13 C
Gandia
Dimarts, 5 desembre, 2023

Potries rep la seua guia Smart City en la Diputació de València

• La Sala de Respecte de la Diputació acull un acte que reconeix el treball d’aquestes poblacions a la recerca d’un model energètic sostenible, amb la col·laboració de la corporació provincial
• En aquesta iniciativa participen també altres institucions, pimes, start-ups, instituts tecnològics, universitats i el sector valencià de l’energia, representat per AVAESEN

Deu municipis valencians han recollit aquest dilluns la seua guia Smart City en un acte celebrat a la Sala de Respecte de la Diputació de València. El conseller d’Economia Sostenible, Rafael Climent, la diputada d’Informàtica i Tecnologia, Mentxu Balaguer, i el president d’AVAESEN, Marcos J. Lacruz, han entregat aquestes guies que reconeixen el treball dels ajuntaments d’Alcàsser, Alfara del Patriarca, Bétera, Canet d’en Berenguer, Montserrat, Picassent, Potries, Riba-roja, Serra i Villar del Arzobispo.

Ja són 20 els municipis que tenen la seua guia Smart City de forma totalment gratuïta en dos anys, gràcies al treball de tècnics de l’Associació Valenciana d’Empreses del Sector de l’Energia (AVAESEN) i les mateixes empreses, amb la col·laboració de la Diputació de València. En el treball s’involucra un nodrit grup de professionals que aglutina ja a 180 municipis, diputacions, start-ups, pimes, grans empreses, instituts tecnològics, universitats, inversors i entitats financeres de dins i fora de la Comunitat Valenciana.

El president d’AVAESEN, Marcos J. Lacruz, ha ressaltat “la col·laboració públic–privada per a aconseguir la sostenibilitat i que la innovació arribe a qualsevol municipi, siga com siga la seua grandària”; “el treball de les empreses implicades i els responsables públics ha sigut encomiable per a aconseguir els objectius”, ha afegit.

Per part seua, el conseller d’Economia Sostenible, Rafael Climent, ha assegurat que “les smart cities ajuden al model energètic sostenible que necessitem de manera urgent”, i ha afegit que la innovació i noves tecnologies “juguen un paper fonamental en la construcció de les noves ciutats”.

Aposta de la Diputació

La Diputació de València, a través de les seues àrees de Modernització i Medi Ambient, ve apostant per la col·laboració en aquesta mena de projectes des de l’inici de la passada legislatura. En aquest sentit, la diputada Mentxu Balaguer ha afirmat que “les smart cities són eines de cohesió que faciliten sinergies potenciant el treball en xarxa de manera transversal en àrees com medi ambient, tractament de residus o energia”, i ha destacat que si en 2018 el pressupost provincial va ser de 250.000 euros, en 2019 ha passat a 750.000 euros, beneficiant a 36 municipis, i amb la intenció de seguir augmentat any rere any el pressupost per a aquest projecte.

Per part seua, la vicepresidenta de la Diputació i responsable de Medi Ambient, Maria Josep Amigó, ha posat l’accent en els esforços dels ajuntaments i en la seua conscienciació “per a millorar en polítiques que ens permeten lluitar contra el canvi climàtic”. També han assistit a l’acte les diputades Dolors Gimeno, Glòria Tello i Rocío Gil i el diputat Jesús Gimeno.

Què és una guia Smart City

La guia que s’han entregat a Potries parteix d’un diagnòstic de la situació en cinc àrees: innovació social; energia; medi ambient, infraestructures i habitabilitat urbana; mobilitat urbana; i govern, economia i negocis.

En cadascuna d’aquestes àrees la guia fa una anàlisi de la situació del municipi, per a després marcar reptes individuals en funció de les solucions que ja tenen implementades, per a marcar prioritats en inversions futures en Smart City, i finalment proposar exemples concrets per a cada solució de casos d’èxit que podrien ser exportats a Potries.

Cada guia és el fruit de diversos mesos de treball de tècnics d’AVAESEN, tècnics i representants de cada ajuntament, i empreses que cedeixen el seu temps i coneixements perquè cada guia siga la més completa i concisa possible, i es faça de manera gratuïta.

D’aquesta forma, es crea un ecosistema de solucions adaptat a cada municipi, perquè a partir d’ací decidisquen les seues inversions, o la sol·licitud de subvencions com les que ofereix la Diputació de València en matèria Smart City, la qual cosa permet marcar un full de ruta individualitzat.

Articles relacionats