L’informe del Servei Jesuïta a Migrants denuncia les condicions dels centres d’internament

El Servei Jesuïta a Migrants València (SJM) ha presentat a Gandia l’Informe CIE 2017 que sota el títil “Sufrimiento inútil” denuncia la falta de llibertat, les condicions higièniques o la situació precària als centres on són ingressades temporalment les persones migrants amb ordre judicial d’expulsió, així com «la il·lògica d’un procediment que no serveix per al seu objectiu, els interns acaben malvivint al carrer), es malbaraten fons públics que podrien destinar-se a la integració social d’aquestes persones”.

“En 2017, els CIE van funcionar com a nous llatzerets (hospitals o edificis similars, més o menys aïllats, on es tracten malalties infeccioses), en els quals van patir un sofriment inútil milers de migrants nouvinguts a Espanya irregularment, abans de ser posats, majoritàriament, en llibertat”, assegura l’informe. I és que des del SJM es recorda que els CIE són institucions creades per tal de mantindre retingudes (màxim 2 mesos) a persones amb ordre judicial d’expulsió. “En la realitat això no s’acompleix i ixen al carrer sense papers, ni mitjans de subsistència. Es demostra, per tant, la il·lògica del procediment, que no serveix per al seu objectiu i, a més, representa un patiment per a les persones internes”. Una enorme despesa pública que podria destinar-se a integrar socialment a aquestes persones, les quals tornaran, amb escreix, allò que l’estat ha invertit en la seua reinserció, asseguren.

També s’hi denuncia la precarietat de les instal·lacions dels CIE. “La situació és dura, tancats en cel·les per la nit com a una presó. La higiene també és complicada a la nit, ja que no podem eixir al bany i acabem gastant el lavabo, el mateix lloc on bevem aigua. Tampoc tenim accés al raspall de dents, perquè consideren que pot emprar-se com a arma. I nosaltres no som criminals”, ha explicat Zacaries, qui va estar intern al 2015 durant 37 dies al CIE de València. Tot i això, ha matisat que la policia que hi treballa és professional, reben bon tracte i vetllen per la seua seguretat. 

“La situació del CIE, així com el seu tancament és una denúncia constant de nombroses entitats socials i algunes administracions… Són vertaderes presons on es tanca a persones pel color de la seua pell i nacionalitat, coartant drets fonamentals com la llibertat”, ha comentat González.

Per la seua banda, la directora del Palau dels Borja, que rep més de 50.000 visites a l’any, ha destacat la seua implicació amb els col·lectius, sobretot en temàtica social. “Per això convide la ciutadania a assistir-hi i que conega de primera mà situacions com les del CIE”.

 Finalment, el regidor de Responsabilitat Social ha recordat que a Gandia existeix l’agència municipal PANGEA, que atén i assessora de forma gratuïta a les persones migrants al Centre Associatiu Joan Climent, a la plaça de les Xocolateres.

Et Pot Interessar