15 C
Gandia
Divendres, 19 abril, 2024

L’Elca declarada Bé d’Interés Cultural per la Generalitat Valenciana

 

 

– L’Elca, la masia de Francisco Brines que va servir d’inspiració per a la creació dels seus poemes

– La Generalitat protegeix la casa del premi Cervantes a Oliva, seu de la fundació Francisco Brines

francisco brines.jpg

El ple del Consell ha aprovat el passat divendres declarar Bé d’Interés Cultural (BIC), amb la categoria de lloc històric, l’Elca, és la masia del poeta Francisco Brines, que va morir en 2021, a l’edat de 89 anys). L’Elca està ubicada a Oliva, on va nàixer l’escriptor.

L’estupenda masia, envoltada de tarongers i des de la qual s’albira la mar, va ser font d’inspiració dels poemes del premi Cervantes, lloc de trobada d’infinites tertúlies d’escriptors i seu de la Fundació Francisco Brines i de la seua estupenda biblioteca. La casa rep el nom de l’Elca, per la partida en la qual s’emplaça.

“Es tracta d’una casa, blanca i gran, situada en un àmbit celeste de puríssim blau, i envoltada de la perenne joventut dels tarongers. Domina des d’un vessant, sense altivesa, una ampla vall, obert a la mar, i mira l’agrupada i densa successió d’unes nues muntanyes que es fan de plata abans d’arribar al solemne Montgó. Aquesta, com una vella divinitat, allarga el seu cos en peresosa i intemporal migdiada, i ja dins dels blaus marins rep el seu definitiu bateig: cap de Sant Antoni”.

A l’Elca va transcórrer “el millor” de la seua infància,i allí va viure els últims de la seua vida, després de la seua llarga estada a Madrid, complint un dels seus desitjos: que el seu llegat, el seu patrimoni, els seus milers de llibres, les obres d’art que ha anat col·leccionant romanguen i que la seua esplèndida masia es convertisca en un futur en un centre d’estudis i un espai per a l’escriptura.

Els reis entreguen el Premi Cervantes 2020 a Francisco Brines 1

L’entorn de protecció afectat per la declaració BIC comprén la casa principal, amb mobiliari, col·lecció bibliogràfica, col·lecció pictòrica, elements decoratius, capella (considerada Bé de Rellevància Local), edificacions annexes, jardins i parcel·la on estan inserides les edificacions.

Articles relacionats