Bellreguard es trasllada als aplecs dels anys setanta amb l’exposició «Anem de festa»

L’Ateneu Popular de Bellreguard la Roda ha inaugura este dijous  una exposició en la Casa de la Cultura de Bellreguard per a rememorar els Aplecs dels anys setanta. La mostra la complementarà un documental basat en les vivències individuals i col·lectives de persones que en van formar part des de diferents vessants que tenen previst estrenar després d’estiu. A més, el 25 d’abril en la sala de plens tindrà lloc una taula rodona per analitzar i contextualitzar el moviment cultural, social i polític del final dels 70 al País Valencià.

1978, 1979, 1980 i 1981. De 4000 a més de 10000 espectadors en un poble amb 3.500 habitants que es van implicar en fer-los possible apegant els cartells anunciadors, muntant els escenaris o darreres les barres. Un moviment que va aconseguir, entre d’altres, tres milions de pessetes per a la construcció de la Casa de la Cultura. El contracte, amb les condicions, serà un dels documents que pot contemplar en “Anem de festa”, l’exposició sobre els Aplecs que vol rememorar. Com assenyala un dels seus membres, Juanjo Giner, «volem ser els hereus d’aquell moviment participatiu, emmarcat en el moviment cultural i política de la transició,per a reivindicar unes festes populars».

En “Anem de festa” no falten els cartells, fotografies dels grups participants i de les veïnes i veïns que van col·laborar en l’esdeveniment, així com documents com el que acredita el pagament a la SGAE o el contracte amb l’Orquesta Mondragón o Núria Feliu. A més d’ells, van passar per Bellreguard Al Tall, Pluja Teatre, Pep Laguarda, Lole y Mnauel o Manzanita. I en 1985, BB King; fora dels Aplecs, però com a mostra del renom que havia adquirit la població en l’àmbit cultural, ja que comptava amb una programació única a la Safor que, per a Giner, és conseqüència de la tasca ben feta en els quatre aplecs.

L’Ateneu havia imprés invitacions per a l’exposició que imiten les entrades d’aquells aplecs. La iniciativa la descriuen com un exercici de memòria històrica i reivindicació del moviment cultural, valencià i popular que va transformar el poble, la comarca i el País Valencià en els anys de la Transició.

Et Pot Interessar