L’editoria d’informatius de RTVE-València dimiteix en protesta per la censura

La Unió de Periodistes Valencians exigeix els directius de RTVE «respecte la independència, veracitat i pluralitat dels i les professionals que treballen» a la Comunitat Valenciana, al mateix temps que ha critica «l’atac contra els principis que han de regular el servei públic de comunicació i que han provocat» la dimissió de l’editora dels informatius de RTVE en aquesta autonomia, Arantxa Torres.

El col·lectiu professional realitza aquestes consideracions en un comunicat fet públic arran de la dimissió de l’editora dels informatius del centre territorial de la cadena pública a la Comunitat Valenciana per «la censura des d’aquest centre i des de Madrid en l’emissió del vídeo de les paraules de la secretària d’Estat de Comunicació, on se li escolta dir ‘vos foteu’ contra els jubilats que es manifestaven a Alacant».

Així, l’Executiva de la Unió de Periodistes Valencians «lamenta l’atac contra els principis que han de regular el servei públic de comunicació i que han provocat la dimissió de l’editora dels informatius de RTVE-Comunitat Valenciana». «Es tracta d’una greu retallada de la llibertat d’expressió i del dret a la informació que s’exerceix des d’una cadena pública contra els i les professionals de la informació i, per extensió, contra la ciutadania», adverteixen.

Des de la Unió de Periodistes Valencians, es considera que «la censura al vídeo de la secretària d’Estat de Comunicació pels directius del centre territorial i de Madrid suposa una flagrant vulneració de la independència, el pluralisme i l’objectivitat en el treball dels i les periodistes de RTVE-Comunitat Valenciana».

A més, l’entitat manifesta el seu suport a la periodista Arantxa Torres, l’editora dels informatius TVE-València, per la decisió presa «en defensa del dret a la informació, la pluralitat i la veracitat informativa».

Reacció de Compromís

Compromís ha demanat per escrit la convocatòria del Consell Assessor d’RTVE a la Comunitat Valenciana, després de la dimissió de l’editora de l’informatiu del Centre Territorial de TVE a València, Arantxa Torres, a causa de la «censura imposada» al vídeo en el qual s’escoltava a la secretària d’Estat de Comunicació, Carmen Martínez de Castro, referir-se a pensionistes concentrats a Alacant amb les paraules «Vos foteu!».

Així ho ha avançat el síndic d’aquesta formació en Les Corts, Fran Ferri, qui ha mostrat la «solidaritat» de Compromís amb els treballadors d’RTVE i el seu suport a la campanya que estan realitzant per a denunciar «la manipulació en la ràdio i televisió pública estatal».

Al seu juí, el president del Govern, Mariano Rajoy, «hauria de canviar la forma d’actuar en RTVE «d’acord als acords parlamentaris» que s’han adoptat perquè de moment «no ho està fent».

Així mateix, la portaveu adjunta de Compromís, Mònica Àlvaro, veu «prioritària» la reunió del Consell Assessor perquè s’explique «què està passant en la delegació de València». «Creiem que és necessària i que no es pot dilatar mes en el temps», ha remarcat.

Per la seua banda, el secretari general de Podem, Antonio Estañ, ha manifestat el seu suport als «periodistes que estan denunciat pressions i atacs a la seua ocupació i capacitat d’oferir el dret a la informació».

Ha destacat la «valentia» de Torres, a la qual ha mostrat la seua «solidaritat». Al seu juí, és «fonamental blindar el dret a la informació, especialment en el sector públic».

Igualment, el portaveu del PSPV en la cambra autonòmica valenciana, Manolo Mata, ha volgut «solidaritzar-se» amb la ja exeditora de l’informatiu i ha considerat que els polítics han d’estar vinculats «a la llibertat d’expressió i de premsa», per la qual cosa s’ha sumat a la petició de Compromís.

«La llibertat dels mitjans és una garantia de tota la democràcia i és d’extrema gravetat el fet que algú haja de dimitir perquè una notícia que veu d’interés públic se li ordena que no es difonga», ha reivindicat.

Et Pot Interessar