12.2 C
Gandia
Dissabte, 20 abril, 2024

L’Associació Cultural Centelles i Riusech demana la protecció de la Casa del Calapatar a Oliva

 

L’Associació Cultural Centelles i Riusech ha presentat a l’Ajuntament d’Oliva una proposta encaminada a protegir les restes d’un edifici lligat a la històrica casa comtal dels Centelles.

L’edifici, actualment en estat ruïnós, i conegut com la Casa del Calapatar, s’emplaça al costat de la séquia del Vedat, en una zona coneguda com el Blau del Calapatar. Va ser l’historiador Abel Soler qui va redescobrir l’indret i el feu públic en el llibre titulat L’esplendor d’Oliva, publicat en 2020.

La Casa del Calapatar fou un lloc d’esbarjo on els nobles s’adreçaven a gaudir de la caça i de la pesca en un entorn vedat (d’aquí el nom de la séquia). Abel Soler documenta en el dit llibre que «en la primavera del 1339, el senyor de Rebollet, Francesc Carròs, convidà el rei Pere Cerimoniós i altres nobles a caçar aviram i senglars al seu vedat de la marjal».

Atés el valor històric, cultural i patrimonial de les restes de la Casa del Calapatar, l’Associació Cultural Centelles i Riusech ha demanat a l’Ajuntament d’Oliva incorporar la Casa del Calapatar en el Catàleg Municipal de béns a protegir i, al mateix temps, que s’incoe expedient administratiu per a declarar-la Bé de Rellevància Local, a l’efecte de sol·licitar a la Direcció General de Patrimoni la seua inclusió en l’Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià.

Articles relacionats