Picornell: «El PP ha fet un ús partidista i menyspreable de la tragèdia de l’incendi»

El portaveu accidental del Govern local de Gandia, Miguel Ángel Picornell, ha declarat en contestació a les crítiques i propostes del PP pel que fa a la gestió del post-incendi forestal que a principis d’agost va afectar Gandia, que el govern local no descarta qualsevol ajuda d’excepcionalitat, dins les seues competències, cap a les famílies afectades, d’acord amb la legalitat i l’estricte Pla d’Ajust imposat pel Ministeri d’Economia als comptes municipals que impedeix, per exemple, l’exempció de l’IBI o d’altres taxes. “Però caldrà estudiar totes les possibilitats, donada l’excepcionalitat”.

La primera de les ajudes ja ha arribat per part del Ministeri d’Agricultura que ha anunciat una partida de 750.000 € per a treballs de reforestació de la superfície cremada.

Picornell ha agraït que els populars manifesten ara la voluntat de col·laborar en la gestió de la post-emergència, “a pesar que fins ara ha demostrat la seua deslleialtat, fent un ús partidista i menyspreable de la tragèdia, mentint, assegurant que el Govern estava de vacances durant l’incendi, quan tots els companys i companyes de la corporació hi érem a peu del canó i vam treballar sense descans. En canvi, el PP no ha ajudat i s’ha dedicat a jugar amb els sentiments de les persones afectades”.

Pel que fa als re-allotjaments de les persones afectades, el govern local recorda que es van atendre i allotjat durant les primeres hores 600 persones de Gandia i La Drova (Barx). “Les persones que no hi han pogut tornar, perquè han perdut la seua residència habitual, han estat re-allotjades en hotels, pisos municipals (16) o privats (18), d’acord amb les nostres possibilitats. Ja ho vam informar des d’un principi”.

Tal i com s’ha comunicat, a hores d’ara, dins la fase de post-emergència, s’està actuant a la zona afectada netejant vies i voreres, eliminant elements perillosos, etc… Les empreses subministradores de llum, aigua, clavegueram, també s’han emprat de valent per resoldre molts problemes derivats de l’incendi i els serveis han tornat a funcionar amb normalitat de forma progressiva.

Estem a l’espera de la declaració de zona d’Emergència de Protecció Civil per part del Consell de Ministres, que permet l’actuació en propietats públiques i privades, a més d’ajudes als afectats per les flames.

D’altra banda, la Diputació de València ha d’establir línies de col·laboració per gestionar la post-emergència o dur a terme les millores necessàries a la carretera provincial afectada.

La Generalitat, tal i com va afirmar el president Ximo Puig, s’encarregarà de donar solucions habitacionals per a totes aquelles persones que hagen perdut la seua primera residència, etc.

La Diputació, a la Mesa Postincendi

El diputat de Medi Ambient de la Corporació Provincial, Josep Bort, ha declarat, en resposta a les declaracions de la portaveu del PP a la Diputació, Carmen Contelles al voltant de les quanties econòmiques que pot destinar la Diputació de València per a fer front als danys causats pels incendis forestals, que les dades aportades pel PP són totalment errònies a pesar de disposar d’aquestes, atès que les esmentades modificacions de crèdit s’aprovaren al ple de la Diputació del mes de juny. Contelles va parlar d’un milió sis-cents mil euros, en quant la modificació va ser d’1 milió i aquesta no impossibilita en cap moment que la Diputació puga destinar diners a la restauració d’incendis forestal, com es demostra per l’aportació de 4.662.848,26 € per completar les ajudes de la Generalitat Valenciana pels danys patits en incendis forestals en 2016.

Així mateix ja s’ha reiterat en diverses ocasions que la Diputació de València estarà al costat dels afectats, junt amb la resta d’administracions, per fer front al desastre ecològic i personal que ha suposat l’incendi de Llutxent i formarà part activa de la Mesa Postincendi que coordina la Consellería de Medi Ambient.

Josep Vicent Bort també ha aclarit que «la política forestal és una política a llarg termini i en aquests tres anys de legislatura hem treballat de valent per canviar una situació on l’abandonament i la manca generalitzada de gestió forestal de l’era del PP, així com, de planificació i control dels treballs desenvolupats per les brigades de la Diputació que en conjunt havien dibuixat un escenari molt negre i molt inflamable per al futur del nostre País. Els governs del PP han suposat dos dècades de desídia en política forestal i abandó de les nostres muntanyes. El País Valencià era, després d’Extremadura, la comunitat autònoma que menys plans de gestió forestal tenia, només el 2% de les masses forestals comptaven amb un instrument de gestió, però aquest nou govern ha començat a desenvolupar polítiques de gestió forestal sostenible y de prevenció estratègica d’incendis forestals. Amb les primeres ajudes als municipis de les comarques de València per afavorir la inversió municipal en gestió forestal sostenible i prevenció d’incendis que en el 2017 en concretaren en ajudes per valor 1.570.000 €, i que s’han tornat a repetir al 2018 amb una quantia de 2.000.000 € més».

Per finalitzar, el diputat de Medi Ambient també ha assenyalat que «entre les mesures adoptades al llarg d’aquesta legislatura, cal remarcar també la planificació de treballs de prevenció de les brigades i l’establiment de mecanismes de control i avaluació; el trasllat de la Direcció Operativa de les brigades forestals al Consorci Provincial de Bombers de València; la coordinació dels treballs de prevenció entre les brigades de la Diputació i les brigades d’emergències; així com la creació de la Unitat Tècnica Forestal i la constitució de la Comissió de Treball de Municipis Forestals dintre de la Xarxa de Municipis Valencians Cap a la Sostenibilitat».

Et Pot Interessar