El món de les arts escèniques denuncia que el sector està “castigat per la precarietat i l’atur”

L’Associació d’Empreses d’Arts Escèniques del País Valencià (AVETID) ha celebrat este dilluns a Gandia el seu 25 aniversari amb motiu de la capitalitat cultural de la Comunitat Valenciana. La jornada ha començat en la casa de la cultura Marquès de González de Quirós amb un acte en el qual l’alcaldessa, Diana Morant, ha donat la benvinguda al sector.
AVETID, col·lectiu que es va establir amb l’objectiu de crear un òrgan de cohesió entre les companyies professionals del País Valenciàen defensa del sector escènic, ha volgut posar en valor el treball realitzat durant aquests 25 anys. La presidenta de l’associació, Mª Ángeles Fayos, ha donat la benvinguda als assistents a una cita tan especial i l’alcaldessa posava en relleu la “estima” històrica de Gandia per la cultura i el teatre.
Són moltes les iniciatives i reptes als quals AVETIDd s’ha enfrontat en tots aquests anys, com la lluita contínua perquè les administracions públiques reconeguen la rellevància de la cultura i les arts escèniques per a la societat, considerant al sector com a estratègic per a l’economia i facilitant les eines necessàries que permeten garantir una oferta de qualitat i plural als ciutadans. Altres iniciatives han sigut les activitats enfocades a promocionar l’escena valenciana: com la revista TEA 3 que serveix com a plataforma de difusió de l’oferta escènica de sales i companyies, el festival Tercera Setmana que ja està treballant en la seua tercera edició i els Premis AVETID que el pròxim mes de desembre reconeixeran la labor d’entitats i personalitats a favor de les arts escèniques. Així mateix tampoc obliden la incessant tasca de dignificació de la professió. En aquest sentit, l’associació ha obert una nova línia de col·laboració amb l’associació d’actors AAPV per a la negociació del conveni col·lectiu que esperen puga signar-se pròximament. En paraules del president de l’associació d’actors, Ximo Solano, “el sector professional ha d’anar unit sempre en la seua reivindicació, perquè d’eixa unitat naixen les arts escèniques”. Es tracta, ha concretat, “de dir-li a les administracions que som realment un sector industrial fort”.
Per a concloure aquest primer acte de la jornada, un dels vicepresidents d’AVETID, Toni Benavent, ha realitzat un balanç d’aquesta primer quart de segle de vida de l’associació. Passat eixos cinc lustres, posava sobre la taula les millores en infraestructures o “l’existència d’una massa de professionals millor formats”. Per contra, ha expressat els seus dubtes que realment s’haja avançat en matèria laboral: la “precarietat” domina les condicions de treball dels professionals, castigats a més per elevats índexs d’atur.
Els assistents han gaudit del showcooking oferit per l’Associació Gastronòmica Fideuà de Gandia en els Jardins de la Casa de Cultura, reunint de manera distesa a companyies i als principals representants del sector professional, entre ells el president de l’associació d’actors, Ximo Solano, la presidenta de l’Associació Valenciana d’Escriptores i Escriptors de Teatre , Sonia Alejo, i la presidenta de l’associació de gestors culturals , Mª Luisa Serra. 

També ha comptat amb l’assistència de diverses personalitatspolítiques, entre elles el secretari autonòmic de Cultura i Esport , Albert Girona; la directora d’Internacionalització, Mª Dolores Parra; la diputada de Teatres i Inclusió Social de la Diputació de València, Rosa Pérez; el regidor de Comerç, Control Administratiu, Espai Públic i Relacions amb els Mitjans de Comunicació de l’Ajuntament de València, Carlos Galiana ; el director de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos; el director del Centre Teatral Escalante, Josep Policarpo; el director del Consorci de Museus, José Luís Pérez Pons, així com els directors dels festivals Sagunt a Escena i Fit Carrer, Juan Vicente Martínez Luciano i Pau Ayet respectivament,  i la presidenta de l’associació de gestors culturals, Mª Luisa Serra, entre altres. 
La jornada ha finalitzat amb una gala de clausura en el Teatre Raval de Gandia que enguany també està de celebració pel seu trentè aniversari d’existència. En aquesta gala presentada per Rafa Alarcón, l’associació ha volgut reconèixer la labor realitzada pels presidents que al llarg d’aquests anys han estat al capdavant d’AVETID i FAETEDA (Federació Estatal d’Associacions d’empreses de Teatre i Dansa). Toni Benavent, Daniel Martinez i en l’actualitat Jesús Cimarro com a presidents de FAETEDA; i José Alberto Fuentes, Toni Benavent, Joan Muñoz, Marisol Limiñana, Juan Carlos Garés, Tomás Ibáñez, Sergi Calleja i Mari Ángeles Fayos actual presidenta d’AVETID.

Et Pot Interessar