, Diana Morant ha afirmat que es tracta d’uns pressupostos “legals, responsables, que miren a les persones, que impulsen l’economia de la ciutat i que consoliden la millora dels comptes públics. Són els pressupostos que obren la millor etapa de la ciutat i que tindran continuïtat durant els pròxims anys”.

Josep Alandete també ha fet la seua valoració del pressupost per a aquest any. “Hui és un dia important, ja que la pròxima setmana aprovarem els cinquens pressupostos d’aquest govern que va començar amb una legislatura difícil on es van sanejar d’una manera important els comptes” i ha destacat que són uns comptes “per a les persones que viuen hui, les que vindran i les que van estar. Tenim un model pressupostari on s’augmenten les oportunitats i es redueixen les desigualtats amb moltes inversions clares i projectes que marcaran el futur“.

El vicealcalde també va fer valdre les partides destinades per combatre el canvi climàtic (autoconsum energètic en edificis municipals), l’increment dels apartats de desenvolupament econòmic que permet que arriben a la ciutat inversions d’altres organismes autonòmics i va incidir en la finalització dels polígons i urbanitzacions pendents d’executar amb partides reflectides en els comptes municipals.

Un altre dels aspectes que va destacar Alandete és el fet que, per primera vegada, el pressupost compta amb una partida específica destinada a la memòria democràtica. “No hem d’oblidar d’on venim i és el nostre deure recordar a aquells que van fer possible que tinguem una societat democràtica on el pluralisme siga l’eix central de convivència”.

Finalment, Salvador Gregori ha assenyalat que tots els indicadors econòmics que periòdicament s’apliquen als pressupostos demostren que “aquests comptes s’estan fent d’una manera molt raonable i realista que ha permés que els dos únics capítols que baixen aquest any siguen els destinats al pagament d’interessos i el de despeses financeres. I tot això ha estat possible gràcies a la feina responsable de tots els membres de govern que ha permés la millora bancària per poder incrementar les quantitats que destinem a les persones”.

fotografia Àlex Oltra, Ajuntament de Gandia

Articles relacionats