OPERACIÓ POLICIAL CONTRA MANOS LIMPIAS I AUSBANC, ACUSATS D’EXTORSIÓ

Les dos entitats estan acusades de formar part d’una trama que extorsionava presumptament entitats bancàries a canvi de no iniciar causes judicials contra elles. En l’operació, que continua oberta, s’ha detingut també Francisco Castro Villacañas i es preveuen 14 arrestos.

Les indagacions ja estan molt avançades per part de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional i han estat coordinades pel jutge central d’instrucció número u de l’Audiència Nacional, Santiago Pedraz.

L’acusació als jutjats l’exercia el sindicat Manos Limpias, segons la investigació. Les fonts consultades indiquen que el president d’Ausbanc, Luis Pineda, i el secretari general de Manos Limpias, Miguel Bernard, mantenen una amistat des de fa anys.

En ocasions, la trama portava a alguna entitat bancària fins als tribunals i una vegada iniciada la instrucció es retiraven de la causa al·legant donar-se per satisfets amb les explicacions ofertes per les seues víctimes. “Retiraven de sobte l’acusació perquè ja havien cobrat l’extorsió”, expliquen els responsables de la investigació.

El següent pas va ser exigir sumes de diners a canvi de no difondre informació negativa. El tercer pas eren els tribunals i l’amenaça d’airejar les causes en els mitjans de comunicació.

Ausbanc (Associació d’Usuaris de Servicis Bancaris), es presenta a Internet com una entitat espanyola privada constituïda l’any 1986 baix l’eslògan “lluita pel teu diners”. Té més de 100 advocats repartits en 30 oficines ubicades en diferents comunitats autònomes.

La policia intervé 500 plantes de marihuana en un pis de Gandia i deté al responsable