23.8 C
Gandia
Dilluns, 15 abril, 2024

Nova programació cultural del Monestir de la Valldigna

– La programació per al 2023 al Monestir de la Valldigna persevera en un model d’èxit que ha col·locat al cenobi de la Valldigna com un dels contenidors culturals més importants del País Valencià.

La Mancomunitat de la Valldigna —sumant la població dels tres pobles, Barx, Benifairó i Simat, no superen els sis mil habitants— amb el suport de la Conselleria de Cultura, ha aconseguit bastir una oferta cultural que en algunes de les seues línies és referent no sols a l’estat espanyol, sinó també en l’àmbit internacional. L’èxit de la programació, corroborada amb l’almàssera de gom a gom en molts dels seus actes, i un públic que ve d’altres comarques, des de les marines, passant pel comptat o des de l’horta nord, i per descomptat des de la Safor, la Ribera i la Costera, empeny als programadors a aprofundir en les línies de treball consolidades.

Però no sols la presencialitat del públic, també aquells que visualitzen els concerts i les conferències des de les xarxes. Conferenciants que superen més del miler de visites al vídeo complet de la conferència; o concert que superen la increïble xifra de més trenta-cinc mil visites per una actuació de música medieval! O l’èxit massiu de la fira la Vall de Llibres.

De l’oferta medieval continuaran les dos vessants, la de música i la de conferències. Les primeres, coordenades per Mara Aranda, compta novament amb intèrprets i grups reconeguts internacionalment, com el grup Artefactum, L’IncantariRiches d’Amour, l’Ensemble Unicorn, però també amb L’Orquestra Andalusina de la Valldigna, fruit d’aquesta cultura musical sobre l’Edat Mitjana creada a partir de les actuacions musicals i les activitats formatives desenvolupades en aquests darrers anys.

Les conferències de temàtica medieval, coordinades pel grup Harca, es caracteritzen novament per la qualitat dels seus conferenciants i l’amplitud de temàtiques que es tractaran. Participaran professors de les universitats d’Oxford, Cambridge, València, Barcelona o Lleida, amb noms com David AbulafiaChris WhickhamRosana Cantavella, Verònica Zaragoza, Mireia ComasGuillermo Tomàs Faci o Alberto Velasco. La sessió inaugural serà a càrrec de l’escriptor saforenc Josep Piera, i versarà sobre poetes andalusins.

La música clàssica i el jazz també estaran ben presents. Dels primers destaquen el quartet Chirbes, o el concert que oferirà el concertista internacional de clarinet Vicent Alberola. L’oferta jazzística, que tant d’èxit de públic va obtindre la passada temporada, començarà amb l’actuació del músic italià Adriano Tortora i el seu quintet, també visitaran l’almassera del monestir Sara Dowling, el grup Cool session, Maria Gil trio, Rosana Díez quartet, Kontxi Lorente, Francisco «Latino» Blanco o Pau Moltó.

Entre les activitats programades al llarg de l’any, destaca “La Vall de llibres”, una fira del llibre que en les dues edicions anteriors va gaudir d’un gran èxit de públic i de vendes. Amb una gran varietat d’actes, presentacions de llibres, conta-contes, teatre infantil o actuacions musicals. Així com el lliurament del premi al foment lector. Una fira, coordinada conjuntament amb l’editorial Lletra impresa, i que només en dues edicions s’ha convertit en un referent dins el món del llibre. De l’edició anterior cal destacar la jornada realitzada al voltant de la figura de Rafael Chirbés, organitzada conjuntament amb la Fundació Chirbes i el suport del CEFIRE de Gandia. Dels festivals també el ja consolidat FIMIF (Festival Internacional Medieval Infantil i Familiar).

En la programació estarà també inclosa la presentació de llibres i altres activitats.

Tot plagat, una programació ampla i diversa en les seues diverses línies d’actuació, que pretén el que sembla ja haver-se aconseguit, la consolidació del Monestir de la Valldigna com un centre cultural referent a tot el País Valencià.

Articles relacionats