20.1 C
Gandia
Dilluns, 27 maig, 2024

Les jornades ‘Conviure, comprendre, compartir: construint espais inclusius i coeducatius’ són el 11 i 12 de març

– Marzà: “Els espais educatius són molt més que construccions i volem que siguen sostenibles, inclusius, coeducatius i innovadors”

– Aquestes jornades es plantejen en un momento decisiu per potenciar la inversió económica, i impulsar els  sectors productius i generar llocs de treball

El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha obert les primeres jornades sobre infraestructures educatives innovadores, coeducatives i sostenibles que organitza la Conselleria amb el títol ‘Conviure, comprendre, compartir: construint espais inclusius i coeducatius’. Aquestes trobades amb experts i experiències concretes es desenvolupen l’11 i 12 de març a Las Naves.

A més de definir les mesures per a l’obtenció del distintiu d’eficiència energètica i sostenibilitat de les infraestructures escolars i abordar com reduir la petjada de carboni dels centres educatius, s’establiran els paràmetres per a la creació d’espais inclusius i coeducatius de manera generalitzada.

El conseller ha explicat que “els espais educatius són molt més que construccions. Volem que a l’hora de dissenyar-los hi contribuïsquen diverses mirades: la de la sostenibilitat i l’eficiència energètica, així com la de la inclusió, la coeducació i la innovació educatives. D’aquesta manera podrem generalitzar la construcció de centres educatius centrats en uns paràmetres que afavorisquen metodologies educatives pròpies dels nostres temps?.

“D’una banda, l’educació en valors que fomenten el respecte al medi ambient; d’una altra, noves distribucions dels espais que generen una millor aplicació de les noves formes d’ensenyament per àmbits i per projectes”, ha indicat.

Marzà ha afegit que “també volem que siguen espais que contribuïsquen a la coeducació i al foment de valors d’igualtat i inclusió, com estan sent els patis coeducatius. Per tot això, són tan importants aquestes primeres jornades de reflexió entre diferents agents implicats en aquests processos: arquitectes, persones enginyeres, empreses de construcció, experts en coeducació i les veus de la comunitat educativa. Perquè unint totes aquestes experiències afavorirem la construcció d’uns espais que, a més de dignes i eficients, propicien la innovació educativa que estem impulsant”.

Aquestes jornades es plantegen, a més, en un moment decisiu per a potenciar la inversió econòmica i per a impulsar els sectors productius. Segons Marzà, “volem que servisca de revulsiu a aquesta crisi sanitària, que també ho és social i econòmica. Per això estem realitzant una major inversió per part de l’administració i precisament la construcció de centres educatius no només té efectes positius en l’alumnat i el professorat, sinó també en la generació de llocs de treball”.

Les conclusions a les quals s’arribe es tindran en compte per a elaborar els plecs tècnics per a la construcció i reforma dels centres educatius, que està duent a terme la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport.

Les jornades es podran seguir en l’enllaç: consultar aquí

‘Conviure, comprendre, compartir’

La primera taula redona versa sobre la ‘Construcció sostenible i solucions ecoeficients’ en la qual participen la directora de l’Institut Valencià de l’Edificació i professora de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Politècnica de València (UPV), Begoña Serrano; el vicedirector de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals de la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló i president del Col·legi Territorial d’Arquitectes de Castelló, Ángel M. Pitarch; i la professora del grau d’Arquitectura Tècnica de l’UJI especialitzada en sostenibilitat i eficiència energètica de les edificacions, M. José Ruá.

A continuació, la responsable tècnica del Pla d’estalvi i eficiència energètica de l’Institut Valencià de la Competitivitat Empresarial (Ivace), l’enginyera industrial María Ortiz, oferirà una xarrada sobre l’aplicació de les energies renovables al Codi Tècnic de l’Edificació (CTE).

La segona taula redona se centra en la ‘Construcció passiva, sostenible i saludable’ i participen l’arquitecta i professora per a la Mitigació del Canvi Climàtic, Energia i Innovació en el sector de la Construcció i el Territori, Isabel Sánchez; la també arquitecta i directora de projectes d’Arquima: construcció industrialitzada de fusta, Ana Martínez; i la professora de l’UJI M. José Ruá.

La jornada matinal es tanca amb la conferència ‘Disseny d’espais accessibles, espectre cognitiu’, que imparteix l’arquitecta i urbanista experta en accessibilitat universal i cognitiva, Berta Brusilovsky.

Les jornades també compten amb les aportacions de la comunitat educativa valenciana amb la ponència ‘Els espais en els centres educatius, quines són les propostes de la comunitat educativa?’, en què intervenen els màxims responsables de les associacions de directores i directors d’Infantil i Primària i d’instituts de secundària valencians, que són respectivament Joaquina Barba (ADIP-PV) i Toni Picornell (ADIES-PV); el vicepresident de la Confederació d’AMPA Gonzalo Anaya, Rubén Pacheco; i el professor Vicent Gracia per part de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica del País Valencià.

L’últim debat del dijous 11 de març porta per títol ‘Execució: fem realitat la construcció sostenible’ i participen el president de Fecoval, la Federació Empreses de la Comunitat Valenciana Contractistes d’Obres de l’Administració, Jose Luis Santa Isabel; l’arquitecte Luis Carratalá; l’enginyer Fernando Pitarch, de l’empresa Industrial Magnetis Ingeniería; i l’arquitecta i cap del Servei d’Arquitectura i Serveis Centrals Tècnics de l’Ajuntament de València, Verónica Ripollés.

La jornada del divendres 12 de març arrancarà amb la conferència ‘Ferramentes per a l’apropiació pedagògica dels espais’ a càrrec de l’equip d’Arquilecturas, un projecte liderat per l’arquitecta especialitzada en edificació Sonia Rayos i per Silvana Andrés, llicenciada en Belles Arts.

Tot seguit s’abordarà l’organització espacial per a donar resposta als projectes educatius. En aquesta ocasió la taula de debat la integraran la subdirectora de Construccions, Manteniment i Equipaments de Centres Públics del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Imma Buxadera; i els coordinadors de la Xarxa en acció pels espais exteriors a l’escola ‘Com està el pati?’ de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, Carme Cols i Josep ‘Pitu’ Fernàndez.

La ponència central del dia girarà al voltant dels patis coeducatius i la impartirà la doctora en Psicologia i professora de Florida Universitària, Sandra Molines, que és també l’autora de la ‘Guia de patis coeducatius’ que ha editat Educació de la Generalitat. Aquest document orienta els equips docents en l’ús dels patis escolars com a espais de socialització i els dona pautes per a fer-los més coeducatius. A més, també inclou exemples de bones pràctiques en la transformació dels espais que han portat a terme 22 centres del sistema educatiu valencià.

Articles relacionats