18.9 C
Gandia
Dissabte, 20 abril, 2024

L’hospital de Gandia atén 900 pacients a l’any amb malaltia de Crohn i colitis ulcerosa

 

• La incidència ha augmentat en els últims anys fins a aconseguir els quasi 40 casos nous anuals

• El Francesc de Borja realitza el 100% de les proves diagnòstiques i terapèutiques d’aquestes patologies

• Dia Mundial Malaltia Inflamatòria Intestinal

L’hospital Francesc de Borja atén 900 pacients amb malaltia inflamatòria intestinal, que engloba dues patologies: la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa, que afecten essencialment l’intestí i són cròniques. Hui se celebra el Dia Mundial.

La incidència de la malaltia inflamatòria està augmentant de manera global, i en el departament de salut de Gandia això s’ha fet palesa en els últims anys amb entre uns 35 i 40 casos nous anuals respecte als 20 d’abans.

Clàssicament, el patró d’edat d’aparició era en l’adolescència o en majors de 25 anys, però cada vegada més es veu primers diagnòstics en pacients de totes les edats.

Dels 900 pacients tractats a l’any a l’hospital de Gandia, 240 estan en tractament biològic, la qual cosa requereix una atenció especial. Per a això, el centre compta amb una infermera especialitzada en Crohn i colitis ulcerosa que atén diàriament totes les trucades per a resoldre dubtes i urgències, disminuint les visites al metge de família i a Urgències, i evitant ingressos hospitalaris.

A més, la infermera els cita per a donar-los informació detallada sobre la seua malaltia, els tractaments, els efectes secundaris, les vacunes, etcètera, amb el que a més disminueix el nivell d’ansietat del pacient i augmenta el compliment del tractament.

També existeix un correu electrònic a la disposició dels pacients afectats amb reposada en 24/48 hores en el qual poden enviar dubtes, consultes i fins i tot fotografies. En definitiva, tal com afirmen des del servei, es tracta d’una consulta de “porta oberta” on els pacients que realment el requerisquen poden acudir i ser atesos.

D’altra banda, l’hospital Francesc de Borja realitza pràcticament el 100% de les proves diagnòstiques i terapèutiques de la malaltia de Crohn i colitis ulcerosa (endoscòpies, estudis d’imatge, càpsula endoscòpica, anatomia patològica, hospital de dia, planta d’hospitalització…), amb el que s’evita desplaçaments i es millora la qualitat assistencial.

La cap de secció d’Aparell Digestiu de l’hospital de Gandia, Lídia Martí, conclou: “La malaltia de Crohn i colitis ulcerosa és una patologia cada vegada més freqüent, que requereix un tractament multidisciplinari perquè pot afectar també altres òrgans com la pell o els ulls, i a les articulacions, així com un control estricte a causa de tractaments que requereixen un maneig específic amb la finalitat que els pacients puguen portar una vida completament normal”.

Articles relacionats