Milers de persones protesten a diversos municipis valencians contra la devaluació de les pensions

Milers de persones han recorregut aquest dijous els carrers de diversos municipis valencians (a la imatge, Simat de la Valldigna) per protestar per la devaluació de les pensions, una protesta que a la resta de l’Estat es va celebrar el passat dia 17 i que a València es va a jornar per la festivitat de les Falles. La protesta més multitudinària ha estat la de València, on milers de persones han recorregut el centre per a reivindicar unes pensions «dignes», que s’actualitzen en relació amb l’IPC i contra la «miserable revaloració» del 0,25%. A més, han defès que les pensions sí tenen futur i han entonat càntics contra el Govern central i el president com «Rajoy, lladre, ens lleves la pensió» o «que sí, que sí, que sí hi ha diners».

La manifestació ha començat des de la plaça de l’Ajuntament de València per a seguir després pel carrer Barques, el Parterre, la Porta de la Mar i el carrer Colón en una mar de persones que encara esperaven l’eixida mentre la capçalera ja havia arribat al Parterre. La mobilització ha sigut convocada per més de 40 organitzacions i sindicats com la Coordinadora En Defensa de les Pensions Públiques -que amenaça amb «augmentar la pressió en les pròximes setmanes»-, UGT, CCOO, Intersindical Valenciana, CGT o els Iaioflautas.

També han tingut presència en la marxa representants de partits com Compromís, Podem i el PSPV i de les administracions valencianes, com la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, l’alcalde de València, Joan Ribó, o el conseller d’Hisenda, Vicent Soler.

En la manifestació en defensa d’unes pensions públiques i dignes s’han exhibit nombroses pancartes en les quals s’ha pogut llegir ‘Corruptes, lladres, baixar-vos els sous i pujar-nos les pensions’, ‘Elles ho van fer per mi, ara jo lluite per elles’, o ‘Pensions públiques segons IPC Ja!’.

També s’han entonat múltiples càntics contra les entitats bancàries i el Govern central, com «Rajoy dimissió!», «Ací està la cova d’Alí Babá!» -al pas de la marxa per la zona en la qual se situen les seus dels principals bancs en la ciutat-, o «Aquests lladres ens roben les pensions!».

Entre les principals reivindicacions dels convocants d’aquesta multitudinària protesta es troba el rebuig a la pujada del 0,25% de les pensions; la revaloració segons l’IPC; reconéixer les pensions com un dret constitucional; restablir la jubilació als 65 anys, o l’eliminació de tots els copagaments, entre altres propostes.

Igualment, en declaracions als mitjans, el secretari general de CCOO PV, Arturo León, ha explicat que també demanen un sistema públic que garantisca una actualització «justa» de les pensions i un sistema «viable per al present i el futur». A més, la derogació del decret de 2013 que va introduir la limitació de l’increment en les pensions al 0,25 i del factor de sostenibilitat, «el retorn al pacte social en l’àmbit del Pacte de Toledo», acabar amb el model de treball «precari» sobre la base de la derogació de les reformes laborals i millorar els ingressos del sistema.

Segons León, per a «projectar cap al futur» el sistema de pensions, també és necessari millorar els salaris i l’estabilitat laboral, amb el que «millorarà la situació de la Seguretat Social i el sistema tindrà viabilitat» i ha advocat així mateix per afrontar una reforma fiscal: «Cal gravar més a aquells que poden pagar més», ha exclamat.

Des d’UGT PV, Ismael Sáez, el seu secretari general, ha coincidit a reclamar una «política impositiva justa»: «que qui més té, més pague, i que les pensions estiguen garantides». A més, ha sostingut que les pensions «són perfectament sostenibles» perquè, ha argumentat, «el nostre país és més ric del que era abans de la crisi i la nostra població no ha crescut substancialment». «És un problema exclusivament de repartiment de riquesa i de fer justícia», ha afirmat.

Arturo León, que ha destacat que el 15 d’abril tindrà lloc una nova jornada «de lluita i manifestacions» a nivell estatal, també ha rebutjat «les receptes» que plantegen PP i Cs. Segons ha criticat, el PP «vol hipotecar el sistema públic de pensions a canvi d’una pujada de les pensions de viudetat que ja estava pactada des de l’època de Zapatero», mentre que la «recepta» de Cs arriba «en forma de baixada d’impostos i nova reforma laboral», ha apuntat.

«Les pensions tenen futur, però hi ha qui té molt interés a donar-li el mos de les pensions a les entitats financeres i a les asseguradores», ha denunciat el secretari general de CCOO PV, mentre que el representant d’UGT PV ha lamentat que el Govern central «no té cap objecció a gastar-se els diners en el rescat de les autopistes, en Castor, o en qualsevol balafiament dels quals coneixem tots els dies».

La vicepresidenta Mónica Oltra, per la seua banda, ha posat en relleu que «ací diners hi ha, però estàn mal distribuïts». «No pot ser que hi haja diners per a rescatar bancs i autopistes i per a la corrupció i no hi haja perquè les nostres persones majors i pensionistes tinguen unes pensions dignes i que no s’empobrisquen cada any si no pugen amb l’IPC», ha considerat Oltra, que ha manifestat: «Estem ací per les persones que hui són pensionistes, per les quals ho serem demà, i pels nostres fills».

Finalment, Joan Ribó ha opinat que «és terriblement intolerable que aquest Govern del PP s’haja carregat totalment la borsa de les pensions». «Eixos 68.000 milions d’euros que no sabem molt bé on estan, que han volat», ha dit.

L’alcalde de València ha ressaltat que, després de les reivindicacions del passat 8 de març, Dia de la Dona, «cal dir que les pensions de les dones suposen un percentatge molt més baix que les dels homes i és imprescindible anar igualant-les». «Pensions dignes per als quals la tenen, treball digne per als quals algun dia ho han d’aconseguir», ha resolt.

Et Pot Interessar