15.9 C
Gandia
Dilluns, 29 novembre, 2021

La moda creativa es fa un lloc al programa de la Fira i Festes

La desfilada de moda de la col·lecció Coratge del dissenyador Miquel Suay ha suposat una novetat en esta edició de la Fira de Gandia. Coratge és la disposició del cor i l’ànima per fer front als reptes,diu el seu creador. Vol dir valentia i esforç, i és la condició sine qua non per trascendir. Els Borja, la nissaga valenciana més influent de tots els temps, són l’exemple perfecte d’esta determinació. Miquel Suay ha volgut reivindicar esta tasca irrefutable i l’empremta de la família amb la col·lecció Coratge, inspirada pels Borja, prêt-à-porter masculí d’avantguarda que emana del classicisme i que s’ha fet lloc al programa de la Fira. 

Al Palau Ducal hi havia expectació este divendres per contemplar les creacions de Suay, tot i que per raons de seguretat i aforament, no es podia accedir a la zona del Palau Ducal on es feia la desfilada, que ha estat retrasmesa en directe i s’ha pogut veure en una pantalla gegant situada al Pati d’Armes del Palau. Una vegada acabada la desfilada, els models i el dissenyador baixaren per a saludar i conversar amb els assistents.
L’accés al Pati d’Armes també tenia l’aforament limitat i es feiaa través d’invitacions gratuïtes que podien retirar-se en el Palau Ducal. No van durar gaire les invitacions a taquilla. 

Miquel Suay analitza com els Borja van ser representats pels artistes dels segles XV i XVI -dels qui van ser mecenes -i actualitza eixa visió, integrant els seus elements definitoris en peces que destil·len pur segle XXI. Els elements gràfics de la col·lecció combinen l’heràldica dels Borja -les claus, el bou o fins i tot les seues pròpies efígies- amb elements característics de l’art renaixentista -fulles d’acant, volutes, perfils urbans i fins a estels, com les que decoren les voltes-. Altres elements de l’arquitectura de l’època, com les geometries hipnòtiques o els artificis, apunten recurrentment en algunes de les peces.
L’esdeveniment, que s’emmarca com a operativa turística en la Ruta dels Borja que promou l’Agència Valenciana de Turisme de la Generalitat Valenciana, ha servit per a inaugurar la Fira i Festes de Gandia.
La desfilada ha comptat amb l’assistència del President de la Generalitat Valenciana, XimoPuig, i altres autoritats com Francesc Colomer, secretari Autonòmic de Turisme; el president dels CortsValencianes, Enric Morera; la Directora General de Cultura, Carmen Amoraga, i la diputada de Turisme, Pilar Moncho, els qui han lloat el treball del dissenyador i la seua col·laboració per a seguir potenciant l’impuls de la Ruta dels Borja i el riquíssim patrimoni cultural de Gandia.
L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, per la seua banda, va manifestar que els Borja són el principal recurs patrimonial, cultural i històric que té la ciutat i, a més, són un atractiu turístic “que estem potenciant”. Amb aquesta desfilada, segons Morant, “vam demostrar que Gandia és cultura”.

Articles relacionats

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

últims articles