23 C
Gandia
Dijous, 18 agost, 2022

Obres Públiques avança en l’adequació de la Via Verda del Serpis entre Muro d’Alcoi i Vilallonga

– La Conselleria ha publicat els anuncis de licitació per a la redacció dels projectes de construcció dels trams Muro d’Alcoi-L’Orxa i l’Orxa-Vilallonga

– L’adequació d’aquest antic traçat ferroviari permetrà un itinerari d’uns 56 quilòmetres que recorrerà onze municipis de les comarques de l’Alcoià, Comtat i la Safor

La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat ha publicat els anuncis de licitació per a la redacció dels projectes de contractació de la Via Verda del Serpis en els trams Muro d’Alcoi-L’Orxa i L’Orxa-Vilallonga.

Com ha explicat el conseller Arcadi España, “l’objectiu és l’adequació de l’antic traçat ferroviari que unia Alcoi i el port de Gandia, entre Muro d’Alcoi i Vilallonga, com a via verda per a l’oci, esports a l’aire lliure i rutes de mobilitat sostenible entre els nuclis urbans pels quals discorre, així com fer valdre el patrimoni cultural i ambiental de l’entorn que travessa”.

Així, ha destacat que “l’adequació com a via verda d’aquest antic traçat ferroviari en desús permetrà establir un itinerari ciclovianant homogeni, accessiblement i mediambientalment integrat, d’uns 56 quilòmetres de longitud, que recorrerà onze municipis de les comarques de l’Alcoià, Comtat i la Safor, i a més, sobre la Via Verda del Serpis s’implantarà l’itinerari ciclista Eurovelo“.

Així mateix, el conseller ha assenyalat que dins de les actuacions que vol impulsar la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat es troba la recuperació d’antics traçats ferroviaris, amb la finalitat d’afavorir el desenvolupament de models de mobilitat sostenible i d’impuls a les activitats d’oci i esbarjo en espais naturals d’una manera respectuosa amb l’entorn.

De fet, “aquesta actuació respon als objectius de promoció del patrimoni natural i cultural i de connexió de la població amb els espais naturals a través de sengles ciclables accessibles, per la qual cosa compleix les condicions per a ser cofinançades pel Programa Operatiu del Fons de Desenvolupament Regional de la Comunitat Valenciana (Feder) de la Unió Europea“, ha indicat Arcadi España.

En aquest sentit, el titular de Mobilitat ha recordat que “el traçat original del ferrocarril de la companyia anglesa  Alcoi and Gandia Railway and Harbour Company Limited“, conegut com a “tren dels anglesos”, discorria entre Alcoi i el port de Gandia fins que va ser desmantellat en 1969″, i ha afegit que “es tracta d’un itinerari fàcil i de còmode recorregut per al trànsit no motoritzat, com a bicicletes, passejos a peu o a cavall, ja que el traçat és molt regular i amb poc pendent”.

Per al conseller, “aquesta via suposarà un canal bàsic de comunicació del turisme de la costa amb el turisme d’interior i, en discórrer per diversos nuclis urbans, serà una connexió directa amb la via verda i potenciarà econòmicament aquests municipis”.

Així, el primer d’aquests dos trams s’inicia en el límit nord del nucli urbà de Muro d’Alcoi, al costat del Polígon Industrial, i es dirigeix cap a L’Orxa per l’antic traçat ferroviari travessant Gaianes i Beniarrés, fins a finalitzar al costat de l’antiga estació de l’Orxa. La segona actuació comença en el terme municipal de L’Orxa, al costat de l’antiga estació, i discorre en direcció a Vilallonga per l’antic corredor ferroviari, fins a finalitzar al costat de l’edifici rèplica de l’antiga estació a Vilallonga.

En una primera fase, la conselleria redactarà els projectes de construcció dels trams Muro d’Alcoi- L’Orxa, de 15 quilòmetres i L’Orxa-Vilallonga de quasi 13 quilòmetres. En paral·lel, se senyalitzarà les rutes Eurovelo i Via Verda del Serpis en la major part de l’antic corredor ferroviari, adequant el paviment en els trams en què resulte més necessari.

Els trams Muro d’Alcoi – L’Orxa i L’Orxa-Vilallonga, objecte dels contractes que es liciten, posseeixen en general condicions reciclables suficients, si bé falten els taulers de quatre ponts metàl·lics generant discontinuïtats en el recorregut. També requereix la millora de determinats elements (túnels, murets, muralletes i obres de drenatge), la recuperació d’algunes de les construccions abandonades i la creació de zones d’estades habilitades com a zones de parada i descans o miradors.

Articles relacionats