18.6 C
Gandia
Diumenge, 25 febrer, 2024

Potries exposa des del 27 de gener la mostra ‘José Segrelles & The Illustrated London News’

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana celebra l’Any Segrelles amb l’exposició ‘José Segrelles & The Illustrated London News’ i se suma a la iniciativa de la ciutat d’Albaida que commemora en aquest 2019, el 50 aniversari de la mort de l’artista valencià. La mostra, que té vocació itinerant, s’inaugura diumenge que ve, 27 de gener, a l’Ajuntament de Potries.
José Segrelles (Albaida, 1885-1969) és un dels referents de la primera època daurada de la il·lustració de llibres publicats a Espanya i va ser considerat un dels pintors més destacats de la primera meitat del segle XX. Dibuixant excepcional, tenia una gran imaginació per a presentar un món fantàstic recreat en les seues il·lustracions.
L’exposició, que s’exhibeix a l’Ajuntament de Potries fins al 24 de febrer, mostra l’inici de la seua carrera internacional, amb les obres realitzades per a la revista anglesa ‘TheIllustrated London News’ en els seus especials de Nadal des de 1927 fins a 1935.
El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, ha destacat “la influència que ha tingut l’obra de Segrelles tant per al món de la il·lustració com també en altres àmbits com al cinema o en la literatura” i ha matisat que “malgrat les moltes exposicions que s’han dedicat a la figura de l’autor de ‘Les mil i una nits’ aquesta és la primera vegada que es mostren reunits el conjunt d’il·lustracions de Segrelles per a la revista anglesa ‘The Illustrated London News'”.
Pérez Pont ha recordat “el suport i la col·laboració del Consorci de Museus als Ajuntaments dels pobles i ciutats del territori valencià tant en el reconeixement i recuperació dels nostres artistes de segles passats com en la posada en valor del treball dels creadors actuals. Aquesta exposició sorgeix a iniciativa de la ciutat d’Albaida i de la Casa Museu José Segrelles i emprén el seu viatge per les nostres comarques, de la mà del Consorci de Museus, a Potries, localitat amb la qual estem col·laborant en diferents projectes culturals igual que Sagunt, amb motiu de la seua Capitalitat Cultural Valenciana”.
Segons els comissaris de la mostra Susana Vilaplana i Juan Carlos Tormo “amb aquesta exposició volem contribuir a una millor estimació del creador de tantes obres d’art, que permetrà renovar l’interés, que ja molts de nosaltres sentíem per ell, i descobrirà, per a uns altres, a un dels artistes més importants del segle XX”.

Vilaplana i Tormo han ressaltat així mateix que “‘The Illustrated London News’ és una publicació de referència en l’àmbit cultural internacional, de gran interés, per exemple, per a molts cineastes. En aquella època, la seua distribució als Estats Units, va constituir l’impuls decisiu per a la carrera internacional de Segrelles qui es va traslladar a Nova York per a treballar en algunes de les revistes més importants”.
La mostra ofereix la reproducció de tots els treballs realitzats per a ‘The Illustrated LondonNews’, així com les revistes originals i notícies relacionades amb ells, incloent també alguns dibuixos preparatoris de notable qualitat.
Les obres estaven dedicades en 1927 a Beethoven, la ‘Divina Comèdia’ de Dante en 1928, Visions del Quixot en 1929, Nits d’Aràbia en 1930, Somnis famosos en 1932, la tetralogía wagneriana en 1933, els contes de fades de Perrault en 1934 i l’últim d’ells es va publicar en 1935, sobre un dels escriptors més suggeridors, Edgar Allan Poe.

La petjada de Segrelles

La influència de l’obra de Segrelles en el món de la il·lustració està fora de tot dubte. Des de les primeres dècades del segle XX, quan fixa la seua residència a Barcelona, passant per la internacionalització de la seua obra i el seu retorn a Albaida, es publiquen més de cinquanta llibres amb les seues obres, entre els quals destaquen les il·lustracions per a la ‘col·lecció Araluce’, la ‘Història d’Espanya’ de Seguí, ‘Les Florecillas de San Francisco’ de Vilamala, la ‘Vida de San José de Calasanz’, al costat de ‘Els somnis torturantes’ i ‘La novel·la estrangera’, ‘El Cantar dels Cantares’, ‘La Celestina’, el llibre del V Centenari de la ‘Canonització de Sant Vicent Ferrer’, els dos lliuraments dels contes de ‘Les mil i una nits’ i per descomptat l’edició dels dos volums de ‘El Quixot’.
El cineasta, Guillermo del Toro, va assenyalar en 2015, que “Segrelles pertany a la més selecta llista dels grans de la il·lustració mundial, entre els quals destaquen Doré, Rackham i Dulac que es converteixen en grans creadors que enriqueixen les històries que il·lustren. Segrelles és un creador total, un mestre de la narrativa i un tresor mundial.”

Articles relacionats