· Que l’Àrtic es trenca no és cap novetat, ho certifiquen les xifres. El setembre de 2012 es va superar el mínim històric de gel en la banquisa polar. La superfície gelada es va reduir el 18% respecte a l’anterior mínim, una pèrdua que equival gairebé al doble de la superfície d’Espanya. En els últims vint anys s’han perdut tres quartes parts de la capa de gel marí de l’oceà Àrtic. El gruix mitjà d’aquest gel marí és hui el 50% menor que fa unes dècades. Davant d’aquesta situació, dins de trenta anys l’oceà Àrtic podria quedar sense gel durant l’estiu.
· L’exposició de “la Caixa” “L’Àrtic es trenca” té per objecte mostrar la singularitat dels ecosistemes del pol nord, detallant l’important paper que juguen en el clima global, així com les seues característiques físiques i la seua biodiversitat. I tot això, a través d’un centenar d’impactants fotografies d’un dels més prestigiosos fotògrafs de natura, Andoni Canela. Les instantànies d’aquest vast, inhòspit i impressionant territori, realitzades expressament per a la mostra, permetran als visitants recórrer els 200 metres quadrats que ocupa l’exposició.
· Per conéixer més de prop aquests valuosos ecosistemes i valorar la seua importància, la mostra es presenta dividida en quatre àmbits: el clima àrtic, la vida en una situació extrema, l’empremta humana i les llums del nord.
· La mostra es podrà veure en un exclusiu i innovador espai que recrea el gèlid ambient de l’Àrtic. En el seu interior serà possible descobrir, per exemple, per què no es congelen les potes dels animals, o si l’ós polar és en realitat blanc, a més d’escoltar un conte inuit-yupik, música sami i una infinitat de coses més que aproparan als visitants a l’Àrtic. L’exposició organitzada per “la Caixa”, en col·laboració amb l’Ajuntament de Gandia, es podrà visitar al Passeig del Port, fins al pròxim 12 de setembre del 2019.
El delegat de la Fundació Bancària “la Caixa” a la Comunitat Valenciana, Álvaro Borràs; i el comissari de la mostra, Toni Pou; la directora de l’àrea de negoci de la zona de Gandia de la Caixa, Patricia Iborra; acompanyats per José Manuel Prieto, regidor d’Escena Urbana, i Política Festiva; Nahuel González, regidor de Cultura; Lydia Morant, regidora d’Esports; i Alícia Izquierdo, regidora de Medi Ambient, han presentat hui l’exposició itinerant “L’Àrtic es trenca”, una singular mostra que té per finalitat donar a conéixer l’importantíssim paper dels ecosistemes del pol nord i conscienciar de la importància de la conservació de la regió polar.
L’exposició romandrà a la nostra ciutat fins al pròxim 12 de setembre al Moll dels Borja i tindrà un horari de dilluns a diumenge, d’11 a 14 i de 17 a 24 h. La mostra es podrà visitar de forma gratuïta i en el cas de voler realitzar visites guiades, aquestes es podran realitzar de dilluns a diumenge, a les 12 i 19 hores. Les reserves es poden realitzar al telèfon 902.906.666.
Les altes temperatures dels últims estius han accelerat el desglaç superficial de l’Àrtic. Les fractures d’icebergs no fan més que evidenciar els símptomes del procés de transformació d’una de les zones més sensibles de la Terra. Aquests canvis, que estan desencadenant una acceleració del canvi climàtic, afectaran el clima de tot el planeta.
L’exposició pretén fomentar el pensament crític i sensibilitzar sobre un problema mediambiental important: els efectes del canvi climàtic a l’Àrtic i les seues conseqüències per a la resta del planeta.
Una part important de l’exposició està formada per les fotografies d’Adoni Canela, que ha viatjat per Groenlàndia, Alaska, Canadà, Svalbard, Islàndia, Rússia i Lapònia i ens apropa a la realitat recent de la regió àrtica.
“L’Àrtic es trenca” compta també amb audiovisuals que expliquen què és una aurora boreal o les diverses classes de gel, i interactius on, entre d’altres, es mostra com es desfan els casquets polars i és possible observar el pèl d’un ós polar, líquens i plantes carnívores.
A més, un conjunt de peces procedents de Nunavut (Canadà) i el nord d’Alaska ens acosten a la vida i cultura dels seus habitants. Els visitants poden escoltar un conte inuit-yupik i música sami, sentint-se immersos en l’extraordinària regió àrtica.
Un exclusiu i innovador espai creat especialment per a la mostra simula un passeig entre icebergs. Les peces i imatges que integren l’exposició estan disposades sobre parets irregulars i geomètriques que recorden les parets de gel i juguen amb les seues nombroses gradacions de blancs i blaus.
El clima àrtic
Les glaceres i ecosistemes àrtics tanquen la història del clima del nostre planeta. També són valuosos indicadors de les alteracions climàtiques que estan passant en l’actualitat. Per això el seu valor és incalculable per a la ciència, i els científics treballen en diferents programes d’investigació centrats en l’Àrtic.
Al llarg del recorregut d’aquest àmbit es mostren les diferències existents entre els tipus de gel que es troben a la regió àrtica: icebergs, glaceres, banquisa… S’explica el paper que juguen com a reguladors en el clima terrestre, constatant la seua importància. També es pot gaudir de la bellesa de les formes dels cristalls amb els quals es forma el gel. I un multimèdia esfèric descobreix la durada de la nit àrtica i moltes altres singularitats.
La vida en una situació extrema
Malgrat el dur clima, l’ecosistema àrtic acull gran varietat d’éssers vius. Aquestes espècies han desenvolupat significatives estratègies que els permeten aïllar o suportar el fred, caminar sobre la neu i camuflar-se en l’entorn.
Amb la disminució del gel àrtic, animals com els ossos polars podrien estar en perill, algunes aus migratòries arribaran a perdre les seues niuades a causa de la falta de terreny estable, i alguns dels vegetals més resistents del planeta, com són les molses i els líquens que poblen la tundra, podran ser substituïts per espècies més meridionals.
A l’Àrtic, animals i plantes s’han convertit en mestres de la supervivència. En aquest àmbit és possible conéixer diferents estratègies d’adaptació tant en plantes com en animals. Entre elles, el cas del xatrac àrtic, que és capaç de fer la volta al món i tornar cada estiu al mateix lloc, o plantes que mengen insectes, entre altres particularitats.
L’empremta humana
Més de vint grups ètnics viuen al voltant de l’oceà Àrtic. Ara intenten adaptar-se a les modificacions que el canvi global està produint en el seu entorn, lluitant per no perdre les seues tradicions.
Per apropar-nos als habitants de l’Àrtic i conéixer la seua forma de vida, es mostra la roba i els estris dels inuit, maquetes de les cases on viuen, etc., tot això amb la finalitat d’aproximar-nos a la seua cultura.
Sota el gel s’amaguen grans tresors, com ara gas natural, petroli, carbó, ferro, níquel i or. La pressió econòmica és molt forta i molts esperen les oportunitats que suposarà la desaparició del gel. Què passarà amb aquest valuós ecosistema?
Els llums del nord
Les aurores boreals són un meravellós espectacle celeste. Es produeixen quan partícules originades al Sol (vent solar) arriben a l’atmosfera terrestre. Entendre com s’originen aquests fenòmens i gaudir de la contemplació de les aurores boreals escoltant llegendes inuits servirà per a posar punt final a la mostra.
Un espai expositiu, exclusiu i innovador
Per a l’exhibició de l’exposició “L’Àrtic es trenca”, el departament d’R+D de “la Caixa” ha dissenyat un espai especial i innovador, la UD 100. Un sistema converteix la caixa d’un contenidor en un espai expositiu de 100 metres quadrats lliures (en aquest cas de 200), i una altura en la seua part central de fins a 5,5 metres. El sistema desenvolupat permet també unir fins a tres UD 100, obtenint un espai per albergar exposicions de fins a 300 metres quadrats.
En aquest cas, les dues UDS recreen la sensació del gèlid ambient de l’Àrtic amb l’ajuda de música i sons propis d’aquesta valuosa part del planeta. Així, els visitants se sentiran immersos en aquest remot i extraordinari lloc que és l’Àrtic.
Un sofisticat sistema hidràulic d’auto anivellament controlat mitjançant una pantalla tàctil permet, en un temps rècord, que dos tècnics assumisquen les tasques de desplegament de la UD 100 des de l’obertura completa de l’habitacle fins a l’assentament complet en el terreny: un d’ells dirigeix els moviments i l’altre els controla, confirma o avortar davant de qualsevol imprevist. El sistema individualitzat d’ancoratge al sòl permet de fet corregir desnivells de fins al 3 per cent.
S’ha posat especial èmfasi en l’apartat de sostenibilitat, concretament en el consum energètic, mitjançant panells dobles amb cambra d’aire, concepte aquest diametralment oposat a l’habitual lona usada en les carpes. El disseny del sostre, disposat en forma triangular i amb una trapa orientable, facilita així mateix i de forma controlada l’evacuació de l’aire calent acumulat a la zona superior. Finalment, un modern sistema de refrigeració natural (free cooling) complementa l’optimització de l’energia per al manteniment del clima desitjat.
Per a la il·luminació, la UD utilitza el sistema led en format de focus i tires encastables de baix consum.
Amb aquest nou espai, l’Obra Social “la Caixa” divulga el coneixement científic, social i cultural a un públic més ampli. Aquestes exposicions, que itinerant per diferents poblacions i s’instal·len en espais cedits pels municipis, pretenen arribar al màxim nombre possible de persones.