La tirania dels grans grups mediàtics recolzats per grans poders econòmics. Eixe és un dels tótems encara en peu que Podemos s’ha proposat combatre. La formació de Pablo Iglesias és ara per ara l’única en fer front a lstatus quo mediàtic i portarà al seu programa electoral per a les eleccions generals una proposta perquè els bancs no puguen invertir ni tenir participacions en els grans mitjans de comunicació. “No és sa per a la democràcia que aquestes entitats tinguen interessos sobre la informació”, han dit els coportaveus de Podemos Pablo Echenique i Noelia Vera. Podem també planeja reformar la legislació perquè els bancs no puguen finançar les campanyes electorals dels partits polítics.
Aquesta proposta de no permetre que els bancs inverteixen en mitjans de comunicació, va en la línia del que va dir el passat dissabte el líder del partit sobre els mitjans de comunicació: “els mitjans de comunicació privats manen més que qualsevol diputat”. S’està demostrant en fets com ara el cor harmònic dels grans mitjans estatals en la crisi de Catalunya.
La proposta es concretarà en un grup de treball del qual formaran part “periodistes reconeguts” format per gent amb la qual Podemos ja ha treballat en qüestions com el model de Ràdio Televisió Espanyola (RTVE), els mitjans públics o el repartiment de l’espai radioelèctric.
“No hi pot haver grans bancs finançant grans mitjans de comunicació perquè això fa mal a la democràcia, igual que si financen els partits polítics”, ha assegurat Noelia Vera, que emmarca la proposta en la defensa del dret a la informació.
La coportaveu de Podemos entén que els mitjans de comunicació “són fonamentals per tenir una democràcia sana. Hi ha qui puga creure que el fet que el Santander o el BBVA siguen propietaris de grans mitjans de comunicació és normal, i que els britànics d’Ambar Capital tinguen participacions en els grans mitjans de comunicació és normal. Nosaltres pensem que fa un mal favora la democràcia “, ha argumentat.
I considera a més “una vergonya” que, mentre aquestes grans corporacions fan negoci, els periodistes treballen en zones de conflicte amb precàries condicions laborals, de manera que el seu partit impulsarà la pròxima legislatura un estatut del periodista.
La mesura, puntualitza Podemos, afectarà els “grans mitjans” però “no als petits, independents, que es busquen la vida” per informar de forma diferent als “mitjans industrials”, i ha recordat que els grans bancs no tenen interessos en “diaris de barri ni comunitaris” sinó en altres espais com ara Mediaset.