19.6 C
Gandia
Diumenge, 24 setembre, 2023

L’Oficina d’Habitatge Rural del CDR dialogarà i debatrà sobre la problemàtica de l’habitatge als pobles

– Convoca als habitants d’Almiserà, la Font d’en Carròs, Ròtova i Potries per dialogar sobre la problemàtica de l’habitatge

Després de cinc mesos de treball en diversos pobles de la comarca de la Safor, des de l’Oficina d’Habitatge Rural confirmen la hipòtesi que existeix un bloqueig a l’hora de poder accedir a una vivenda en els pobles, tant per a la mateixa gent del poble, sobretot joves, com per a persones que volen habitar els pobles de la comarca.

En les últimes dècades, la població dels municipis menuts de la comarca ha vist com el mercat laboral ha arrossegat a part del seu veïnat a concentrar-se en ciutats o pobles més grans i propers a Gandia o Oliva. Pel que, segons el diagnòstic de l’Oficina d’Habitatge Rural, ens trobem a la comarca de la Safor amb pobles dormitori de grans ciutats o, en el pitjor dels casos, amb pobles en risc de despoblament on molts dels antics pobladors conserven cases que només obrin per a etapes vacacionals o directament que tenen cases en situació d’abandonament i degradació, un factor que tindrà clares conseqüències per al futur del poble.

Des de l’Oficina d’Habitatge Rural es proposa obrir aquest debat entre la població. Conéixer de primera mà el testimoni d’aquelles persones que voldrien viure en el seu poble i no troben una vivenda per llogar o en venda a preus accessibles és el primer pas per obrir un debat sobre una problemàtica preocupant per al futur dels pobles.

D’altra banda, que les persones amb propietats tancades als pobles escolten aquestes situacions i puguen comprendre la importància de posar a disposició recursos abandonats tan importants com són les cases, és el segon pas que es pretén aconseguir amb aquests actes organitzats a diferents pobles de la comarca.

Algunes de les persones propietàries d’habitatges tancats han testimoniat davant els tècnics de l’Oficina d’Habitatge Rural que no posen les seues cases per a llogar perquè no necessiten aquestes rendes de més, a banda dels motius de desconfiança davant possibles nous inquilins. Dos factors causant del bloqueig general d’aquest recurs en els pobles.

Des de l’Àrea de Sostenibilitat del Territori del CDR la Safor, on s’enclava el programa de lluita contra el despoblament i l’Oficina d’Habitatge Rural, després d’analitzar durant més d’un any el problema de l’habitatge als pobles de la comarca, decideixen realitzar aquesta ronda de diàlegs anomenats “Diàlegs per l’habitatge als pobles” amb l’objectiu d’obrir el debat entre generacions que necessiten i que tenen aquests recursos als pobles, així com crear consciència sobre aquesta problemàtica i implicar als actors que poden fer alguna cosa al respecte a parlar entre ells.

Els actes arrancaran als pobles de Ròtova, la Font d’en Carròs i Almiserà, on el CDR la Safor ha estat treballant la qüestió del despoblament i l’habitatge amb actes de sensibilització i un servei d’assessorament i acompanyament per a la tramitació d’ajudes per millorar l’estat de les cases.

El primer acte es durà a terme el dijous 20 d’abril a les sis de la vesprada en el centre social d’Almiserà, el segon a la Font d’en Carròs dimecres 26 d’abril al saló de plens, i el tercer el dijous 27 d’abril en el Saló de Plenaris de l’Ajuntament de Ròtova a la mateixa hora. Pròximament, es publicarà la data de la trobada de Potries.

Articles relacionats