12.6 C
Gandia
Dimecres, 30 novembre, 2022

L’hospital de Gandia manté el registre de més de 1.000 parts a l’any malgrat la pandèmia

• Descendeix l’ús d’anestèsia epidural i d’episiotomies, i la diferència entre nounats homes i dones és la més alta en 10 anys

• La majoria de mares gestants són no fumadores, amb activitat professional i que opten per la lactància materna

L’hospital Francesc de Borja de Gandia ha registrat 1.078 parts en 2020, una xifra que se situa en els mateixos nivells que en els últims cinc anys, sense canvis per la pandèmia del coronavirus.

Del total de parts, 775 han sigut vaginals i 303 cesàries (el que suposa un 28,11% del total). El 61,5% de l’inici dels parts ha sigut espontani, mentre que un 29,3% ha sigut per inducció i un 9,2% per cesària electiva. Quant a la forma de terminació del part, excloent les cesàries, un 55% van ser espontanis i un 16% van requerir la utilització d’instrumental (ventosa).

L’anestèsia epidural es va emprar en el 79% dels parts, una xifra que ha descendit lleugerament respecte a l’any anterior, quan se situava en un 85%. La utilització de l’episiotomia segueix en descens i se situa al voltant del 42%. La presentació del fetus era cefàlica en el 94% dels casos, i de natges o travessat en el 6%.

D’altra banda, el 53,5% dels nounats són homes, i el 46,5%, dones, sent aquesta diferència la més alta en els últims 10 anys a favor dels homes. Respecte al pes dels nounats un 90% estan en el rang normal de 2.500 a 4.000 grams, amb extrems en els 770 i els 5.400 grams.

Quant al perfil de la mare gestant, la mitjana d’edat se situa en 31’4 anys (rang de 14 a 48 anys), amb un lleuger augment de les edats més extremes en comparació amb anys anteriors (sobretot majors de 40 anys); un 57% realitza una activitat professional, i més del 82% és no fumadora. D’altra banda, més d’un 67% de les mares han optat a l’inici per la lactància materna; un 26% per la lactància artificial, i un 7% per la mixta.

Finalment, cal destacar que l’activitat en consultes d’obstetrícia i paritoris s’ha mantingut com en altres anys malgrat la pandèmia, sense disminució de les consultes presencials, amb les úniques modificacions que impliquen les mesures anticovid, com ara la realització de PCR, la utilització del material de prevenció requerit (màscares, EPIS, etc.) i la prohibició de les visites en les plantes d’hospitalització, així com de l’acompanyament en les consultes.

Articles relacionats