8.5 C
Gandia
Dijous, 29 febrer, 2024

L’ESTRATÈGIA JUDICIAL DEL PP DE GANDIA PATEIX UN REVÉS AMB L’ARXIU DEL CAS INNOVA

L’estragègia judical del PP de Gandia ha patit un dur colp amb la decició del Jutjat d’Instrucció número 1 de Gandia d’arxivar de manera provisional la causa relativa al Cas Innova, pel qual s’acusava de presumptes delictes de malversació de fons, frau i prevaricació a l’exalcalde socialista José Manuel Orengo, i altres dos integrants d’aquell govern, els regidors Fernando Mut i Anna García. El PP ha assolit la resolució judicial i en un comunicat es mostra partidari de rebaixar la crispació i renunciar a la via judicial per a resoldre assumptes administratius i polítics.

 

El Grup Municipal Popular ha decidit acatar, “com no podia ser d’una altra manera”, el pronunciament del Jutjat d’Instrucció número 1 de Gandia, pel qual arxiva de manera provisional el Cas Innova.

Els populars pretenen així, “contribuir a la rebaixa de la crispació política, evitant la judicialització de la vida pública”. A més, sosté el PP, les persones que van ser investigades a aquest efecte, no estan ja en la primera línia política.

No obstant, els populars consideren que el principi de “caixa única”, ha sigut el fonament que ha permès salvar als socialistes aquesta causa, però açò, no és obstacle, afigen, perquè des de les files populars es lamente “la pèrdua d’una subvenció de més de sis milions d’euros que va haver de ser retornada, per no haver sigut destinada al projecte de l’Edifici Innova, i sí a pagar, facturitas vàries”.

Finalment, els populars insisteixen en la necessitat de “recuperar l’epicentre del debat polític, en els fòrums adequats, afavorint un major enteniment, així com una oposició en positiu i propositiva”.

Comunicat del PSPV

El Grup Municipal Socialista, per la seua banda, ha mostrat la seua “satisfacció davant l’evidència que, com es va defensar des del primer minut, tot es va fer seguint la legalitat i de forma correcta, i que només la set de venjança del PP de Torró va seguir amb una persecució injusta i impossible de reparar”.

Per al PSPV, “l’arxiu de la causa posa punt i final a una caça judicial que ha mostrat als gandians la pitjor cara de la política”. Per als socialistes, la demostració de “l’acarnissament del PP amb els seus companys José Manuel Orengo i Ana García” és el fet que la causa ha sigut arxivada fins a en quatre ocasions i per tres entitats judicials diferents: Fiscalia, Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana i el jutjat de Gandia, que ho ha fet en dues ocasions.

El PSPV manté que la pròpia Sindicatura de Comptes ja va assenyalar en un informe que, l’únic responsable de la paralització del projecte Innova va ser l’anterior Govern local del PP que, malgrat comptar amb els diners, va paralitzar les obres. “D’esta manera, l’exalcalde Arturo Torró va obligar a la ciutat de Gandia a quedar-se sense l’edifici i a retornar els 5 milions d’euros (més interessos) aportats pel Ministeri. Per açò, i encara que no s’aconseguiria reparar l’honorabilitat d’Orengo i García, els socialistes li exigim al PP que, almenys, demane disculpes públicament als nostres companys, i altres tècnics i polítics afectats per  les seues males accions i que, per açò, desgraciadament han vist el seu nom associat a un suposat delicte que mai va existir”.

“El PP va tractar d’encausar judicialment sense cap fonament i perseguir políticament a responsables del govern presidit per Orengo, fent un ús i abús dels recursos econòmics del propi Ajuntament de Gandia, i pagant de la butxaca de tots els gandians falses acusacions”, ha indicat el portaveu socialista, José Manuel Prieto. Així, el consistori gandià ha desemborsat més d’1,5 milions d’euros de les arques municipals —si se sumen les subvencions a fons perdut per no executar-se l’edifici Innova, els interessos de demora o les despeses en advocats i informes externs que va encarregar l’anterior govern del PP—.

Els socialistes acusen al PP d’haver “manipular mediàticament” el cas amb una estratègia clara per a desprestigiar a Orengo. “Fins i tot es va comparar el cas —ara judicialment demostrat que no existix—, amb un dels casos de corrupció més greus de la història democràtica d’Espanya: el ‘Cas Malaya’. Una actitud de la qual hui haurien de retractar-se els populars, que van dilapidar diners públics de tots els gandians per a insistir en recursos que el temps ha demostrat que eren inútils, doncs mai va haver-hi delicte en el projecte Innova de Gandia”.

“Lluny d’assumir la seua irresponsabilitat, el PP va proclamar reiteradament als quatre vents una suposada activitat delictiva que ha arxivat de nou la justícia”, ha destacat el portaveu del Grup Municipal Socialista.

Finalment, els socialistes han lamentat que Gandia perdera un projecte “tan necessari, útil i beneficiós per a la ciutat i la comarca” com era l’‘Espai Innova’, que comptava amb un acord signat entre la Universitat Politècnica de València i el teixit empresarial de la comarca. “Gandia va perdre l’Innova per l’odi i la set de venjança del PP; mai una acció política va tindre conseqüències tan negatives per a una ciutat”, ha conclòs Prieto.

Articles relacionats