14 C
Gandia
Dilluns, 5 desembre, 2022

Noves mesures de limitació d’aforament per controlar la pandèmia

– Ximo Puig anuncia la pròrroga del tancament perimetral de la Comunitat Valenciana i el dels municipis d’Elda i Petrer així com noves mesures de limitació d’aforament

– Segons Puig no cap l’autosatisfacció “ni llevar transcendència a la situació que vivim” i insta a la societat valenciana a no relaxar-se en el compliment de les mesures

– Reitera el reconeixement de la Generalitat al “servei públic infatigable” de les i els professionals sanitaris i dels qui s’esforcen “per a garantir la salut dels valencians i valencianes”

– Puig: “Es tracta de salvar vides, preservar treballs, i protegir a les famílies”

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat aquest divendres la pròrroga del tancament perimetral de la Comunitat Valenciana durant 7 dies i el dels municipis d’Elda i Petrer durant 14 jornades, “per a afrontar l’emergència sanitària, protegir la salut de la població i intentar eixir junts d’aquesta situació complicada”.

El cap del Consell, qui ha incidit en la necessitat de prendre mesures “des de la serenitat i el sentit comú”, ha recordat la vigència de la restricció de la mobilitat nocturna fins al 9 de desembre, entre les 12 de la nit i les 6 del matí, i ha avançat noves mesures de limitació d’aforament.

Així, el màxim responsable de l’Executiu autonòmic, ha detallat que a través d’un decret de la Presidència de la Generalitat i una resolució de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, “es pretén limitar la mobilitat i reduir la interacció social” per a contindre l’avanç de la pandèmia de coronavirus en la Comunitat Valenciana.

Salvar vides, preservar treballs i protegir famílies

Així, el cap de l’Executiu valencià, ha informat que en la reunió del CECOPI d’aquest divendres s’ha posat en relleu aquesta circumstància i s’ha convingut la importància del “compliment efectiu i rigorós de les mesures que s’implanten i les que ja s’havien pres”.

“La corresponsabilitat és fonamental -ha continuat Puig-, tant la responsabilitat de les institucions com la dels ciutadans i ciutadanes”. “No podem consentir més imprudències; es tracta de salvar vides, preservar treballs, i protegir a les famílies”.

A més, el cap del Govern autonòmic ha reiterat el reconeixement de la Generalitat a “el lliurament i el servei públic infatigable” de les i els professionals sanitaris de la Comunitat i de “totes aquelles persones que estan fent un esforç enorme per a garantir la salut dels valencians i valencianes”.

Incidència del coronavirus en la Comunitat Valenciana

En la seua intervenció, la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha oferit dades de la situació de la pandèmia en la Comunitat Valenciana. En aquest sentit, ha informat que el nombre de casos s’ha triplicat en les tres últimes setmanes i, en l’actualitat, la incidència se situa en 258 casos per 100.000 habitants.

A més, la titular de Sanitat ha al·ludit a l’ús dels serveis assistencials i hospitalitzacions, que ha valorat com a “assumible en aquest moment pel sistema sanitari, però amb una tendència creixent”, fet que situa a la Comunitat Valenciana, segons ha declarat, “en un nivell de risc molt alt”.

Dins del conjunt d’indicadors, Barceló ha fet especial èmfasi en el grup d’edat més afectat, el de les persones entre els 15 i els 29 anys, amb una incidència de 313 casos per 100.000 habitants, i en l’àmbit social com el que registra major nombre de brots epidèmics, amb 69,8% del total i un 64,78% del total de casos.

“A la vista d’aquests i altres indicadors -ha declarat Barceló- podem constatar que la Comunitat Valenciana manté una transmissió comunitària sostinguda i generalitzada, amb pressió creixent sobre el sistema sanitari. La situació epidemiològica s’està agreujant de forma accelerada amb una tendència creixent”.

Noves limitacions d’aforament

Respecte a les limitacions d’aforament recollides en la resolució de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública que entrarà en vigor a les 00.00 hores d’aquest dissabte, 7 de novembre, i es prolongarà fins a les 23.59 hores del 9 de desembre, destaquen els següents punts:

– Vetles i enterraments. Aforament de 1/3 amb un límit màxim de 25 persones en espais a l’aire lliure o de 15 persones en espais tancats.

– Celebracions no religioses. Aforament de 1/3 amb un límit de 25 persones a l’aire lliure o 15 persones en espais tancats.

– Esdeveniments i activitats multitudinàries. No s’autoritza cap mena d’esdeveniment o d’activitat multitudinària dels previstos en el document ‘Recomanacions per a esdeveniments i activitats multitudinàries en el context de nova normalitat per COVID-19 a Espanya’, i en el document ‘Informació necessària per a l’autorització de celebració d’esdeveniments i activitats multitudinàries en la Comunitat Valenciana’, dictats per a acomplir la resolució del passat 17 d’agost, ni aquells esdeveniments i activitats, anàlegs o similars.

– Mesures relatives a les activitats festeres i tradicionals. No es podrà superar el número màxim de 6 persones, excepte per a funcions pròpies de gestió i administració. No s’obriran al públic en cap cas.

– Parcs infantils recreatius a l’aire lliure, castells inflables, tobogans i altres jocs infantils. Aforament màxim del 50%.

– Locals d’oci infantil en espais tancats. Hauran de garantir la neteja contínua i que no es produïsca intercanvi d’objectes entre les persones usuàries. En qualsevol cas, les activitats grupals tindran un màxim de 6 participants.

– Establiments i locals comercials minoristes i d’activitats de serveis professionals que no formen part de centres i parcs comercials. Aforament del 50%.

– Mercats ambulants. Es podran instal·lar fins a un màxim del 50% dels llocs habitualment autoritzats o ampliar l’espai disponible perquè l’efecte siga equivalent. L’espai haurà d’estar delimitat amb cintes o tanques havent de garantir els ajuntaments la neteja i desinfecció de la zona una vegada acabada l’activitat.

– Centres i parcs comercials. Aforament limitat al 50% tant dels locals com de les zones comunes. Aquestes només s’utilitzaran per al trànsit de clients. Les zones recreatives romandran tancades.

– Establiments d’hostaleria i restauració. Se suspén l’activitat dels locals de discoteques, sales de ball, *karaoke i bars de copes així com els *karaokes en locals d’hostaleria i restauració.

– Bars i restaurants. El consum a l’interior del local no podrà superar 1/3 de l’aforament i el consum a les terrasses no podrà superar el 50%. No es permet els serveis tipus ‘selfservice‘ o ‘bufet’. Tampoc es permet el consum col·lectiu o en grup, de begudes al carrer o en espais públics alié als establiments d’hostaleria o similars.

– Hotels i allotjaments turístics. Aforament de 1/3. En aquells que ofereixen habitacions i equipaments col·lectius, les persones pertanyents a diferents grups de convivència no podran pernoctar ni utilitzar simultàniament els serveis col·lectius.

– Museus i sales d’exposicions, monuments i altres equipaments culturals. Seran accessibles per al públic per a la seua visita individual, de convivents o de grups de fins a sis persones sense que en cap cas se supere el 50% del seu aforament.

– Biblioteques i arxius. No es podrà superar l’aforament del 50%.

– Cinemes, teatres, auditoris, circs de carpa i espais similars, i recintes i establiments destinats a actes culturals i espectacles a l’aire lliure. Igual limitació del 50%. En el seu interior no es podrà menjar ni beure, els seients hauran de ser preassignats amb identificació de cada ocupant. En qualsevol cas, el públic romandrà assegut.

– Espectacles itinerants: No es permeten els espectacles itinerants en els quals el públic i l’espectacle es mouen al mateix temps.

– Activitats de guia turístic. Els grups seran d’un màxim de 6 persones.

– Centres recreatius turístics, zoològics i aquaris. El límit d’aforament serà del 50% en instal·lacions tan tancades com a l’aire lliure.

– Congressos, trobades, reunions de negocis, conferències i esdeveniments. Es recomana la seua realització telemàtica. Aquells que s’organitzen de manera presencial es duran a terme sense superar en cap cas 50% de l’aforament en cadascun dels espais. No es permet serveis d’hostaleria ni restauració.

– Locals i establiments en els quals es desenvolupen activitats de jocs i apostes. No es podrà superar 1/3 de l’aforament en cadascuna de les sales, taules o agrupacions de taules en grups que seran d’un màxim de 6 persones.

– Piscines recreatives. Hauran de respectar el límit de 1/3 de la seua capacitat d’aforament per a les piscines tancades i del 50% en piscines a l’aire. No es podrà fer ús de les dutxes ni de les fonts d’aigua.

– Acadèmies, autoescoles i centres d’ensenyament no reglat. Es recomana l’ensenyament telemàtic. Podrà impartir-se de manera presencial guardant la distància de seguretat amb un 50% de l’aforament. En els vehicles d’autoescola, la limitació és de 2 persones per fila de seients i amb ús de màscara.

– Centres residencials de majors i persones amb discapacitat. S’estarà al que es disposa en la Resolució de 17 d’agost de 2020, de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual s’estableix el pla d’actuació en les residències de persones majors dependents, els centres de dia, els habitatges tutelats i els *CEAM/*CIM.

– Activitat esportiva no professional ni federada. Es podrà practicar esport per parelles sense contacte físic. Es podran realitzar activitats en grups fins a un màxim de 30 persones, en instal·lacions obertes, i fins a 20 persones, en instal·lacions tancades. Sense contacte físic, mantenint la distància de seguretat i sense superar 1/3 de l’aforament màxim. No es permetrà l’ús de vestuaris ni dutxes.

– Esdeveniments esportius. Les competicions i esdeveniments esportius es realitzaran sense públic.

– Ocupació de vehicles de transport terrestre. En vehicles de fins a 9 places es permet ocupar la totalitat de les places posteriors, així com les de la fila del conductor, quan s’hagen esgotat prèviament les posteriors. En els vehicles d’una única fila de seients només podrà ser ocupada per dues persones. En tots els casos serà obligatòria la màscara excepte que tots els ocupants siguen convivents.

– Consum de tabac i assimilat. No es podrà fumar en la via pública, terrasses, platges o altres espais a l’aire lliure quan no es puga respectar la distància de seguretat de 2 metres.

Articles relacionats