L’Audiència Nacional condemna a quatre anys a Ricardo Costa i absol a Rambla

El Jutjat Central penal de l’Audiència Nacional ha condemnat a quatre anys de presó l’ex-secretari general del PP de la Comunitat Valenciana (PPCV) Ricardo Costa i absol únicament l’ex-vicepresident de la Generalitat Vicente Rambla pel finançament irregular del partit liderat aleshores per Francisco Camps en les eleccions de 2007 i 2008.

En una sentència que s’ha donat a conéixer aquest dilluns el jutge José María Vázquez Honrubia ha condemnat 18 dels 20 acusats en aquest juí per delictes electorals, falsedat documental continuada i contra la Hisenda Pública, entre ells els líders de la trama Gürtel: Francisco Correa a cinc anys i tres mesos de presó; Pablo Crespo a cinc anys de presó; i a Álvaro Pérez ‘El Bigotes’ a sis anys i nou mesos per girar factures falses perquè altres empresaris sufragaren il·lícitament part dels actes electorals dels ‘populars’. Aquestes penes s’acumulen a les imposades ja per les irregularitats en Fitur i per la primera època de la trama Gürtel –en aquesta última ‘El Bigotes’ va resultar absolt–.

El magistrat aplica a tots ells l’atenuant de confessió o col·laboració activa i a Correa, a més, li suma la reparació del dany per haver permès la repatriació de més de dos milions d’euros des del seu compte a Suïssa. Explica en la seua sentència que s’ha basat en les declaracions «tardanes» en les quals van reconéixer els fets per a «completar el mosaic de l’entramat pel PPCV per a finançar les seues eleccions a la Comunitat Valenciana».

Encara així, ‘El Bigotes’ és l’acusat per al qual més pena ha recaigut a causa que era el responsable d’Orange Market, empresa de la trama Gürtel que va organitzar els actes electorals dels ‘populars’ valencians. Tant ‘El Bigotes’ com Costa –primer dirigent del PP que reconeix un finançament irregular– van apuntar directament contra Camps, assegurant que aquesta operativa va ser ordenada per ell.

No obstant açò, Vázquez Honrubia considera que la declaració de Costa és de «notable credibilitat i fiabilitat subjectiva» però li condemna a quatre anys de presó; mentre que a Rambla –persona sobre la qual va centrar gran part de la seua confessió– ha resultat absolt perquè «no hi ha vestigi algun d’intervenció» en el «sistema d’ideació o preparació» de la ‘caixa B’ del PPCV. Açò sí, el jutge subratlla de l’ex-vicepresident de la Comunitat Valenciana que encara que és «possible la comissió del delicte» per la seua banda, existeix una «probabilitat raonable que no ho fera».

Tots els acusats en aquest procediment per les peces 1, 2 i 6 de la branca valenciana del cas Gürtel han sigut condemnats a una pena menor sol·licitada pels fiscals Myriam Sabadell i Carlos Alba, com és en el cas de Francisco Correa que sol·licitava finalment set anys i tres mesos de presó; o quatre anys i tres mesos per a Costa després de les confessions que van fer durant les seues declaracions en el juí. No obstant açò, els representants del Ministeri Públic sí van considerar que Rambla va participar en aquesta trama corrupta i demanava per a ell sis anys i tres mesos de presó.

Abans que començara la vista oral, nou empresaris van reconéixer davant Anticorrupció que havien pagat de forma irregular part de les factures d’aquests actes electorals, per la qual cosa la Fiscalia ja va sol·licitar que foren condemnats entre 15 i 21 mesos, substituint la presó per una multa. Finalment el jutge Vázquez Honrubia atén aquesta sol·licitud i condemna Enrique Ortiz, Alejandro Pons, José Antonio Francisco Beviá, Enrique Gimeno Escrig, Tomás Martínez Berna, Rafael Martínez Berna, Antonio Pons Dols, Gabriel Alberto Batalla Reigada i Vicente Cotino, nebot de l’expresident de les Corts valencianes Juan Cotino al demanat pels fiscals per a cadascun d’ells.

Les penes seran reemplaçades per multes que arriben fins als 154.500 euros, en aplicar-los també a tots ells la circumstància atenuant de col·laboració activa i haver ingressat ja un total de 1.057.101 euros, quantia reclamada per a garantir les responsabilitats pecuniàries derivades dels fets. D’altra banda, la sentència destaca que l’empresari José Enrique Fresquet és absolt perquè el PSPV va retirar la seua acusació contra ell a l’inici del juí.

Quant a l’excúpula del PPCV en aquella època, el magistrat condemna l’exgerent Cristina Ibáñez a tres anys i quatre mesos; l’exvicesecretari de la formació David Serra, a tres anys i huit mesos; i l’extresorera Yolanda García, a quatre mesos. També condemna el que fóra comptable d’Orange Market, Cándido Herrero, a cinc anys i un mes de presó; i l’assessor financer de la Gürtel, Ramón Blanco Balín, a tres anys de presó.

Et Pot Interessar