L’Hospital de Gandia posa en marxa un sistema d’alerta per evitar complicacions en l’anestèsia

• La targeta identificativa de VAD és un sistema senzill, còmode i útil per al pacient en situacions crítiques
• El dispositiu resumeix les dades essencials del maneig de la via aèria complexa, la forma en què es va resoldre i els dispositius emprats

El servei d’Anestèsia de l’Hospital Francesc de Borja de Gandia ha posat en marxa un sistema d’alerta, mitjançant una targeta identificativa, per a informar l’anestesista sobre pacients que tinguen la via aèria difícil (VAD), ja que aquests pacients presenten dificultats per a la ventilació i intubació a l’hora d’anestesiar.

D’aquesta manera, a tots els pacients als quals se’ls ha detectat una VAD durant un procediment anestèsic, se’ls donarà una targeta identificativa que alertarà en successius actes anestèsics. Aquesta targeta resumeix les dades essencials del maneig de la via aèria complexa, la forma en la qual es va resoldre i els dispositius que es van utilitzar per a controlar la situació.

Aquest tipus d’informació és vital per a no causar lesions al pacient i per a garantir la seua seguretat, en el cas de precisar una anestèsia general o en situacions crítiques en les quals es requerisca manipular la via aèria difícil.

“Encara que disposem de diversos test que ens poden predir quins pacients poden tindre una VAD, el millor sistema de detecció és l’antecedent documentat i descrit per un anestesiòleg”, explica la cap de servei d’Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor de l’hospital, Eva Gimbert.

“Per això, considerem que a més de treballar a tindre bases de dades informatitzades accessibles i dades recollides en la història clínica informatitzada dels pacients, la targeta identificativa de VAD és un sistema fàcil i d’utilitat que pot transmetre una informació vital per al pacient en situacions crítiques”, ha afegit l’especialista.

El maneig òptim de la via aèria assegura la ventilació i oxigenació pulmonar i és crucial per a totes aquelles situacions en les quals el pacient està en apnea o inconscient, bé en casos controlats, com una anestèsia general programada; en urgències quirúrgiques, o en emergències fora de l’àmbit quirúrgic, com a parades respiratòries o cardíaques produïdes per situacions crítiques, on la dificultat d’oxigenació del pacient per no aconseguir un maneig òptim de la via aèria pot comprometre la seua vida i el seu pronòstic.

Et Pot Interessar