Oliva inicia una promoció per implantar la coca de dacsa als restaurants de tota Espanya

El Centre de Desenvolupament Turístic de València ha acollit la presentació de la celebració el pròxim 18 de maig a Oliva del Primer Concurs Nacional de Coques Creatives i Tradicionals, organitzat per l’Associació Gastronòmic Cultural Amics dels Coca d’Oliva (AGACO), en col·laboració amb la Regidoria de Turisme. El concurs té com a objectiu promocionar a nivell nacional el potencial d’un producte base en les gastronomies de les comarques de la Safor i la Marina.
Com a preludi a aquest concurs s’ha procedit al nomenament com a ambaixadors de “Les Coques d’Oliva” a personalitats de l’àmbit polític i gastronòmic destacades per la seua promoció d’aquest producte tradicional. El càrrec d’ambaixadors ha sigut atorgat al president de les Corts Valencianes, Enric Morera; el director del CDT Alacant, Antonio Crespo; el departament de Turisme de l’ajuntament d’Oliva, una ambaixada que ha arreplegat la regidora Mireia Morera; el president del Gremi de Forners i Pastissers de València, Juanjo Rausell; el gastrònom i presentador de TVE Paco Alonso, així com als restauradores de Dénia Miquel Ruiz, del Baret de Miquel; Pep Romay, del Pont Sec, i Dora Perelló, de la Coqueria. Els reconeixements han sigut lliurats pel president de l’Associació Amics de les Coques d’Oliva, el mestre obrador artesà Pepe Cotaina; l’alcalde d’Oliva, David González, i el Secretari Autonòmic de Turisme, Francesc Colomer. 
Paral·lelament a aquests nomenaments s’ha presentat als membres del jurat d’aquest primer Concurs Nacional de Coques Creatives i Tradicionals. El conformaren Kiko Moya, xef del Restaurant l’Escala de Cocentaina, que compta amb 2 estels Michelin; Manuel Alonso, del Restaurant Casa Alonso, amb 1 estel Michelin; Miquel Ruiz, del Baret de Miquel de Dénia, amb 1 estel Michelin; Pep Romay, del Restaurant/Coqueria el Pont Sec de Dénia; Juanjo Rausell, president del Gremi de Forners i Pastissers de València; Paco Alonso, presentador de TVE València i crític gastronòmic, i Cova Morales, bloguera gastronòmica, creadora del blog Comoju.
El president de l’Associació Amics de les Coques d’Oliva, el mestre obrador artesà Pepe Cotaina, ha assenyalat que “l’associació no va nàixer exclusivament per a realitzar un concurs o esdeveniments, sinó que naix amb la vocació de posar les Coques en el lloc que les correspon, reivindicar la nostra gastronomia i potenciar-la a tots els nivells. Anem a iniciar tot un seguit d’actes culturals i de promoció, amb xiquets i majors, així com identificar a tots els professionals que en la seua oferta gastronòmica incloguen aquest producte tan nostre”.
La regidor de Turisme de l’ajuntament d’Oliva, Mireia Morera, ha indicat que “suposa una alegria immensa veure units a grans professionals de la gastronomia valenciana i a representants del poble valencià i de la ciutat d’Oliva amb un objectiu comú i tan bonic com és la promoció d’un producte tan nostre, tan tradicional i, alhora, tan creatiu i amb una gran capacitat de projecció internacional. Vull donar l’enhorabona i agrair a Agaco el seu treball i dedicació per a aconseguir que aquest projecte gastronòmic i turístic avui siga una realitat i el maig vinent puguem celebrar el primer concurs nacional de Coques Creatives d’Oliva”. Ha agraït també el nomenament com a ambaixadors i ha assenyalat que continuarà recolzant les iniciatives i projectes que beneficien a la imatge de la ciutat.
L’alcalde d’Oliva, David González, ha assenyalat l’honor que suposa comptar amb els primers ambaixadors de les Coques d’Oliva i ha agraït a Agaco el treball realitzat en el que ha qualificat com a magnífic projecte. Segons González, “les Coques d’Oliva són els nostres senyals com a poble, la nostra senyals d’identitat. A més de ser un recurs turístic, són un fet social i cultural, que imprimeix tot un seguit de valors que volem que tinga la nostra cuina. Tenim la responsabilitat de treballar per eixe llegat que hem heretat i hem de transferir. La magnífica iniciativa d’impulsar les Coques d’Oliva lliga passat, present i futur. El primer concurs és un projecte il·lusionant, anant tots junts serà possible que tinga èxit”.
Per la seua banda, el Secretari Autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha assenyalat que “ser ambaixador és una meravellosa responsabilitat, suposa fer pedagogia i divulgació de tot el que implica aquest producte gastronòmic. Enhorabona a Agacoper construir aquest projecte que uneix creativitat, innovació i tradició. La gastronomia ens dóna un posicionament turístic en el món i és un atribut turístic de primer nivell. Esteu en el CDT, que és la casa del sector turístic, per a iniciar una etapa apassionant. Les Coques vertebren els sabers i la saviesa dels fogons d’una Oliva oberta, generosa, que vertebra, que crida i convoca” 
Per la seua banda el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, natural d’Oliva, ha al·ludit al fet que “no hi ha discussió en aquesta matèria i hi ha elements clars que posen en evidència que la pizza té el seu origen en la Coca d’Oliva. Els valencians la van portar a Nàpols quan eren una potència en el Mediterrani. Existeix una tesi doctoral sobre les tropes d’Alfonso el Magnànim que certifiquen que, gràcies a la notable presència valenciana en la regió napolitana, la Coca va arribar a Nàpols. En qualsevol lloc d’aquesta ciutat, on té el seu origen la pizza italiana, us trobareu la Coca d’Oliva en forma de pizza”.

Et Pot Interessar