23.1 C
Gandia
Dimarts, 26 setembre, 2023

L’experiència i importància de la psicologia a l’Esport: Jaume Más

El psicòleg mallorquí, Jaume Más, ha sigut protagonista aquestes últimes setmanes per ser un dels artífexs que el ciclista del Movistar Team, Enric Más, torne novament a no tindre por en les baixades, no obstant això, el seu treball està més aviat dedicat als joves esportistes que hui dia tenen molts problemes.

Tal vegada el fet de portar a un equip com el Constància a la divisió d’or del futbol juvenil espanyol enfrontant-se a ni més ni menys que al Barcelona entre molts equips siga per al, el gran premi realitzat.

Más reconeix que cal treballar molt amb els xiquets i que cal sentir-los encara que siga una cosa insignificant per a ells però que realment significa molt o és la vertadera dificultat per a ells.

També assenyala que “cal llevar-li les coses dolentes que tenen els xiquets al cap i que a l’hora de competir estiguen totalment bloquejats com per exemple una caiguda en una carrera que li pot portar mesos, anys o fins i tot deixar la bicicleta per no haver superat aquesta situació, aconselle entretindre al xiquet mitja hora abans de la carrera amb qualsevol cosa, que no pense amb la carrera i que gaudisca sobretot, ja que d’aquesta manera aquestes coses dolentes del cap desapareixeran”.

“Jo sempre pose l’exemple de la terrible caiguda de Fabio Jacobsen en el Tour de Polònia, com s’ha recuperat tant mentalment com físicament a una caiguda brutal que li va poder costar la vida. Quanta faena va haver de fer tant el psicòleg com el preparador físic per a tornar a ser novament un dels millors esprinters del món”.

“Per exemple un xiquet sempre es tira jugant-se la vida en les baixades sense pensar amb les conseqüències, però el problema ve quan pateix una caiguda, ací és quan hem de fer comprendre per què ha succeït això i hem de llevar aquests mals pensaments del seu cap”.

GAUDIR I GAUDIR

“Gaudir en l’esport és per a mi el més important i és aquesta la filosofia que inculque als meus jugadors siga de l’edat que siga”, ha continuat Más.

“La psicologia en l’esport és molt rellevant i diria que és el 50 % de la preparació d’un esportista, com a exemple hi ha molts un bons jugador, però que no saben plasmar aquesta virtut en la competició. Ací és on entra el psicòleg a treballar per a intentar desbloquejar el que li està ocorrent pel cap”.

“Per aquest motiu és molt crucial que tots els equips tinguen un psicòleg, jo el recomane per què moltes vegades perdem esportistes per què no sabem com tractar-los o recuperar després d’alguna afectació”.

Articles relacionats