20.5 C
Gandia
Diumenge, 26 maig, 2024

Potries impulsa un obrador comarcal per a l’elaboració d’aliments artesanals i de proximitat

L’Ajuntament de Potries ha organitzat el I Curs de formació d’obradors compartits, unes infraestructures de caràcter local destinades a l’elaboració d’aliments. Es tracta d’una eina de dinamització molt valuosa en la construcció d’un sistema alimentari just i sostenible perquè permeten impulsar l’economia local afavorint l’autoocupació, donant valor afegit a la producció primària, dinamitzant l’activitat agrària i ramadera i produint aliments de gran qualitat amb productes de proximitat i processos artesanals.
En els últims 5 anys des de la Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià s’està treballant a potenciar aquesta eina, en considerar-la clau per a la dinamització socioeconòmica del territori i especialment del medi rural.
S’ha treballat en l’adequació de les normatives higiènic-sanitàries a la realitat dels xicotets projectes elaboradors i en la publicació d’un manual que pretén facilitar la posada en marxa d’obradors compartits.
El curs, organitzat per la Plataforma per la Sobirania Alimentària i l’ONG CERAI (Centre d’Estudis Rurals i Alimentació Internacional), està subvencionat a través de la Conselleriad’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural i tindrà lloc durant 2 caps de setmana, entre el 26 d’abril i el 4 de maig de 2019. El curs va dirigit principalment a joves i dones del medi rural i preveu 25 hores de durada, abordant qüestions de viabilitat tècnica, viabilitat social i viabilitat econòmica dels obradors compartits.
A Potries es vol impulsar un obrador comarcal compartit, les elaboracions prioritàries del qual serien: xicotetes elaboracions de productes agroalimentaris d’origen vegetal, pasta i elaborats de forn de pa; atés els avantatges que aquestes presenten en quant a compatibilitats, volums i maquinària que requereixen, així com el fet que les xicotetes elaboracions permeten fer ús de l’obrador a més usuaris, a més de generar un impacte positiu en les explotacions agrícoles menudes, en el xicotet comerç de proximitat i creant sinèrgies amb altres sectors que milloren l’economia del territori. Atés que el curs té un aforament de 15 persones, si se superara aquest número realitzaríem una selecció prioritzant sobre la base dels criteris establerts en aquest obrador.
Impartiran les sessions Raul Beltran, de Transversal, i Marta Feliu, de El Llibrell, eines de transformació local. Coordinen el curs Piergiuseppe Carucci i Araceli Bolinches, de CERAI.

Articles relacionats