– Aquesta iniciativa està en el marc del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència
– A fi de visibilitzar el treball de dones científiques i acostar a l’alumnat les professions cientificotècniques
“Porte una científica al meu col·legi” és una iniciativa organitzada pel Comité d’Igualtat del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV) amb el suport de la Càtedra IVIO i l’American Space València.
– Aquesta campanya, que es desenvoluparà durant tot el mes de febrer, commemora el 11F-Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència.
“L’objecte és visibilitzar el treball de dones científiques i acostar a l’estudiantat d’Infantil, Primària, Secundàriai Batxillerat les professions cientificotècniques amb activitats divulgatives i de sensibilització, de la mà de dones que desenvolupen la seua activitat professional en l’àmbit de la ciència, la tecnologia o l’enginyeria”, ha explicat la tècnica de Gestió i promoció científica del campus, Pilar Sánchez.
Les dones i xiquetes en la ciència
“El reconeixement dels mèrits aconseguits per dones científiques i expertes continua sent una assignatura pendent a les aules, en les quals encara falten referents femenins que inspiren i permeten veure’s reflectides a xiquetes i adolescents, factor clau en la superació dels estereotips de gènere que persisteixen en la nostra societat i que influeixen en l’elecció i projecció d’un futur professional”.
Segons l’informe “Igualtat en xifres MEFP 2022”, publicat pel Ministeri d’Educació i de Formació Professional (MEFP), les xiques van ser majoria en el Batxillerat d’Arts (72.1%), Humanitats (64.7%) i Ciències Socials (54.8%) i menys de la meitat en el de Ciències (47,5%).
La dona, la xiqueta i la ciència
En la cinquena edició de “Porte una científica al meu col·legi” participaran una mica més de 600 estudiants de nou centres educatius de la Comunitat Valenciana i una desena de professores, investigadores i tècniques del Campus de Gandia. “Es manté el nombre de participants d’edicions anteriors”. I com a novetat, “s’ha fet una gestió prèvia de dinamització en els centres educatius i de participació de les investigadores i tècniques del campus”.
El programa d’enguany, que es desenvoluparà de manera presencial, inclou:
– Dones estel·lars (8 de febrer). CRA. Alfauir Ròtova. Amb Isabel Pérez.
– Treballar en ciència i tecnologia sent dona és compatible (13 de febrer). IES Gabriel Císcar d’Oliva, amb Lorena Parra.
– Per què necessitem un 11F i taller de química bàsica? (13 de febrer). IES Ausiàs March de Gandia, amb Josepa Costa i Sagrari Torres.
– Dones i ciència. Taller de precinema (14 de febrer). CEIP Joan Martorell de Gandia. Amb Josepa Costa i Sandra Martorell.
– El so pot veure’s (17 de febrer). CEIP Sant Pere Apòstol de L’Alqueria de la Comtessa, amb Romina del Rei.
Amb aquests tallers es busca formar i informar de forma distesa, visibilitzant el treball de les dones. Com ha apuntat la professora Romina del Rei, encarregada d’impartir la xarrada-taller “El so pot veure’s”, “es pretén que siga una activitat molt visual, ja que l’estudiantat realitzarà diferents figures d’arena o sal a partir de les ones que generen els altaveus, amb cançons triades per l’alumnat. A més, es presentaran algunes dones referents en la ciència i comptaran algunes vivències pròpies”.
Dones investigadores del Campus Gandia
També la Biblioteca Campus Gandia-CRAI se suma a la commemoració del 11F. En aquesta ocasió, donant visibilitat a les dones investigadores del campus, mostrant la seua producció científica en les diferents àrees en les quals investiguen. A més, poden consultar-se els seus projectes d’investigació, premis i patents; articles, publicacions en congressos o tesis dirigides.