12.8 C
Gandia
Dissabte, 2 març, 2024

Més de 250.000 escolars celebren el ‘Dia de l’Esport 2021’ a la Comunitat Valenciana

 

– L’acte principal ha tingut lloc enguany a la localitat castellonenca de Borriana

– Aquesta iniciativa pionera, impulsada per la Generalitat i la Fundació Trinidad Alfonso, s’ha celebrat per cinquena vegada en més de 750 centres educatius

La Fundació Trinidad Alfonso i la Generalitat, a través de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, han impulsat per sisé any consecutiu la iniciativa del ‘Dia de l’Esport’ i han unit forces perquè els xiquets, xiquetes i joves valencians participen al màxim d’aquesta jornada tan especial. Ho han fet, a més, aconseguint una xifra rècord quant al nombre de centres i d’alumnes que s’hi han acabat sumant. En total han sigut 762 els centres educatius que s’hi han inscrit, per la qual cosa més de 250.000 xiquets, xiquetes i joves s’han sumat a aquesta iniciativa.

Aquest ‘Dia de l’Esport 2021’ ha sigut especial, després que en 2020 no es poguera celebrar en els centres educatius a causa de la situació sanitària. Impulsada per Esport de la Generalitat i la Fundació Trinidad Alfonso, aquesta iniciativa pretén que tots els xiquets i xiquetes dels centres educatius de la Comunitat Valenciana realitzen una jornada d’esport, al marge de la seua classe habitual d’Educació Física, per a commemorar el Dia Mundial de l’Activitat Física.

L’acte principal ha tingut lloc enguany a Borriana. Fins allí s’han desplaçat el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, el director de projectes de la Fundació Trinidad AlfonsoJuan Miguel Gómez, i la diputada d’Esports de Castelló, Tania Baños. Tots ells van ser rebuts per Maria Josep Safont, alcaldessa de Borriana. L’objectiu general, en tot cas, és mobilitzar tot l’alumnat de la Comunitat Valenciana. En aquesta sisena edició s’han inscrit per a participar en aquesta iniciativa 121 centres de les comarques de Castelló, 407 de les de València i 234 de les d’Alacant.

El ‘Dia de l’Esport 2021’ ha tingut com a protagonistes dos grans esdeveniments d’aquest estiu: els Jocs Olímpics i Paralímpics de Tòquio i l’Eurobasket femení. Fernando Romay i ‘Lola’, la mascota d’aquest torneig, han estat també aquest matí en dos centres de Borriana per a acompanyar l’alumnat en aquest especial dia esportiu.

Festa de l’esport a la Comunitat de l’Esport

El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, i el director de Projectes de la Fundació Trinidad AlfonsoJuan Miguel Gómez, han estat aquest matí a Borriana, un municipi que s’ha bolcat amb aquesta iniciativa, ja que s’hi han sumat tots els centres educatius i el mateix Ajuntament.

Vicent Marzà ha indicat que “l’activitat física i l’esport són salut, física i mental, i més en temps de pandèmia. Està demostrat que com més prompte s’adquirisquen aquests hàbits saludables, més probabilitats hi ha de mantindre’ls al llarg de tota la vida: els xiquets i xiquetes actius també seran, probablement, adults sans i actius”.

El conseller ha afegit: “Ja fa uns quants anys que fem possible que es realitzen un muntó d’activitats per a commemorar aquest dia, juntament amb la Fundació Trinidad Alfonso, la implicació dels ajuntaments, d’entitats, de federacions i de la comunitat educativa, que també, en aquesta ocasió està a l’altura de les circumstàncies. A més, Borriana és un molt bon exemple d’una celebració com la de hui: els seus centres educatius són promotors de l’activitat física i l’esport, treballen de manera específica aquests continguts, en el seu dia a dia, de forma integrada en el funcionament del centre.

Segueixen aquest esperit de fer xarxa educativa, de cohesionar, de fer participativa tota la comunitat educativa amb projectes propis relacionats amb l’activitat física molt interessants i també aconsegueixen que aquests projectes pedagògics aporten molta salut emocional a l’alumnat”.

“Ha sigut una jornada espectacular. Estem encantats de com han respost els centres educatius de tota la Comunitat Valenciana, ja que s’hi han sumat de tots els racons de les tres províncies, la qual cosa ha demostrat una vegada més que estem a la Comunitat de l’Esport. Estem, a més, especialment contents després que l’any passat no es poguera celebrar. Teníem aquest deute pendent i estem molt satisfets de la resposta dels xiquets, les xiquetes i els seus centres educatius. Volem destacar com és d’important fer esport i inculcar als joves aquests hàbits. És fonamental estar en forma i tindre salut, ja que no és només un benefici personal importantíssim, sinó que redunda en benefici de la societat”, va explicar Juan Miguel Gómez.

A més de Vicent Marzà i Juan Miguel Gómez, dos esportistes del Projecte FER van estar als col·legis de Borriana implicant-se en aquesta jornada esportiva. L’atleta Claudia Conte i el jugador de rugbi César Sempere van fer esport amb l’alumnat d’alguns dels centres educatius de la localitat castellonenca.

Projecte solidari: ‘MueveT

A més d’implicar-se en aquest ‘Dia de l’Esport’, cada un dels centres involucrats participa en un concurs elaborant un vídeo amb les activitats realitzades durant aquest matí, la temàtica del qual ha de girar entorn dels Jocs Olímpics o Paralímpics. En les primeres edicions, només per participar-hi, cada centre educatiu rebia un ‘pack’ de material esportiu valorat en més de 120 euros. Enguany, igual que en 2021, cada centre educatiu ha pogut triar si rebia aquest lot o, al contrari, preferia que aquests 120 euros foren donats a una entitat solidària. 116 col·legis han triat aquesta segona opció, per la qual cosa la Fundació Trinidad Alfonso destinarà els diners a l’entitat esmentada.

D’entre aquelles que es van presentar, la seleccionada ha sigut finalment la iniciativa ‘MueveT‘, un projecte que du a terme la Fundació Dasyc dirigit a la prevenció i el suport a menors d’entre 3 i 16 anys i famílies en risc d’exclusió social.

Dasyc utilitza l’esport com a mitjà d’integració social, aprenentatge d’hàbits saludables, desenvolupament físic, adquisició de normes, socialització, utilització del temps lliure, Resolució de conflictes i autocontrol de les conductes violentes, entre altres. El projecte té un abast d’uns 200 beneficiaris i es desenvolupa a la Comunitat Valenciana.

Articles relacionats