24.2 C
Gandia
Dimarts, 4 octubre, 2022

Les professionals que lluiten contra la Covid-19 seran les protagonistes del 8M a Gandia

• Sota el lema “Juntes per la Igualtat”, el departament d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives de l’Ajuntament ha programat 12 activitats.

• A més, conjuntament amb el Cefire Gandia, s’hi ha organitzat on line dues xarrades i una taula redona, a través de la plataforma Webex. Inscripcions obertes fins a l’11 de març al web del Cefire Gandia.

Jornades 8M

La regidora delegada d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives de Gandia, Juana Navarro, ha presentat aquest matí la programació de l’Ajuntament de Gandia amb motiu del 8 de Març, Dia Internacional de les Dones. Sota el lema, “Juntes per la Igualtat”, enguany “volem fer un homenatge a les professionals de la lluita contra la Covid-19, majoritàriament dones. Per donar unes dades: només a l’àrea de Salut de Gandia el 78% són sanitàries. I, al territori valencià, segons xifres de la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, les treballadores de la neteja són el 93% i les caixeres de supermercat representen el 84% del total. Per tant, majoritària són les dones les que estan a primera línia del canó durant la pandèmia”.

Dia Internacional de les dones 1Pel que fa als actes programats, hi ha previstes 12 activitats, que inclouen 3 exposicions: “DONART 2021”, exposició col·lectiva, coordinada per Adriana Serlik, formada per dones artistes i escriptores, del 5 al 21 de març, a la sala d’Exposicions Coll Alas i al Palau Ducal. També del 8 al 14 de març, a l’edifici Tossal, exposició fotogràfica “Dones AVANTderades”, un reconeixement a la lluita de dones valencianes en pro de la igualtat, la justícia… I, al mateix espai, del 15 al 31 de març, una altra mostra fotogràfica: “Remant juntes”, iniciativa del fotògraf Juan José Todolí junt amb el Club de Rem CIA Gandia. Aquesta campanya també es podrà seguir a través de les xarxes socials i als mitjans de comunicació.

“També hem llançat la campanya “Arribarà el dia”, una aposta clara per l’empoderament femení i un crit per un futur on no càpia cap desigualtat entre dones i homes que consisteix en la creació de grans cartells que es poden trobar als MUPIS distribuïts pels barris de la ciutat, en els quals es poden trobar frases que pretenen fer visibles la discriminació, les violències i desigualtats que cada dia pateixen les dones en tot el món”, ha explicat Navarro. A més, aquests cartells aniran acompanyants d’un codi QR on apareixeran diverses falques de ràdio on expliquen cadascuna de les frases escollides per a la campanya ciutadana del 8 de març.

La programació es completa amb tallers, jornades, campanyes, etc.., comptant també amb la col·laboració d’altres departaments municipals i col·lectius de la ciutat.

Així, de l’1 al 14 de març, les finestres de l’Ajuntament exposen hexàgons teixits per dones, sota el lema “Teixint sororitat”. I el 8 de març mateix, a les 12.00 h, davant la façana de l’Ajuntament s’exposaran figures morades de les siluetes de dones de cartó, que faran visibles mitjançant cartells informatius, les diferents desigualtats que pateixen les dones: de gènere, salarial, sostre de vidre, desigualtat a les cures…

I Jornades 8 M

Per la seua banda, la directora del Cefire Gandia, Manela Faus, ha presentat les activitats que componen les ‘Jornades 8M. Trencant estereotips’, una novetat aquest any que naix en col·laboració amb el departament d’Igualtat i que reivindica i reforça la visibilitat de la dona en espais públics on encara segueix trobant-se el sostre de cristall, “sent necessari revertir aquesta realitat”. A més, la iniciativa també serveix “per a fer front a les formacions polítiques que legitimen el discurs d’odi contra un moviment que només vol treballar per la igualtat real de les persones”.

Finalment, Faus ha detallat que les sessions que se celebraran en aquestes jornades tindran lloc de forma virtual a través de la plataforma Webex. L’enllaç s’enviarà a través del Cefire de Gandia i seran 3: El dilluns 15 de març, de 17.30 h a 19.30 h, “Les notícies, les dones i el sexisme. La invisible, l’anònima i la víctima”, amb la periodista gandiana i conductora d’informatius en À Punt, Victòria Maso.

El dilluns 22 de març, “Canviar les imatges per a canviar el món”, amb l’artista visual, fotògrafa i activista, Yolanda Domínguez.

Finalment, el dilluns 29 de març, la directora del Ceic Alfons el Vell, Rosa Mascarell, moderarà una taula redona, que comptarà amb la participació de SUMEM (Associació de Dones empresàries professionals i directives de la Safor) i ADOMAR (Associació de Dones de la Mar del Grau).

Les persones interessades a inscriure’s a les Jornades 8M ho poden fer fins al 11 de març i confirmar la inscripció fins al 14 del mateix mes.

Articles relacionats