– L’acte tindrà lloc el 4 de març a les 19 hores al Teatre Serrano
La regidora Liduvina Gil ha comparegut en roda de premsa per anunciar els noms de les tres dones que més puntuació van tindre durant l’últim Consell de la Dona celebrat el 31 de gener passat per ser reconegudes a l’Homenatge a les Dones d’aquest any.
En primer lloc, Gil ha disculpat l’absència de la regidora d’Igualtat, diversitat i Polítiques Inclusives per un tema de Salut. L’edil ha explicat que van ser sis les candidatures que es van sotmetre a vot. “Totes són referents a la nostra ciutat, però només 3 són designades cada any a la programació amb motiu del Dia Internacional de les Dones que se celebra el dia 8 de març” i ha afegit que “el 8 de març continua sent una referència i una data importantíssima. Cal recordar tristament que encara es commemora perquè, malgrat tot, continua existint una important desigualtat entre homes i dones, i que continuen augmentant el nombre de dones assassinades o maltractades per homes i aspectes com la bretxa salarial són un fet diari”.
Així doncs, aquest any seran reconegudes Maribel Codina Tomás, actualment presidenta de l’AECC; Isabel Morant Deusa, Doctora en Geografia i Història a la Universitat de València; i Agustina Pérez López Llicenciada en Filologia Romànica per la Universitat de Salamanca.
Totes tres rebran el dia pròxim 4 de març a les 19 hores al Teatre Serrano el seu merescut homenatge en un teatre que tornarà a quedar petit per reconéixer la tasca de la dona a la societat gandienca.
MARIBEL CODINA TOMÁS
-
Va nàixer a Beniopa.
-
Va estudiar al col·legi Abat Sola.
-
És mestressa de casa.
-
Son pare va perdre la vida per un infart quan ella comptava amb tan sols 15 anys i sa mare va morir a causa d’un càncer quan Maribel tenia 16 anys. Mentre els seus germans se’n van anar a estudiar a València, ella es va quedar a soles a casa. Així, va haver-hi d’abandonar els estudis per a poder tirar endavant, cuidant xiquets.
-
Quan tenia 23 anys es va casar. Va tindre dos fills.
-
Va formar part de l’Associació de Fibromiàlgia de la Safor (AFISA).
-
L’any 2012 entra a formar part de la Junta Directiva de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) en Gandia, primer com a vocal i després com a secretària.
-
Des de fa set anys, presidix l’AECC en Gandia. Sota la seua presidència, se li ha donat un gran impuls i avanç a esta associació. D’esta manera, durant els últims tres anys s’ha duplicat el nombre de socis, tot i la pandèmia, i s’ha aconseguit que esta agrupació local continue sent la que més diners recapta de la província de València per a la lluita contra el càncer, gràcies a la generositat d’empreses i particulars.
-
Gràcies a la seua tenacitat i constància, ha sigut una de les persones que més ha lluitat perquè l’Hospital Universitari Francesc de Borja dispose d’un accelerador lineal per als tractaments de radioteràpia oncològica. Així, els pacients de Gandia i la comarca podran rebre en este centre sanitari el seu tractament.
-
També, baix la seua presidència, l’AECC en Gandia ha estrenat una nova seu ubicada en el carrer de la Marquesa de Jura Real, número 9, on s’oferix atenció psicològica i social, grups terapèutics, així com tallers i activitats destinades no sols a la nostra ciutat, sinó també als municipis de la comarca de la Safor.
-
S’ha involucrat en nombroses activitats que organitza i impulsa l’AECC en Gandia, com ara la Run Càncer, la campanya que es realitza a l’estiu per a previndre i detectar el càncer de pell, el Repte Solidari Un llibre, una exposició, o diverses commemoracions com ara el Dia Mundial contra el Càncer o el Dia Contra el Càncer de Mama, entre altres.
-
La seua obsessió és seguir prestant, des de Gandia, servicis per a millorar la qualitat de vida dels pacients amb càncer.
-
És tota una dona coratge que està donant-ho tot per la lluita contra el càncer i perquè avancen les investigacions respecte a esta malaltia. Maribel és optimista i conscient que la medicina avança, per sort.
-
Actualment, Maribel està centrada al cent per cent amb l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) en Gandia perquè sa mare va faltar amb 50 anys víctima d’un càncer de pit que hui en dia s’haguera curat. Així, des d’eixe mateix moment, va decidir ajudar i aconsellar als altres malalts, amb la seua experiència.
-
La seua satisfacció personal és comprovar, en primera persona, com els malalts de càncer acudixen i confien en ella, obrint el seu cor. Un fet que no és paga amb diners.
ISABEL MORANT DEUSA
-
Va nàixer a Almoines.
-
Va cursar estudis de Magisteri, primer, i d’Història, després, en la Universitat de València (UV), on es va doctorar en Geografia i Història.
-
A la Universitat de València, ha sigut professora d’Història.
-
Va ser vicerectora d’Extensió Universitària de la Universitat de València entre els anys 1984-1990. Des d’allí va organitzar el primer cicle d’Estudis feministes i la Universitat d’Estiu de Gandia, de la qual va ser directora.
-
En 2016 ocupa la càtedra d’Història Moderna en la mateixa universitat, sent membre de l’Institut Universitari d’Estudis de la Dona.
-
Vinculada al feminisme i dona activa en l’oposició al franquisme, va participar en l’Assemblea de Dones de València i és autora de diversos llibres on aborda la història de les dones i qüestions de gènere.
-
Entre els seus treballs es troba la coordinació de la col·lecció Història de les dones a Espanya i Amèrica Llatina (2005), editat per Càtedra i de la qual és autora dels volums tercer (Del segle XIX als llindars del XX) i quart (Del segle XX als llindars del XXI).
-
També és autora d’Amor, matrimoni i família: la construcció històrica de la família moderna (1998) i Discursos de la vida bona: matrimoni, dona i sexualitat en la literatura humanista (2002), entre altres.
-
Especialitzada en història de les dones, dirigix la Col·lecció Feminismes de l’editorial Càtedra.
-
Va ser membre del Consell Valencià de Cultura entre els anys 2004 i 2011.
-
En 2007, va ser guardonada amb el primer Premi Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) a la Promoció de la Igualtat en el Coneixement, per la seua dilatada labor acadèmica a favor dels estudis feministes, que ha contribuït a establir les bases científiques del pensament feminista i que fa d’ella una figura de referència en el panorama internacional.
AGUSTINA PÉREZ LÓPEZ
• Va nàixer a Zamora.
• Llicenciada en Filologia Romànica per la Universitat de Salamanca.
• Va ser catedràtica de Llengua Castellana i Literatura de l’institut Maria Enríquez de Gandia.
• Va impartir un taller d’escriptura i va dirigir tertúlies literàries a la Universitat Popular de Gandia.
• Va impartir cursos intensius d’espanyol com a llengua estrangera als alumnes Erasmus del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València.
• Va ser consellera del CEIC Alfons el Vell des de 2012 a 2020.
• És autora d’un mètode d’estudi i escriptura comprensiva per a Primària, ESO i Batxillerat, en col·laboració amb Consuelo Allué, titulat Método Explora del que s’han publicat sis llibres: Club de los investigadores (2004), Científicos intrépidos (2004), Reporteros sin fronteras (2005), Ladrones de textos (2005), Descubridores de inventos (2006) i Comunicadores del siglo XXI (2009).
• Ha publicat, juntament amb Consuelo Allué i Víctor Moreno, un mètode de lectura comprensiva per a Primària titulat Explora leyendo. Mucho más que leer (2011).
• Durant huit anys va llegir una columna setmanal d’opinió en Radio Gandia-SER, de la qual s’ha publicat una selecció, La opinión en la radio (2008). També va ser col·laboradora habitual en el programa A debat de Radio Gandia-SER.
• Va ser col·laboradora del programa de la Cadena SER, Hora 25, en l’estiu de 2011.
• Actualment, col·labora en una tertúlia multidisciplinària en el programa Pròxima parada de la ràdio pública À Punt.
• Ha col·laborat en el llibre La Safor. Una mirada particular (2007).
• Ha coordinat i prologat el llibre Mestres d’escola, VII Jornades de l’Educació Valenciana, sent coordinadora juntament amb Carmen Agulló i Alejandro Mayordomo (2014).
• Ha participat en els llibres col·lectius XX Homenatge a la Paraula: Silenciades (2016) i Gandia, capital literària. Antologia de textos actuals de la Safor-Valldigna (2018).
• És autora del llibre Pioneras: rebeldes, cultas, comprometidas (2019).
• Ha publicat relats curts i ressenyes literàries en revistes de divulgació i especialitzades.
• Acaba de publicar el llibre Contar lo mínimo, el qual respon a la voluntat d’Agustina d’anar a l’essència de la vida: la memòria personal i col·lectiva, el record dels pares i, també, el de les persones majors i amics que ja no estan.
• Les seues tres passions sempre han sigut llegir, escriure i ensenyar. La primera l’acompanya des de la seua infància i li va ensenyar a volar amb les paraules. La segona la protegeix de tantes coses, que li ho deu quasi tot. La tercera ha sigut la seua professió i passió.