17.7 C
Gandia
Dijous, 22 febrer, 2024

L’Hospital Francesc de Borja participa en estudi que mesura les vibracions que reben els nounats a l’interior de les incubadores

 

• Investigadors de Fisabio i la UPV desenvolupen una metodologia que mesura les vibracions transmeses a nounats a l’interior de les incubadores

• L’estudi, titulat Neovibra, s’ha dut a terme a la sala neonatal de l’Hospital Francesc de Borja de Gandia

• La col·laboració entre el personal investigador de la UPV i de l’equip de pediatria de Gandia va sorgir a través del programa POLISABIO

 Personal investigador de la Fundació Fisabio, dependent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, l’Hospital Francesc de Borja de Gandia i la Universitat Politècnica de València (UPV) han desenvolupat i patentat una metodologia que mesura les vibracions que es transmeten des de les incubadores als i les pacients neonatals ingressats.

Les sales neonatals pateixen sovint excés de contaminació acústica. Aquesta contaminació engloba tant sorolls com vibracions. L’equipament habitual d’aquestes sales inclou, per exemple, sistemes d’alarmes, pulsioxímetres o bombes d’infusió. A més, el treball diari dels equips pediàtrics, el motor de les incubadores i el mecanisme d’enganxament a les alarmes poden amplificar les freqüències de soroll aeri i les vibracions.

“Molts dels nounats ingressen per prematuritat, és a dir, perquè han eixit abans de la panxa de la seua mare, on estaven aïllats de la llum i del soroll. Per aquest motiu tenim un gran interés a reduir la contaminació lumínica i acústica, perquè les condicions de l’ingrés siguen les més favorables. Però, a més d’això, ens hem centrat a mesurar les vibracions, per a saber com afecten els pacients i millorar les condicions de les sales neonatals”, assegura el doctor José Miguel Sequí, responsable del Servei de Pediatria de l’Hospital Francesc de Borja de Gandia i investigador de Fisabio.

Amb la metodologia desenvolupada en l’estudi, titulat Neovibra, l’equip d’investigació és capaç d’avaluar els valors de vibracions que arriben al nounat a través del bressol de la incubadora. “Fem un diagnòstic a la carta, perquè fem un checkin a tota l’estructura del bressol per a detectar els punts de vibració que existeixen”, explica Romina del Rey, doctora del Centre de Tecnologies Físiques de la UPV.

D’una banda, en l’estudi Neovibra s’han fet treballs de mesurament in situ de les vibracions en les incubadores de la sala neonatal de l’Hospital Francesc de Borja de Gandia. Aquests mesuraments s’han complementat, de manera paral·lela, amb simulacions de les incubadores a través de softwares de modelament que analitzen diferents comportaments físics i acústics.

En aquests mesuraments in situ s’han tingut en compte els valors i nivells establits en el Reial decret 1367/2007, que estableix que, en els centres hospitalaris els nivells de vibració no han de superar els 72 dB. L’estudi ha demostrat que, en moltes ocasions, aquests valors eren més alts, per això l’equip d’investigació recalca la importància de complir amb la llei vigent per a aconseguir el màxim confort dels i les pacients neunatals.

Solucions innovadores

El següent pas del projecte se centra a proposar, en vista a aquests resultats, solucions innovadores, senzilles i econòmiques que permeten reduir la transmissió de vibracions per davall dels llindars establits en les normatives vigents.

El personal investigador de Fisabio a Gandia i de la UPV busca traslladar aquest sistema de mesurament de vibracions a les sales neonatals d’altres hospitals, per a poder ampliar i continuar contrastant els resultats obtinguts fins ara. A més, l’equip també busca la implicació en el projecte d’empreses fabricadores d’incubadores. D’aquesta manera, podran oferir un producte millor, ja siga a través de materials que reduïsquen la transmissió d’aquestes vibracions o bé amb motors més senzills.

Programa POLISABIO

El programa POLISABIO va concedir en 2019 una ajuda de 4.000 € a l’estudi Neovibra. Gràcies a aquest programa s’impulsen i afavoreixen tant les accions preparatòries com els projectes d’innovació en els quals participen, de manera conjunta i coordinada, personal de la Fundació Fisabio i de la UPV.

Articles relacionats