20.6 C
Gandia
Dijous, 23 maig, 2024

Llum verda a la cessió de terrenys per a l’Institut Espanyol d’Oceanografia-CSIC

• Ports de l’Estat aprova la Delimitació d’Espais i Usos Portuaris (DEUP), i obri la porta a la gestió de determinats espais per part de l’Ajuntament i a la reforma dels embulls

• L’alcalde ha mantingut una reunió amb el secretari d’Estat de Transports i Mobilitat Sostenible i amb el president de Ports de l’Estat per a tractar diferents temes sobre el port i infraestructures viàries i ferroviàries

• Prieto: “Hem avançat en la definició del protocol que inclou millores en infraestructures viàries de l’entorn de la nostra ciutat, que firmarem molt prompte entre l’Ajuntament i el Ministeri”

Gandia fa un important pas en la gran transformació del Port per a fer d’este lloc un espai generador d’oportunitats i dinamitzador de l’economia, obert a la ciutadania i als visitants. L’alcalde José Manuel Prieto ha mantingut este matí una reunió a l’ajuntament amb el secretari d’Estat de Transports i Mobilitat Sostenible, José Antonio Santano, i amb el president de Ports de l’Estat, Álvaro Rodríguez, en la qual s’ha avançat en diferents projectes relacionats amb el Port i amb diferents infraestructures viàries i ferroviàries.

En primer lloc, Santano ha anunciat que ja s’ha firmat una Orde Ministerial que ha aprovat la Delimitació d’Espais i Usos Portuaris (DEUP), en la qual s’estableix la zona de servici portuari i els usos de cada àmbit del port de Gandia. Este tràmit permet la cessió de l’ús dels terrenys de Ports de l’Estat al Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, concretament al Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), per a la construcció d’una seu de l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO), que seria la primera de la Comunitat Valenciana.

Cal recordar que la ministra de Ciència, Innovació i Universitats i exalcaldessa de Gandia, Diana Morant, ja va comunicar a l’octubre una inversió de 16 milions d’euros per a obrir un nou centre d’investigació IEO-CSIC en el Port.

Tal com ha explicat el secretari d’Estat, l’Institut Espanyol d’Oceanografia, és una peça clau en el coneixement científic relacionat amb els oceans, la sostenibilitat dels recursos pesquers i el medi ambient marí. Santano ha destacat la importància d’esta mena de projectes que vetlen per la protecció del medi marí i ha mostrat el seu ferm compromís per a donar suport a estes iniciatives orientades a investigar i assessorar respecte a la protecció i la sostenibilitat de les nostres mars com a recurs natural imprescindible.

Per part seua, l’alcalde ha remarcat que la seu de l’IEO estarà dotada de 50 investigadors, “amb el que això suposarà referent als estudis marins, la investigació en biodiversitat marina o l’àmbit de cures de la mar”. El fet que hi haja a Gandia un Institut d’Oceanografia referent a Espanya és “una de les notícies més importants per a Gandia dels últims anys, per la inversió econòmica, però també per la rendibilitat d’eixa inversió econòmica”.

Gestió i manteniment d’espais per part de l’Ajuntament

L’aprovació de la DEUP també permetrà la firma d’un conveni que permetrà al seu torn la gestió i manteniment de determinats espais per part de l’Ajuntament de Gandia, com el Moll dels Borja, el Passeig de l’Espigó, l’entorn de l’església de Sant Nicolau i la Llotja de Pesca. “Tots ells seran entorns que a partir d’ara gestionarà l’Ajuntament en clau de ciutat, no en clau de port”, ha apuntat el secretari d’Estat.

Totes dues parts s’han compromés a sumar esforços per a millorar el manteniment de tota esta zona estratègica, a més de reforçar el component de seguretat.

I finalment, la DEUP també permetrà impulsar el projecte de millora i recuperació dels embulls i la interacció port-ciutat. Segons l’alcalde, és un projecte estratègic i vital, una iniciativa de 6 milions d’euros. A l’inici de l’any es va adjudicar per quasi 140.000 euros la redacció del projecte d’urbanització de l’entorn dels embulls.

Connexió CV-60 i AP-7

En la reunió, també s’ha avançat en el protocol a tres bandes (Ministeri, Generalitat i Ajuntament) sobre la connexió entre la CV-60 i l’AP-7. En este sentit, es convocarà una reunió per a concretar eixe protocol i incloure terminis d’execució de la CV-60 i l’AP-7. “Mentres que la Generalitat desenvolupa el projecte de CV-60 queda per definir la solució tècnica d’enllaç entre la CV-60 i l’autopista. No som una ciutat en este moment connectada a l’autopista i això és una cosa que volem revertir. Esta pot ser la legislatura en què la ciutat tinga traçada la seua connexió a l’AP7, una cosa imprescindible en termes de competitivitat econòmica, de dinamisme per al turisme i per a la nostra indústria i empreses”.

Per part seua, el secretari d’Estat de Transports ha remarcat que s’ha avançat referent a la connexió de la CV-60 amb l’AP-7 amb estudis de trànsit.

Protocol d’infraestructures viàries

D’altra banda, també s’ha avançat en el protocol d’infraestructures viàries entre el Ministeri i l’Ajuntament per a la millora dels accessos a Gandia, a la platja i la connectivitat del Castell de Bairén amb la Marjal. “Hem avançat en la definició del protocol que inclou millores en infraestructures viàries de l’entorn de la nostra ciutat, que firmarem molt prompte entre l’Ajuntament i el Ministeri”, ha subratllat Prieto.

Tramvia Gandia-Dénia

Respecte a les infraestructures ferroviàries, l’alcalde ha avançat que té una reunió prevista el dimecres amb l’alcalde de Dénia “per a avançar en una solució tècnica viable i que solucione definitivament les connexions entre les comarques de la Safor i la Marina”. “Proposarem també una reunió a tres bandes, entre la Generalitat, el Ministeri i els alcaldes de les poblacions per on passa el traçat per a poder encertar una solució definitiva de Tren Tram (tramvia) sense descartar cap opció”.

Després de la reunió, el secretari d’Estat de Transports i Mobilitat Sostenible i el president de Ports de l’Estat han firmat en el Llibre d’Honor de la Ciutat.

Articles relacionats