22.9 C
Gandia
Dijous, 6 octubre, 2022

“Lucrècia i Maria, Duquesses del Territori Borja”

VLC 1

Presentada la programació de la iniciativa “Lucrècia i Maria, Duquesses del Territori Borja”

· Els objectius d’aquest projecte són divulgar la nostra història, seguir treballant per fomentar la Cultura i incloure tot el patrimoni dins de l’oferta turística per aconseguir la desestacionalització i la rendibilitat turística.

· Diana Morant: “Iniciatives com aquesta són tan necessàries, per a fer justícia amb aquelles dones valentes que ens van precedir i no van tindre una oportunitat”

L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant i la directora del Palau Ducal, Balbina Sendra, han comparegut aquest matí en roda de premsa per presentar el molt interessant projecte “Lucrècia i Maria, Duquesses del Territori Borja”.

Tal com s’ha explicat durant la compareixença, la iniciativa comença demà, 3 de maig, i acaba al mes de setembre. L’objectiu de la mateixa és donar visibilitat a la figura de la dona en la història aprofitant la commemoració del 500 aniversari de la mort de Lucrècia de Borja.El programa inclou activitats divulgatives, culturals i turístiques que es desenvoluparan en punts claus dins de la trajectòria d’aquesta família, com són València, Alfauir i, per descomptat, Gandia.

Els objectius d’aquest projecte són tres. Divulgar la nostra història, especialment l’oblidada però igualment important; seguir treballant per fomentar la Cultura al nostre territori i incloure tot aquest patrimoni dins la nostra gran oferta turística per aconseguir els reptes de la desestacionalització i la rendibilitat turística.

Entre les activitats més destacades, trobem excursions de dia complet “Relats de les Borja” i que inclouen visites teatralitzades al Monestir de Sant Jeroni de Cotalba i al Palau Ducal dels Borja de Gandia, o visites al Museu Santa Clara. Aquestes eixides es combinen amb conferències, tant al Palau com el Casino d’Agricultura de València, en què es tractaran precisament temes relacionats amb les últimes investigacions sobre les Dones Borja i la seua rellevància històrica.

També destaca el Concert de Cambra al monestir de Sant Jeroni de Cotalba a càrrec d'”Ensemble ars Borgiae“.

Morant ha explicat que aquest projecte, organitzat pel Palau Ducal i el Monestir de Sant Jeroni de Cotalba, i en el qual col·labora l’Ajuntament, naix sota la marca “Territori Borja”, una iniciativa de ‘Turisme Comunitat Valenciana’.

“Ja és hora de començar a deixar els tòpics de banda i centrar-se més en la vida real d’aquestes dones i de moltes altres sense les quals la història, en aquest cas dels Borja, no hauria seguit el mateix camí” va afirmar l’alcaldessa qui també va destacar que “les seues decisions, les seues ambicions, la seua fortalesa, els seus coneixements, les seues capacitats, el seu saber fer i les seues relacions amb el context polític i social que els va tocar viure, fan d’elles personatges dignes de ser estudiats i divulgats per marcar en molts aspectes l’època històrica en què van viure”. “Igual que elles, moltíssimes dones han quedat en l’oblit durant segles pel simple fet de no ser homes. Les que podien fer un pas endavant i qüestionar el sistema o les tradicions, van ser rebutjades, avergonyides, perseguides i fins i tot assassinades per fer o dir coses que en boca d’un home, hagueren estat aplaudides”.
“Per això iniciatives com aquesta són tan necessàries, per a fer justícia amb aquelles dones valentes que ens van precedir i no van tindre una oportunitat. I per a totes aquelles que encara hui dia pateixen les conseqüències de mentalitats i actituds masclistes” va concloure Diana Morant.

Per la seua banda, Balbina Sendra ha destacat que “Pretenem que el 500 aniversari de la mort de Lucrècia de Borja servisca per a aprofitar per a parlar de les dones Borja en general i de la poca justícia que se’ls ha fet en la història a elles i a altres dones. Les dones Borja van ser les responsables de moltes coses i van tindre un gran paper com Duquesses” “Volem traure a la llum la seua història real i per això s’ha dissenyat tot aquest programa dins de Territori Borja”.

Articles relacionats