17.6 C
Gandia
Dimecres, 28 febrer, 2024

L’Hospital Universitari Francesc de Borja de Gandia millora l’equipament cardiològic

– L’Hospital de Gandia adquireix nous equips per a la realització de proves de cardiologia que evitaran desplaçaments als pacients

• S’han incorporat un ecocardiògraf de gamma alta, un ergoespirómetre i deu aparells de monitoratge continu d’electrocardiograma

• Enguany s’ha incorporat a la secció una infermera experta en insuficiència cardíaca

L’Hospital Universitari Francesc de Borja de Gandia ha adquirit nou equipament per a millorar l’assistència en la secció de Cardiologia. Es tracta d’un ecocardiògraf de gamma alta, un ergoespirómetre i deu aparells de monitoratge continu d’electrocardiograma (Holters), que permetran la incorporació de noves exploracions en la cartera de servicis.

Equip de Cariologia Hospital de Gandia
Equip de Cardiologia Hospital de Gandia

L’ergoespirómetre s’utilitza per a realitzar proves d’esforç per al diagnòstic de pacients amb cardiopatia isquèmica (familiarment conegut com a angina de pit), guiar el tractament després d’un infart de miocardi i avaluar pacients amb símptomes durant l’esforç, entre altres usos.

A més, este aparell permet la realització d’ergoespirometria amb intercanvi de gasos per al diagnòstic i pronòstic de pacients amb insuficiència cardíaca avançada, valvulopaties amb criteris límit per a cirurgia i també per a l’avaluació de pacients amb hipertensió pulmonar, que anteriorment havien de realitzar-se en altres centres hospitalaris de referència, evitant així desplaçaments i llistes d’espera.

En el cas del nou equip per a realitzar ecocardiografies, a més de realitzar el procediment estàndard, permet la realització d’ecocardiografia d’estrés, estudi de la deformitat del miocardi (Strain) i estudi amb contrast per a aquells pacients que necessiten estudis més específics i que anteriorment no se’ls podia realitzar a l’Hospital Universitari Francesc de Borja.

Tal com destaquen des de l’àrea de Cardiologia, un dels avantatges que ofereix l’ecocardiografia d’estrés és la de poder dur a terme diagnòstics específics en pacients amb claustrofòbia als quals no se’ls pot realitzar una ressonància magnètica d’estrés.

En este nou aparell s’ha incorporat a més una sonda per a ecografia transesofàgica amb software per a obtindre imatges en 3D. La sonda, a més de ser més flexible i aportar comoditat al pacient quan se li fa la tècnica, adquireix imatges en tres dimensions que són molt útils a l’hora de programar reparacions valvulars per part de l’equip de cirurgia cardíaca.

Esta tècnica també es duia a terme a l’hospital de referència de València, de manera que, de nou, s’aconsegueix evitar desplaçaments innecessaris, llistes extra d’espera i molèsties als pacients del departament de salut de Gandia.

Consulta d’infermeria

L’equip de Cardiologia compta des d’enguany amb una infermera referent en insuficiència cardíaca. Esta incorporació forma part del pla del departament de salut per a instaurar una ruta assistencial que atenga pacients amb insuficiència cardíaca avançada que requereixen controls més estrets.

El procés d’insuficiència cardíaca es coordinarà amb Atenció Primària, unitat d’Hospitalització a domicili, Urgències, Medicina Interna, Rehabilitació i Farmàcia, entre altres servicis.

Segons expliquen des de l’àrea de Cardiologia, “la població cada vegada arriba cada vegada a edats més avançades i este diagnòstic és més freqüent; es tracta de pacients amb molts ingressos, menor qualitat de vida i deteriorament, i este tipus d’actuacions han demostrat reduir el nombre d’estades hospitalàries, millorar la qualitat de vida i augmentar la supervivència dels pacients”.

La infermera referent en insuficiència cardíaca realitza educació a pacients i cuidadors, seguiments estrets i administra tractament mèdic intravenós si es precisa. Gràcies a això s’ha aconseguit evitar un nombre important d’ingressos a més d’educar a pacients i familiars en l’autocura i alertar quan estan començant amb una descompensació.

L’equip de Cardiologia continua treballant a reforçar la coordinació amb tots els professionals del departament de salut que atenen estos pacients, i en la formació del personal sanitari en la detecció de descompensacions primerenques amb la finalitat d’evitar reingressos, augmentar la qualitat de vida dels pacients i disminuir la mortalitat prematura.

Articles relacionats